1. Šiaulių bulvaras

Šiaulių bulvaras – tai centrinėje miesto dalyje esantis pėsčiųjų takas. Tai pirmoji pėstiesiems skirta gatvė, atsiradusi anksčiau už pačią Laisvės alėją Kaune.

1975 m. Vilniaus gatvės centrinė dalis tapo pėsčiųjų taku: nuo Žemaitės gatvės iki P. Višinskio gatvės. Antra pėsčiųjų gatvės dalis buvo įrengta 1986 m. – švenčiant Šiaulių miesto 750 metų jubiliejų.

Tuometinė Vilniaus pėsčiųjų gatvė buvo unikalus reiškinys ne tik Lietuvoje, bet ir visoje Sovietų Sąjungoje. Tai taip pat yra trečias pagal senumą bulvaras visoje Europoje.

2. Geležinė lapė

Pietinėje Talkšos ežero pakrantėje stovi geležinės lapės skulptūra, į pakrantę atgabenta 2009-ųjų žiemą. Ji sveria beveik 7 tonas, yra 15 metrų ilgio ir beveik 7 metrų aukščio.

Plieninėje „Geležinės lapės“ širdyje (1,20 m aukščio ir 0,90 m pločio) įdėta kapsulė su vario plokštėje iškaltais žodžiais mūsų ainiams. Tai – šiauliečio dizainerio Viliaus Purono kūrinys Lietuvos vardo tūkstantmečiui paminėti.

3. Fotografijos muziejus

Šiauliuose, Vilniaus gatvėje, esantis fotografijos muziejus – vienintelis toks visoje Lietuvoje. Jis saugo ypatingą rinkinį, kuriame – beveik 150 000 eksponatų ir muziejinių Lietuvos vizualiojo paveldo vertybių, fotografijos technikos ir įrangos, spaudinių ir dokumentų.

Tikriausiai, niekuomet nebuvote įlipę į fotoaparato vidų? Tai galima padaryti apsilankius muziejaus stogo terasoje įrengtoje „cameroje obscuroje“, o su terasoje esančiais monokliais būtina nužvelgti senųjų Šiaulių panoramą.

Fotografijos muziejuje nuolat rengiamos parodos, ekskursijos, edukacinė veikla. Yra ir fotolaboratorija, kurioje eksperimentuoti gali įvairaus amžiaus muziejaus lankytojai.

Apsilankymas Šiaulių fotografijos muziejuje atsieis 5 eurus.

4. Vilniaus universiteto Šiaulių akademijos botanikos sodas

Pataičių gatvėje esantis botanikos sodas – tikra augalų karalija: čia jų auga daugiau nei 4600 rūšių ir veislių. Šis sodas pradėtas kurti dar 1961-aisiais, o dabar jis - prestižinio pasaulio botanikos sodų tinklo BGCI ir Lietuvos botanikos sodų asociacijos (LUBSA) narys.

Botanikos sodas puikiai tinka pažinčiai su augalais, piknikams, poilsiui gamtoje ar fotosesijai.

Suaugusiems lankytojams pasivaikščiojimas sode kainuos 2 eurus, o mokiniams, pensininkams, žmonėms su negalia – 1,00 €. Vaikai iki 6 metų įleidžiami nemokamai.

5. Šiaulių senosios kapinės

Prie Talkšos ežero beveik 4,5 ha plote driekiasi senosios kapinės. Jos padalintos į tris dalis: katalikų, stačiatikių ir laisvamanių.

Skaičiuojama, kad šiose kapinėse masiškai imta laidoti nuo 1831-ųjų, kai Šiauliuose siautė cholera, o po 70 metų kapinės jau buvo perpildytos, dėl to išplėstos į ežero pusę. Šiaulių senosiose kapinėse oficialiai nebelaidojama nuo 1959 m.

Senosiose kapinėse palaidota daug iškilių asmenybių. Senosios kapinės priglaudė poetą, aušrininką Juozą Miliauską-Miglovarą. Čia palaidotas filosofas, profesorius, pedagogas, paskutinis nepriklausomos Lietuvos Vytauto Didžiojo universiteto rektorius Stasys Šalkauskis, advokatas, visuomenės veikėjas, socialdemokratas Kazimieras Venclauskis, grafų Zubovų vaikų auklėtojas ir mokytojas Adomas Tuchto, kunigas, blaivybės apaštalas Ignacas Štachas.

6. Kino muziejus

Viešint Šiauliuose, galima pasisemti žinių ne tik apie fotografijos, bet ir apie kino istoriją.

Aušros alėjoje esančiame kino muziejuje sukaupti eksponatai pasakoja apie filmų kūrimo procesą, priemones, autorius, miesto kino istoriją, mieste vykusius renginius. Eksponuojamos priemonės, kino dokumentai, afišos, trofėjai.

Nedidelėje salėje, kurioje telpa 50 lankytojų, galima išvysti senus archyvinius filmus, sukurtus Šiauliuose nuo 1928 metų. Čia taip pat vyksta susitikimai su režisieriais, filmų premjeros.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (34)