„Turėjo važiuoti“

Pasidomėti šia situacija pirmiausia paskambinome į Plungės rajono savivaldybės administraciją, kuri ir sprendžia dėl autobusų maršrutų. Vietos ūkio skyriaus specialistas Evaldas Jankauskas, išgirdęs tokią užliekniškių problemą, buvo akivaizdžiai nustebęs. Aiškino, jog tik ką administracijos direktoriaus įsakymu yra patvirtinti rajoninių autobusų maršrutai ir į Užlieknį sekmadienį autobusai išties turi važiuoti.

Patikslinome, jog gyventoja iš Užlieknio į redakciją kreipėsi kiek anksčiau. Tuomet E. Jankauskas nustebo dar labiau: esą jei gyventojų nusiskundimas – ne šiandieninis, tuo labiau kalbos apie tai, kad autobusas sekmadienį į Užlieknį nevažiuoja, negalėjo būti.

„Klausimas dėl maršrutų optimizavimo svarstytas prieš 2–3 dienas. Vadinasi, tai pačio autobusų parko kaltė, kad į Užlieknį nenusiuntė autobuso. Turėjo važiuoti. Tai dabar tegul pats ir aiškinasi“, – it kirviu nukirto E. Jankauskas.

Ir šeštadieninis maršrutas – laikinas

Toks specialisto atsakymas suglumino... Kaip čia yra: negi Plungės autobusų parkas į Užlieknį autobuso nesiuntė savavališkai? Nes mažai tikėtina, kad autobusas ton pusėn važiuoja, tik žmonės apie jį nežino...

Tądien Plungės autobusų parko direktoriui Modestui Čeponkui prisiskambinti nepavyko, bet atsiliepusi įmonės darbuotoja patikino, jog autobusas į Užlieknį sekmadieniais išties nevažiavo ir nevažiuoja – paprasčiausiai nėra tokio maršruto.

„Važiuoja tik šeštadieniais, ir tą patį Savivaldybė nori „nuimti“, – paaiškino ji.

Tai išgirdę, visai susipainiojome, kuo tikėti: Plungės autobusų parko darbuotoja ar autobusų maršrutus mintinai žinoti turinčiu Savivaldybės specialistu?

Pasirodo, tiesą sakė pirmoji... Kitądien telefonu atsiliepęs M. Čeponkus žurnalistams paaiškino tą patį, ką jau buvome girdėję iš jo pavaldinės – autobusai sekmadieniais į Užlieknį nevažiuoja. Kursuoja darbo dienomis, mat į mokyklas būtina nuvežti moksleivius, dirbančiuosius – į darbą, bei šeštadieniais. Ir taip – jau norėta naikinti šeštadieninį maršrutą. Tačiau kol kas jis paliktas. Ateity, sako, gali būti visko.

Patarė belstis į Savivaldybę

Direktorius gyventojams siūlė savo pageidavimus raštiškai išdėstyti Plungės rajono savivaldybei, mat ji, o ne kas kitas, užsako maršrutus. Ir pabrėžė, kad tai turėtų daryti ne viena močiutė, o būrys žmonių – toks prašymas būtų tikslingesnis.

„Jei gyventojai negali ar nesugeba pateikti prašymo patys, yra seniūnaičiai, seniūnai, kurie gali padėti, atstovauti gyventojams“, – priminė M. Čeponkus.

Tačiau daug vilties, jog užliekniškiai sekmadienį turės kuo nuvykti į Mišias Plungėje, Plungės autobusų parko direktrorius nesuteikė. Esą gyventojai turėtų kooperuotis ir pasirinkti kurią nors vieną savaitgalio dieną – šeštadienį arba sekmadienį, o ne prašytų autobusą į Užlieknį vyti abi dienas, mat tai kainuoja.

Vadinasi, žmonės turėtų tarpusavy susitarti, kas jiems svarbiau – šeštadienį apsipirkti turguje ar sekmadienį pasimelsti bažnyčioje. Mat yra visokių pageidavimų, o čia reikėtų prieiti prie bendros nuomonės. Jeigu sutartų, kad Mišios svarbiau, tuomet dar reikėtų nuspręsti, ar tai aktualu visus metus, o gal tik vasaros sezonu.

„Kad paskui nebūtų, jog ims sakyti, kad žiemą važiuoti į bažnyčią šalta... O mes pirmyn atgal maršrutu Plungė–Medingėnai 48 kilometrus varome tuščią autobusą“, – sakė M. Čeponkus.

Šie direktoriaus žodžiai – ne pažadai, o pasvarstymai. Kaip jau minėta, maršrutus tvirtina Plungės rajono savivaldybė, į jos duris ir reikia belstis. Tik ar kiekvienas specialistas ten turi kompetencijos padėti žmogui, jeigu, kaip paaiškėjo, kai kam ir susigaudyti tarp maršrutų yra sudėtinga.