„Senyvo amžiaus, ligų kamuojamų artimųjų slaugymas – sunkus darbas artimiesiems, nesuteikiantis nei laisvadienių, nei atostogų. Pasitelkus projektines lėšas ir socialinės srities specialistų idėjas pavyko įkurti globos namus, kur savo artimą galima palikti kelioms valandoms ar dienoms“, – pasakoti pradeda Pakruojo rajono savivaldybės socialinės rūpybos skyriaus vedėja Daiva Rutkevičienė.

Linkuvoje, šalia kitų jau minėto socialinių paslaugų centro patalpų įkurti globos namai (buvusios vaistinės patalpose) tarsi užbaigė šių paslaugų padalinių kompleksą. Dar neįėjus į patalpas, lankytojai pastebės ir įvertins neįgaliesiems skirtą pandusą, naujai apšiltintas ir sutvarkytas išorės sienas, naujas duris ir langus, rašoma Pakruojo rajono savivaldybės pranešime.

„Atokvėpio“ vidus suskirstytas į maitinimo, poilsio ir užsiėmimų zonas. Kaip pasakoja socialinės rūpybos skyriaus vedėja D. Rutkevičienė, vienu metu čia vietos užteks 10-iai senjorų, juos prižiūrės 6 specialistai – socialiniai darbuotojai, jų padėjėjai, slaugytojai, kineziterapeutas. Jaukiai įrengtuose 4 gyvenamuosiuose kambariuose – daugiafunkcės lovos, televizoriai, spintos, kiti reikalingi baldai. Kiekviename kambaryje įrengtas atskiras vonios kambarys, prie lovų – specialisto iškvietimo mygtukas, jei lankytojui staiga prireiktų pagalbos. Bendroje erdvėje įrengtas valgomasis, sumontuota virtuvinė įranga, atsipūsti galima ant minkštasuolių arba užsukti į užsiėmimų kambarėlį – piešti, lipdyti, kitaip kurti. Globos namų lankytojams tiekiamas karštas maistas, kurį gamina socialinių paslaugų centro virėjos.

Išskirtinė patalpa – multisensorinis kambarys, sujungiantis šviesas, garsus ir kvapus į bendrą terapiją. Čia sveikatintis galima masažo kėdėje, o taip pat stebėti besikeičiančius pasaulio kampelių vaizdus, klausytis raminančios muzikos. Remiantis specialistų nuomone ir sukaupta patirtimi, tokios naujausios technologijos padės ir fizinei, ir psichologinei būsenai.

Skaičiuojama, kad rajone ilgalaikės socialinės globos šiuo metu laukia daugiau negu 70-imt senjorų. Ieškoma įvairių sprendimų, kurie leistų bent šiek tiek išspręsti šią opią problemą, kol nėra sukurta pakankamai vietų tokiai ilgalaikei globai. „Senstant gyventojams ieškoma įvairių sprendimų. Dalį senjorų prižiūri lankomosios priežiūros specialistai – atėję per kelias valandas pagamina valgyti, pabendrauja, sutvarko namus. Dalis senjorų jau gyvena globos įstaigose, o su šiuo projektu mes tarsi atsigręžėme į senolių artimuosius. Juk kiekvienas turime savų rūpesčių, patys sergame, tvarkome įvairius reikalus, tad ateina dienų, kai būtinai reikia atsitraukti nuo artimojo“,- sako D. Rutkevičienė. Atsižvelgiama į tai, kad globos namų „Atokvėpis“ lankytojams priežiūra bus užtikrinama visą parą, čia galima palikti ir asmenis su įvairiomis sunkiomis negaliomis. Patalpos aprūpintos moderniais neįgaliųjų vežimėliais, tam pritaikyti ir vonios kambariai. Globos namai paslaugų neteiks tik savaitgaliais, o darbo dienomis jos bus prieinamos kiekvienam.

Naujų globos namų įkūrimas finansuotas projektų „Socialinė partnerystė – socialiai pažeidžiamų asmenų integracija į visuomeninį gyvenimą“ (Social Life) ir „Linkuvos socialinių paslaugų centro infrastruktūros atnaujinimas ir paslaugų plėtra“ lėšomis. Panaudotas Pakruojo rajono savivaldybės ir Europos regioninės plėtros fondo finansavimas.

Dėl koronaviruso plitimo grėsmės atsisakyta planuoto globos namų atidarymo renginio. Į pirmą patalpų apžiūrą atvyko savivaldybės vadovai – meras Saulius Margis, mero pavaduotojas Virginijus Kacilevičius, administracijos direktorė Ilona Gelažnikienė, minėta savivaldybės socialinės rūpybos skyriaus vedėja Daiva Rutkevičienė, dalis šio socialinio skyriaus prie projekto įgyvendinimo prisidėjusių specialisčių.

Duris atvėrę naujos koncepcijos globos namai – naujovė, kurią, tikimasi, įvertins ir kuria pasinaudos rajono gyventojai. Ir šis padalinys tapo dar vienu tikslu, kurį įgyvendinti pavyko savivaldybės socialinės rūpybos, strateginės plėtros ir statybos skyrių specialistams bei Linkuvos socialinių paslaugų centro vadovės Reginos Vaičaitės kolektyvui.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (45)