Vyksta paruošiamieji darbai

Senvagės projekto vadovas Marius Garbauskas naujienų portalui JP aiškino, kad, norint tinkamai įgyvendinti projektą, pirmiausia reikia paruošti vietą darbui.

„Šiuo metu į pabaigą vyksta paruošiamieji darbai. Betonuojamos Senvagės pakrantės ir tvirtinamos sienelės. Jeigu žiema bus tokia, kokia yra dabar, ir nebus įšalo, darbus bus galima tęsti ir žiemą. Žinoma, kai kuriuos darbus, kaip ir visoje Lietuvoje, stabdo COVID-19. Tačiau galima pasidžiaugti, kad jie nestoja, o rangovas – bendrovės „Panevėžio statybos trestas“ darbuotojai dirba“, – pasidžiaugė vykstančiais darbais M. Garbauskas.

Atsodins dvigubai

Išgirdęs klausimą apie iškirstus medžius ir išrautas sakuras, projekto vadovas M. Garbauskas ramino:

Sakuros ne išrautos, o iškeltos į Senvagės apačią. Kai baigsis darbai, sakuros vėl grįš į senąją vietą. Kiti medžiai buvo kertami. Jiems kirsti buvo gautas leidimas, nes Senvagės pakrantėse augo nemažai menkaverčių medžių. Tiesa, buvo iškirsti ir vertingi medžiai, už kurių kirtimą Panevėžio miesto savivaldybės sumokėjo baudas. Kai bus pradėta tvarkyti Senvagės aplinka, bus atsodinta dvigubai daugiau medžių, įvairių augalų.“

Tikisi darbus baigti laiku

Pasak projekto vadovo, jeigu žiema bus tokia, kokia buvo pernykštė, Senvagėje darbai gali ir nesustoti.

„Tačiau pandemija turi įtakos ne tik vykstantiems Senvagės rekonstrukcijos darbams. Dėl pandemijos gali sustoti statybinių medžiagų tiekimas. Jos vežamos iš Europos ir Kinijos. Senvagės projektą, jeigu darbai nestrigs, turėtume užbaigti lapkričio mėnesį. Beje, Senvagės tvenkinį papuoš plaukiojantis sinchronizuotas fontanas, kurį įrenginėja bendrovė „Poolservice.lt“, – aiškino M. Garbauskas.

Senvagė atsinaujins

Pagal parengtą ir suderintą projektą Senvagėje bus įrengti nauji ir atnaujinami esami dviračių ir pėsčiųjų takai, mažosios architektūros elementai, sporto, žaidimų, poilsio ir apžvalgos aikštelės, suformuotas tvenkinyje esančios salos reljefas, įrengti tiltai į salą, pašalinti menkaverčiai medžiai ir krūmai, atnaujinti želdynai, suformuoti krūmų masyvai, atnaujinta tvenkinio pakrantė, įrengti apšvietimo, lietaus nuotekų, vandentiekio tinklai, saugumui užtikrinti – vaizdo stebėjimo kameros.

Įgyvendinus projektą bus sutvarkyta ir bendruomeninės veiklos plėtrai pritaikyta 9,03 ha viešoji erdvė.

Projektas – vertingas

Preliminari finansuojama bendra projekto vertė – 5 765 746,88 eurai. Iš jų 2 532 353,77 eurai – Europos Sąjungos investicijos ir valstybės lėšos, likusi dalis – Panevėžio miesto savivaldybės lėšos.

Projektavimo darbus atliko – MB „Pupa-Strateginė urbanistika“. Finansavimas – pagal 2014–2020 metų Europos Sąjungos fondų investicijų veiksmų programą „Didžiųjų miestų kompleksinė plėtra“.