Kas atsakingas už priežiūrą?

Aldona „Žemaičiui“ pasakojo V. Mačernio gatvės daugiabučių namų kvartale gyvenanti jau per keturiasdešimt metų. Kadaise iš aplinkinių kiemų subėgęs būrys vaikų tarp šios gatvės 41 ir 43 namų turėjo gražią ir tvarkingą žaidimų aikštelę su smėlio dėžėmis, supynėmis, čiuožynėmis ir suoliukais. O kas iš jų liko dabar, prabėgus kone pusšimčiui metų? Kodėl jų niekas neprižiūri ir netvarko?

Plungiškė piktinosi ir tuo, kad ši aikštelė įrengta netinkamoje vietoje – gyventojams tiesiai po langais.

„Jūs neįsivaizduojat, koks čia būna triukšmas, o ypatingai vasaros metu, kada susirenka visas pulkas vaikų ir kone iki vidurnakčio dūksta. Neįmanoma nei lango atsidaryti, nei ramiai pamiegoti, kai girdisi jų klegesys“, – skundėsi Aldona.

Senjorei ramybės neduoda ne tik triukšmas, bet ir vaikų saugumas, mat aikštelėje iki šių dienų išlikę keli senutėliai įrenginiai yra nesaugūs: metaliniai čiuožynių strypai išlūžę, sukrypę, trūksta įvairių dalių, dėl to bet kurią akimirką gali įvykti nelaimė.

Pašnekovė sakė negalinti patikėti, kad taip aplaidžiai žiūrima į vaikų saugumą. Esą dėl to ji pati ne vieną kartą skambino ir į Savivaldybę, ir į „Plungės būstą“, bet niekas į jos pagalbos šauksmą taip ir nesureagavo. Moters žodžiais, greičiausiai, kaip visada, laukiama, kol vieną gražią dieną ištiks kokia bėda ir tik po to bus imtasi veiksmų.

Problema iš tiesų rimta

Kad mūsų skaitytojos įvardinta problema iš tiesų yra rimta ir reikalauja neatidėliotinų sprendimų, patvirtino ir Plungės miesto seniūnė Dangirutė Jurkuvienė. Tik siūlė visų pirma išsiaiškinti, kieno valdose minima žaidimų aikštelė stovi ir kas atsakingas už jos priežiūrą.

Pasak D. Jurkuvienės, miesto seniūnija šiuo metu yra atsakinga už dvi žaidimų aikšteles – „Super miesto“, esančią J. Tumo-Vaižganto ir A. Jucio gatvių sankirtoje, bei įrengtą parke, šalia buvusio centrinio stadiono. Vis tik seniūnė užsiminė, kad gyventojams išreiškus tokį norą, seniūnija galėtų tarpininkauti išardant senuosius žaidimų įrenginius, esančius daugiabučių kiemuose.

„Tik naujų žaidimo aikštelių mes į tą vietą, deja, nepastatysime. Dauguma daugiabučių gyventojų dar tebegalvoja, jog yra aptarnaujami Savivaldybės, kaip tarybiniais laikais. Deja. Mes galime tik talkinti, užbėgdami nelaimei už akių, pasitelkę į pagalbą reikiamą įrangą supjaustyti metalą ir išvežti“, – kalbėjo D. Jurkuvienė.

Aikštelė – pačių gyventojų rūpestis

Apie mūsų skaitytojos įvardintą dar aną santvarką menančią vaikų žaidimų aikštelę „Žemaitis“ teiravosi ir „Plungės būsto“ direktoriaus Eugenijaus Palubinsko. Pasak jo, ši aikštelė konkrečių šeimininkų neturi, ji nepriklauso nei V. Mačernio g. 41, nei 43 namui.

„Kas oficialiai už šią aikštelę yra atsakingas, deja, nėra nustatyta. Kiek mums yra žinoma, V. Mačernio g. 43 namas yra pasirengęs projektą automobilių aikštelei ir šaligatviui praplatinti, atlikęs reikiamus kadastrinius matavimus. Taip pat buvo planuojama gyventojų lėšomis restauruoti, nudažyti ir arčiau 43-io namo perkelti jūsų paminėtos žaidimų aikštelės inventorių. Deja, situacija pakrypo kiek kita linkme, gyventojams to padaryti nebebus galimybės “, – kalbėjo E. Palubinskas.

V. Mačernio g. 41 namo gyventojams „Plungės būsto“ direktorius patarė surinkti 51-o procento butų savininkų, sutinkančių, kad sovietinio palikimo po jų langais nebeliktų, parašus ir kreiptis į miesto seniūniją, kad ši pašalintų savo jau atitarnavusius įrenginius.