Gamta pridarė žalos

Apie apgadintą pantoninį lieptą iš naujienų portalų JP žurnalistų sužinojęs projekto „Ekrano marių teritorijos pritaikymas poilsiui, verslui ir užimtumui“ vadovas Tadas Stanikūnas, dar tik spėlioja, kas galėjo atsitikti.

„Manau, kad tiltas lūžo dėl mažo vandens lygio ar dėl ledo, o gal ir žmonės kažkiek prisidėjo, bet šiuo metu negaliu teigti, kad tai galėjo būti vandalizmo atvejis. Daugiau panašu, kad gamta prisidėjo. Toje vietoje visada buvo gana žemas vandens lygis ir ledas galbūt pantoninę dalį nutraukė. Įtakoti galėjo ir pralaužta „Ekrano“ marių užtvanka, nes po nelaimės vanduo vis keitėsi, jis buvo tai aukštesnis, tai žemesnis“, – kalbėjo projekto vadovas.

Žada skubiai reaguoti

T. Stanikūnas žada kuo skubiau įvertinti situaciją ir pantoninį tiltą atstatyti.

„Labai gaila, kad taip atsitiko, nedelsiant imsimės visų veiksmų, kad tiltas kuo greičiu būtų sutvarkytas. Projekto darbai jau visi baigti, tilto atstatymą greičiausi organizuosime su prieš tai buvusiu rangovu arba su prižiūrinčia, eksploatuojančia bendrove „Panevėžio specialus autotransportas“. Bet kokiu atveju tiltą sutvarkyti tikrai reikės“, – sako T. Stanikūnas.

Pasak projekto vadovo, „Ekrano“ mariose įrengti pantoniniai tiltai žiemos neatlaiko nebe pirmą kartą. Pernai pavasarį taip pat teko vieną jų remontuoti.

Tapo patrauklesnės

Panevėžio miesto savivaldybė panevėžiečių poilsio ir rekreacijos reikmėms pritaikė „Ekrano“ marių pakrantes, atnaujino ir sutvarkė aplinką. Darbai buvo atliekami dviem etapais ir jie jau pilnai baigti.

Įgyvendinus abu etapus atsinaujino viena didelė „Ekrano“ marių teritorijos pusė nuo J. Biliūno gatvės iki pat rajono administracinių ribų. Įrengtas apšvietimas, nauji pėsčiųjų ir dviračių takai su poilsio ir pramogų zonomis. Atsirado poilsio vietos prie vandens, iškylų aikštelės su laužavietėmis, paplūdimio tinklinio, vaikų žaidimų, lauko treniruoklių, gimnastikos, diskgolfo, šunų vedžiojimo aikštelės, valčių ir mažų laivelių nuleidimo į vandenį vieta, mediniai takai su pontoniniais tilteliais vandens link.

Pailsėti galima medinėse sėdimose platformose. Taip pat pasirūpinta neįgaliaisiais – įrengta pirmoji mieste jiems pritaikyta maudynių vieta su patogiu nuolydžiu į vandens telkinį, pandusu, specialia persirengimo kabina.

Įrengti takai J. Biliūno gatvėje, autobusų stotelė Pajuostės pl. ir automobilių aikštelė, rekonstruoti privažiuojamieji keliai. Sutvarkyti ir suformuoti nauji želdynai.

Darbus atliko UAB „Panevėžio melioracija“, S. Pakarklio įmonė, UAB „JK Ranga“. Rangos vertė – apie 2,5 mln. Eur. „Ekrano“ marių teritorijai tvarkyti Savivaldybė gavo 1,46 mln. Eur ES investicijų, beveik 129 tūkst. Eur skyrė valstybė. Likusi dalis skirta iš miesto biudžeto.

„Ekrano“ marių galimybes imasi išnaudoti ir verslas. 2019 m. UAB „Automatikos sistemos“ įrengė vandenlenčių parką.