Kelia problemą

Tokie vandalizmo atvejai problemas kelia ne tik miestų gyventojams, bet ir įmonėms, teikiančioms jų priežiūros paslaugas. Besinaudojantis viešuoju transportu negali sužinoti, kada atvažiuos autobusas, priežiūrą teikiančioms įmonėms – išlaidos.

Panevėžio mieste autobusų stotelių paviljonus pagal sutartį prižiūri „JCDecaux Lietuva“. Aukštaitijos sostinėje firma prižiūri apie 100 paviljonų, o Panevėžyje iš viso yra 240 autobusų stotelių.

Be to, įgyvendinant Panevėžyje projektus – rekonstruojant ir remontuojant gatves – įrengti nauji autobusų laukimo paviljonai, pastatyti suoliukai. Šiais statiniais, jei jie bus suniokoti, rūpintis teks Panevėžio miesto savivaldybei.

Vieną prižiūrėtoją turi

Panevėžio savivaldybės Miesto infrastruktūros skyriaus vyriausioji specialistė Ina Urbonavičienė pripažino, kad per savaitę išgirsta apie ne vieną nuniokotą autobusų stotelės paviljoną.

„Gėda už panevėžiečius, kai reikia kone kiekvieną savaitę rašyti laiškus firmai „JCDecaux Lietuva“ ir juos informuoti, kad vėl sudaužytas paviljono stiklas. Jie atvažiuoja labai greitai ir sutvarko. Visus priežiūros darbus atlieka pagal sutartį“, – aiškino I. Urbonavičienė ir negalėjo atsistebėti vandalų elgesiu:

„Man, kaip panevėžietei, nesuprantama, kodėl niokojami autobusų stotelių paviljonai, daužomi stiklai, laužomi karkasai. Esame panevėžiečiai ir turėtume saugoti miesto turtą, gražinti Panevėžį. Tačiau gaunasi atvirkščiai.“

Kvietė būti neabejingais

Pasak Miesto infrastruktūros skyriaus vyriausiosios specialistės, firma „JCDecaux Lietuva“ Panevėžyje autobusų stotelių paviljonus prižiūri nuo 2011 metų.

„Sutartis su šia firma – neterminuota. Kadangi mieste atsirado naujai įrengtų autobusų stotelių paviljonų, galvojama apie koncesinę paslaugų sutartį, pagal kurią konkurso būdu bus ieškomi paviljonų priežiūrų paslaugų teikėjai. Priežiūros modelis gali būti toks, kokį teikia firma „JCDecaux Lietuva“ – už reklamą. Neatmetama galimybė, kad paslaugų teikėjas bus minėta firma, bet tai paaiškės po konkurso“, – pasakojo I. Urbonavičienė ir prašė panevėžiečių būti neabejingais ir nepraeiti pro nuniokotą autobusų stotelės paviljoną, bet tuojau pat skambinti į Savivaldybę ir pranešti.

Kuria planus

Panevėžio miesto savivaldybės Miesto plėtros skyriaus vedėjas Jokūbas Leipus naujienų portalui JP paaiškino, kad naujai įrengtų autobusų stotelių paviljonus, suoliukus gatvėse, prižiūri Savivaldybė.

„Mažoji architektūra – Savivaldybės turtas. Jeigu šis turtas bus apgadintas, Savivaldybei teks galvoti, kas galėtų teikti paslaugą ir sutvarkyti suniokotą turtą. Per šiuos metus planuojame parengti bendrą paslaugų teikimo sutartį. Galvojame apie vieną priežiūros paslaugų teikėją, kuris rūpintųsi Panevėžio mažąja architektūra, ją remontuotų, prižiūrėtų“, – sakė J. Leipus.

Gėda už vandalus

Bendrovės „Panevėžio autobusų parkas“ vadovas Arnoldas Gražys naujienų portalui JP teigė, kad ir jam gėda už vandalus panevėžiečius.

„Ne tik gėda, bet ir nesuprantama. Nors bendrovė ir neprižiūri autobusų stotelių paviljonų, bet mūsų vairuotojai vežioja panevėžiečius ir jiems maloniau matyti tvarkingas autobusų stoteles, kurios apsaugo nuo vėjo, saulės, lietaus. Maršrutinių autobusų vairuotojai dažnai praneša apie nuniokotus paviljonus. Galbūt pravartu įrengti vaizdo kameras ties tomis stotelėmis, kurios dažniausiai nukenčia nuo niokotojų, bet vargu, ar bus galima atpažinti vandalus – dažniausiai jie būna su gobtuvais, o jų veido nesimato“, – svarstė A. Gražys ir tęsė:

„Sulaužytas ir nuniokotas trafaretines informacines lenteles, tvarkome patys. Apie sudarkytas lenteles bendrovę informuoja vairuotojai. Jie suinteresuoti, kad informacija būtų panevėžiečiams matoma“.