Tiesa, šalies valdžiai užsimojus vaikus maitinti sveikiau, drastiškai pasikeitė ne tik valgyklose parduodami, bet ir nemokami patiekalai - sumažėjo miltinių, bulvinių patiekalų, tad mokyklų vadovai sulaukia ir tėvelių pasipiktinimo. Štai Gražinos pagrindinės mokyklos direktorius Laisvūnas Vaičiūnas pasakoja visai neseniai, pirmąkart per ilgametę vadovavimo patirtį, sulaukęs mamos kreipimosi, esą jos dukrai jau nusibodo nuolat tiekiami kotletai: „Nustebau ir kartu su mama nuėjome kartu į valgyklą pasižiūrėti. Ką pamatėme? Kad šiandien - kotletas, kitądien - kotletas iš kitos mėsos, dar kitą dieną - karbonadas ar maltinis. Kitokių patiekalų, kaip blynai ar kugelis - mažai. Pagrindas - mėsa su skirtingu garnyru ir vis kita sriuba. Dar retkarčiais būna žuvies“.

Uoliai vykdo nurodymus

„Man - ganėtinai skanu. Tik perlinių kruopų nelabai mėgstu, - „Radviliškio naujienoms“ šypteli Gražinos pagrindinės mokyklos aštuntokė Lina, nešdamasi nemokamus pietus: vištienos kukulį su sorų kruopomis, perlinių kruopų koše, burokėlių ir kopūstų salotomis. - Galėtų dažniau būti kitokių patiekalų, Labai pasiilgstame blynų, kuriuos šiandien valgykloje parduoda, kokių nors virtinių, tačiau dažniausiai gauname skirtingai patiektą mėsą.“

Maitinimo paslaugas mokykloje teikiančios įmonės „Brunera“ atstovė Lijana Karickienė, paprašyta pateikti nemokamo maitinimo valgiaraštį, nesispyrioja ir teisinasi uoliai vykdanti valdžios nurodymus - valgyklose neliko kompotų, saldintos arbatos, sulčių, apriboti bulvių patiekalai, draudžiami maisto produktai su iš dalies hidrintais riebalais, per dideliu kiekiu cukraus: „Stengiamės, kad būtų skanu. Štai, meniu, kuriame - skirtingi patiekalai. Tai yra penkiolikos dienų valgiaraštis, o kurį patiekalą ruošti - renkamės pačios. Žinoma, vaikai norėtų miltinių, bulvių patiekalų, žemaičių blynų, bet ponas Veryga to nebeleidžia. Žinoma, tų maltų patiekalų daugoka, bet mes privalome klusniai viską vykdyti. Mokėmės gaminti, bandėme prisitaikyti“.

Garinti, troškinti kotletai, maltiniai ir kukuliai

Taigi, 6-10 metų vaikai, gaunantys nemokamą maitinimą Gražinos pagrindinėje mokykloje, vienos savaitės pirmadieniais valgo vištienos kepsnelius arba vištienos kukulį su sorų kruopomis, antradieniais - kiaulienos kepsnį arba virtus kiaulienos suktinukus, trečiadieniais - maltą vištienos šnicelį arba kalakutienos kukulį, ketvirtadieniais - lydekos filė ragelius arba virtus lydekos maltinius, o penktadieniais - virtą kiaulienos maltinį arba bulvių plokštainį.

Antrąją savaitę atitinkamai vaikams nuo pirmadienio iki penktadienio nemokamai tiekiami kiaulienos ir jautienos kotletas arba garintas kiaulienos maltinis, maltos vištienos kotletas arba garintas vištienos maltinis, vištienos kepsnys „Jūratė“ arba kalakutienos kukulis su avižiniais dribsniais, kepta lydeka arba virti lydekos maltiniai, kiaulienos šnicelis arba makaronai su kiauliena. Trečioji savaitė - panaši. Pirmadieniais - kiaulienos kotletas arba jautienos maltinukas, antradieniais - maltos lydekos filė kotletas arba „Mėgėjų“ lydekos kotletas, trečiadieniais - maltas vištienos šnicelis arba vištienos kukulis su dribsniais, ketvirtadieniais - vištienos kepsneliai arba virtas vištienos maltinis, o penktadieniais - kiaulienos kepsnys arba kiaulienos maltinis.

I. Bajarauskaitė: „Neskanu ir gėda“

Kartu su „Radviliškio naujienomis“ nemokamo maitinimo valgiaraštį analizavęs Gražinos pagrindinės mokyklos direktorius L. Vaičiūnas trūkteli pečiais: „Tik kartą per tas tris savaites įtrauktas bulvių plokštainis? Ir tądien, kaip matau, virėjoms galima rinktis, ką gaminti - plokštainį ar mėsos maltinį. Mūsų mokykloje valgančių nemokamus pietus - daugiausiai visame rajone - 229 moksleiviai. Tai - svarbi parama vaikams, kurių šeimoms reikalinga pagalba, kurios sunkiau verčiasi, bet iki šiol nebuvau girdėjęs, kad būtų panašių nusiskundimų. Mano nuomone, vaikams reikėtų pasiūlyti ir blynelių, ir kitų patiekalų. Man toks valgiaraštis - naujiena. Aš pats valgau čia, mokykloje, kiekvieną dieną, kartu su specialiųjų poreikių vaikais, ir pats tikrai nesiskundžiu. Nors mūsų mokykla visuomet išsiskyrė kaip toji, kurioje vaikai dažniau valgo vietoje karštą maistą, o ne bėga į užkandines ar prekybos centrus, reikia pripažinti, kad visus maitinimosi įgūdžius formuoja tėvai. Mokykla sudaro sąlygas pavalgyti, o ar jie pirks maistą čia, ar lėks kažkur kitur - tėvų ir vaikų sprendimas“.

Tuo tarpu Lizdeikos gimnazijos, kurioje mokosi 557 mokiniai, vadovė Ina Bajarauskaitė neslepia - situacija dėl nemokamo maitinimo - tragiška: „Jeigu oficialiai nemokamus pietus turi valgyti daugiau nei pusšimtis gimnazistų, tai jų per dieną valgo daugiausiai penkiolika. Darėme tyrimą, apklausėme vaikus. Kokie atsakymai? Po lygiai - neskanu arba gėda. Beje, net ir valgančių už pinigėlius pas mus labai mažai, gal apie penkiasdešimt. Mūsų vaikai dideli, dažnas jau turi teisę vairuoti automobilį, tad per ilgąją pertrauką ar laisvą pamoką traukia į užkandinę greta turgaus, kurioje mieliau kerta koldūnus, picas ar kebabus. Antroji jų pamėgta vieta - parduotuvė „Žirnis“, trečia - „Svaras“, o dažnas nukeliauja net ir į „Kregždutę“.

I. Bajarauskaitė neslepia nuomonės, kad vaikams maitinimą ruošiančios įmonės „Brunera“ atstovai, neseniai atlikę apklausą, tai darė labai neprofesionaliai: „Jie uždavė po keletą klausimų: valgai ar ne? Jeigu nevalgai - kodėl? Ką mėgsti valgyti ir ko norėtum mokykloje? Tačiau jų patiekti variantai buvo labai neprofesionalūs - čipsai, bulvytės fri ir panašiai. Taip, situacija nekokia. Mūsų vaikai į valgyklą eiti nenori ir neina. Net ir tie, kuriems skirtas nemokamas maitinimas“.

Nemokamam maitinimui - daugiau nei 240 tūkstančių eurų

Tam, kad vaikai gautų nemokamą maitinimą mokyklose, šiemet skirta daugiau nei 240 tūkstančių eurų. Radviliškio rajono savivaldybės Socialinės paramos skyriaus vedėjas Darius Brazys sako, kad skaičiai, bėgant metams, gerokai pasikeitė: „Jeigu 2013 metais nemokamą maitinimą gavo 2877 mokiniai ir tam buvo skirta daugiau nei 400 tūkstančių eurų, tai dabar, kasmet per 300 sumažėjant mokinių skaičiui, ir parama sumažėjo kone perpus. Skaičiuojama, kad nemokamų pietų kaina pradinukams siekia 1,3 euro, o 5-12 klasių mokiniams - 1,49 euro. Dar 0,83 euro skiriama pavakariams, kuriuos gauna dalis Gražinos pagrindinės mokyklos moksleivių, nuo spalio 1-osios lankančių prailgintą grupę. Dar 322 moksleivių maitinimui stovyklose šiemet skirta daugiau nei pusšešto tūkstančio eurų. Čia patiekalas įvertintas 2,9 euro“.

Kaip minėta, daugiausiai nemokamai valgančiųjų - Gražinos pagrindinėje mokykloje - 229 iš 611. Nemokamus pietus valgo ir 152 iš 551 Šeduvos gimnazistų, 140 iš 288 Baisogalos gimnazistų, 129 iš 302 Šiaulėnų Marcelino Šikšnio gimnazistų, 84 iš 485 Vaižganto progimnazijos moksleivių, 71 iš 656 Vinco Kudirkos progimnazijos mokinių. Kitose ugdymo įstaigose valgančiųjų taip pat netrūksta, tačiau, kaip sako Lizdeikos gimnazijos vadovė, oficialūs skaičiai popieriuje - tik skaičiai, nes dažnas vaikas nemokamų pietų tiesiog atsisako.