Sumaišė vaikus ir politiką

Nors akcija ir organizuota Tarptautinę vaikų gynimo dieną, tačiau pro šalį skubėję panevėžiečiai stebėjosi, kad kai kurie tėvai sumaišė politiką su švente vaikams.

„Pasižiūrėkite, kokie plakatai. Klounas vaikšto su plakatu apie LGBT ir genderizmą. Ar čia normalu? Ar tikrai taip turime švęsti Vaikų dieną. Jei giname savo vaikus, jų teises, manau, tikrai nereikėtų politikuoti“, – sakė panevėžietė Monika.

Į kavinę galima, į mokyklą – ne

Šios akcijos iniciatorius, visuomenininkas Rimantas Kiela sako, kad pati pažeidžiamiausia mūsų tautos dalis – jaunimas, yra diskriminuojamas ir prieš juos vykdomas atviras genocidas.

„Iki 16 metų amžiaus vaikai automatiškai gauna Galimybių pasą, jie gali eiti kur nori, į visus renginius, kavines, restoranus, bet į mokyklą jiems eiti negalima. Tai protu nesuvokiamas dalykas. Vakar gavau vienos mamos žinutę. Moteris pasakojo, kad vaiko klasėje yra keletas moksleivių, kurie nesitestuoja. Jiems nebuvo leidžiama dalyvauti ir Paskutiniojo skambučio šventėje.

Rimantas Kiela

Kodėl sveikiems vaikams kas savaitę turime kaišioti kažkokius pagaliukus į nosį ir ieškoti ligos. Pasakykite bent vieną šalį, kurioje vaikas be testo negalėtų eiti į mokyklą. Ta pati Jungtinė Karalystė paleidžia viską, jie laisvai gyvena. Daug šalių neuždarė mokyklų, o mes kaip konclageris.

Privalomas testavimas prasilenkia su visais įstatymais, Konstitucija, tai yra genocidas. Jau skelbiama, kad pagal kažkokias rekomendacijas galima pradėti skiepyti vaikus nuo 12 metų. Tai reiškia, kad nepaskiepyti vaikai negalės dalyvauti ten, kur jie nori. Kaip bus rugsėjį? Vieni eis į mokyklą, kiti stovės už lango?“, – emocijas reiškė R. Kiela.

Kritika valdžiai

Kalbėdamas apie šią akciją, panevėžietis R. Kiela negaili kritikos ir Vyriausybei.

„Sistema tikrai išsigimusi. Ši valdžia skiria dėmesį tik covidui ir LGBT, tarsi nebeturėtume kitų problemų. Mūsų Vyriausybė užsiima tikrai ne tuo, kuo reikia. Jie pagal PSO (red. Pasaulio sveikatos organizacija), pagal visas Briuselio programas elgiasi teisingai, bet nebėra jokio žmogiškumo“, – įsitikinęs vienas iš akcijos organizatorių.

R. Kiela akmenis mėto ir į Panevėžio miesto savivaldybės daržą.

„Savivaldybės turi savo galių. Mūsų savivaldybė turi užsiimti rimtais dalykais ir parodytų, kad jie irgi imasi iniciatyvos. Aklai vykdyti vyriausybės nutarimus šiuo metu yra paprasčiausiai kvaila. Jeigu kiekvienoje savivaldybėje iškelsime tokį klausimą, tai gal kažkas pradės galvoti. Negalime leisti vyriausybei ristis į bedugnę, turime kažką daryti, dėl to buvo kurtas ir Didysis šeimos gynimo maršas, vykdomos akcijos“,– sakė panevėžietis.

Testai saugo židinių atsiradimą

Panevėžio miesto vicemeras Lauras Jagminas naujienų portalui JP teigė, kad apie šiandien prie pat savivaldybės rengiamą akciją sužinojęs pirmadienį. Telefonu vicemeras paaiškino, kad tai nėra diskriminacija, o savivalda jokių sprendimų ar išimčių nepriiminėja, kurie prieštarautų operacijų vadovo nustatytiems reikalavimams.

Lauras Jagminas

„Tai tikrai nėra diskriminacija. Be testų vaikai į mokyklas nepriimami vadovaujantis patvirtintomis ministerijos nuostatomis. Tai ne šiaip kažkokios aplinkybės, tai – pandeminė situacija. Yra nustatytos tokios taisyklės ir turime jų laikytis. Testai nėra tokie baisūs, jie atliekami ne iš nosiaryklės, o nosies landos.

Argumentas, kodėl turi testuotis sveiki vaikai, kelia kitą klausimą – o, kaip tada nustatyti, kuris vaikas sveikas, kuris sergantis. Tikrai yra daug besimptomių atvejų. Šiai dienai iš visų į Panevėžio mokyklas grįžusių pradinukų, keturiolikai klasių buvo įvesti ribojantys rėžimai. Tai yra, klasės grąžintos atgal į nuotolį, nes jose buvo fiksuojami teigiami koronaviruso atvejai. Netestuojant, tie atvejai taip būtų ir likę nepastebėti, o dėl šios priežasties turėtume židinius“, – komentavo L. Jagminas.