Šventinę nuotaiką kurs ansambliai: „Gasužis“, „Vieversėlis“, „Salduvė“, „Margulis“. Sodyboje pirmą kartą viešės grupė iš Joniškio „Ašalia“ (vadovė Rita Kipšaitė-Balčiūnienė), kurios repertuare − romansai, liaudies dainos bei šiuolaikiška jų interpretacija, sava kūryba. Svečių atliekamos dainos pasiekia ne tik ausis, bet ir širdį. Įėjimas nemokamas.

Žaliūkių malūnininko sodyboje vyksianti šventė yra viena iš pirmųjų, kurią po kelių mėnesių pertraukos organizuoja Šiaulių „Aušros“ muziejus. Laisvėjančios lauko renginių taisyklės leidžia rengti Kupolinių šventę, kuri tradiciškai po malūno sparnais vyksta nuo 2012 m. Visgi šventėje dalyvaujančių žmonių bus prašoma saugoti save ir kitus bei nesibūriuoti. Paruošta kelių valandų programa leis pasirinkti labiausiai dominančias dalis ir ateiti konkrečiu laiku, rašoma pranešime žiniasklaidai.

Pagrindiniai Kupolinių atributai – burtai, vainikų pynimas, šokinėjimas per laužą – išliks. Tęsiant tradicijas, bus pristatyti amatai nuo seniausių iki šiuolaikinių. Norintieji galės drožti medį, žiesti puodą, rišti sodą, lipdyti švilpynę.

Šventėje „Aušros“ muziejaus archeologai ir restauratoriai parodys, kaip gaminami archeologiniai papuošalai, žaidžiami senoviniai žaidimai, siuvamas archeologinis kostiumas.

Mažiesiems šventės dalyviams būtina apsilankyti meistro Alberto Martinaičio dirbtuvėlėse, kur skraidys akmeniniai paukšteliai ir dainuos šiaudinės birbynės. Liaudies filosofo išmintis tikrai sudomins ir vyresnius lankytojus.

Su žolynais supažindins Šiaulių universiteto Botanikos sodo kolektyvas – ne tik parodys svarbiausius vidurvasario augalus, turinčius gydančiųjų ir kerinčių galių, bet ir pakvies išbandyti kvapų terapiją, vaišins žolynų arbata.

Šventėje netrūks pramogų ir mažiems, ir dideliems. O svarbiausia – ir vėl drauge švęsime, nes senosios tradicijos ir ritualai kviečia susitikti su stebuklais, kurie reikalingi ne tik mažiems vaikams, bet ir suaugusiesiems.

PROGRAMOJE:

  • 15 val. Jaunimo valanda su ansambliais „Gasužis“ ir „Vieversėlis“
  • 16 val. Žolynų valanda su Šiaulių universiteto Botanikos sodo darbuotojais
  • 17 val. Geros muzikos valanda su ansambliu „Salduvė“
  • 18 val. Apeigų ir burtų valanda su ansambliu „Margulis“
  • 19 val. Svečių valanda su grupe „Ašalia“ (Joniškis)
  • 15–20 val. Žaliūkių gatvės meistro Alberto Martinaičio dirbtuvėlė
  • 15–20 val. Amatų pristatymas „nuo seniausių laikų iki šiandien“: medžio drožyba, puodų žiedimas, švilpynių lipdymas, krepšelių pynimas, kalvystė, archeologinių rūbų siuvimas, papuošalų kūryba, audimas, sodų rišimas, senoviniai žaidimai ir kitokios pramogos.

Organizatorė – Šiaulių „Aušros“ muziejaus Žaliūkių malūnininko sodyba.
Rėmėjai: LR Kultūros taryba, Šiaulių m. savivaldybė.
Draugas – Šiaulių universiteto Botanikos sodas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)