Šeimininkėms veš pieno

Renginio organizatoriai džiaugiasi bidonų privežusių gyventojų užsidegimu, bet kartu prasitaria, jog sūrių tradicija rajone gęsta.

„Technologijos žengia į priekį, retas belaiko karvę ar moka iš pieno pagaminti sūrį“, – atsidūsta Paįstrio kultūros centro Bernatonių padalinio vadovė Giedrė Rameikienė.

Šiais metais tradicinei Bernatonių Sūrio šventei, įvyksiančiai jau šį šeštadienį, organizatoriai dar sugebėjo rasti 14 šeimininkių, mokančių spausti naminį sūrį. Visoms joms kultūros darbuotojai ruošiasi atvežti pieno.

Jo parūpino vietos žemės ūkio bendrovė. Pieną sūrio gamintojos gaus labai ypatingoje taroje – senuose bidonuose.

Sūrių šventės bidonai

„Turime jau apie trisdešimt tokių bidonėlių. Dar apie dešimt jų žadėjo atvežti paįstriečiai“, – pasakoja G. Rameikienė.

Nuo arbatinukų iki laikrodžių

Pieno bidonų parodos idėja kilo Paįstrio kultūros centro direktorei Daivai Kiršgalvienei, ieškojusiai išskirtinio ženklo tradicinei Bernatonių rudens šventei.

„Visgi tai jau dvidešimtoji, jubiliejinė šventė, norėjosi jai rasti kažkokią kitokią detalę. O mūsų gyventojai labai palaiko tokius sumanymus ir ėmė nešti, kas kokį bidoną radęs“, – džiaugiasi D. Kiršgalvienė.

Pernai bernatoniškiai ir paįstriečiai rinko arbatinukus, dar anksčiau – senus atvirukus, laikrodžius.

„Papuošime tais bidonais šventės vietą. Žiūrovai eis ir matys juos kieme, salėje. Žmonės sunešė pačių įvairiausių: nuo mažų iki didelių, nuo dekoruotų iki aliumininių, paprastų“, – vardijo kultūros centro direktorė.

Svarbiausia, anot jos, kad gyventojai tokioje akcijoje pasijunta reikalingi. O senieji bidonai dažniausiai niekur nebenaudojami.

Sūrių šventės bidonai

Visame Paįstryje D. Kiršgalvienė žino tik iki dešimt šeimų, kurios vis dar laiko karves. Maždaug tiek, anot jos, turėtų būti ir Bernatoniuose.

„Neaišku, kiek Sūrio šventė dar gyvuos. Gal jau ir paskutiniai metai gali būti – karvių žmonės nebelaiko, sūrių nebespaudžia“, – svarsto direktorė.

Nebereikalingas daiktas

Netgi vienuolika bidonų ir seną kibirą mašina į Paįstrio kultūros centrą atgabeno Gegužinės kaime gyvenanti Sandra Storastienė. Tokį anytos turtą ji pasakoja radusi atsikrausčiusi į vyro tėvų namus.

Pati jaunoji šeimininkė bidonų naudoti nebežada, kai kurie jų parūdiję, tad ir sugalvojo paskolinti parodai. Pašnekovė netgi sutinka juos visus atiduoti.

„Anyta laikė karvių, gamino iš pieno visokių gaminių. O dabar tik vietą užima visi tie bidonai. Galėtų juos kultūros centras ir pasiimti, jei reikia“, – šypsojosi Sandra.