„Panevėžys užtikrintai tęsia išmaniojo miesto lyderystę Lietuvoje ir stoja į vieną gretą su pažangiausiais Šiaurės Europos miestais kaip Helsinkis, Tamperė, Espas, Stokholmas, Malmė ir kiti. Džiugu, kad Panevėžio 3D modelis jau neša naudą miestui“, – sako dr. Arūnas Urbšys, „IN RE“ projektų vystymo direktorius. Išplėtotas modelis apims Panevėžio laisvąją ekonominę zoną ir Panevėžio pramonės parką, o tai, pasak dr. A. Urbšio, gali prisidėti pritraukiant investicijas.

Naudodama miesto 3D modelį, 2018 m. pradžioje savivaldybė surengė Stasio Eidrigevičiaus menų centro (SEMC) pastato Panevėžyje architektūrinį konkursą, kurio sąlygos numatė 3D modelių pateikimą. Konkurse varžėsi 19 darbų, komisijos nariai buvo patenkinti naujomis galimybėmis, kai modeliai įkeliami į 3D miesto kontekstą.

Panevėžio 3D modelis

Šį balandį savivaldybė pranešė apie naują interneto svetainę www.projektai.panevezys.lt, kur skelbiama išsami informacija apie daugiau kaip penkiasdešimt 2014-2020 m. ES investicijų laikotarpiu vykdomų projektų, atliktų ir pradėtų didžiųjų infrastruktūros plėtros darbų ir iniciatyvų.

„Mes vis labiau įdarbiname savo naujos kartos urbanistinio planavimo įrankį, kuriuo iš formato 2D perėjome į 3D. Panevėžys iš esmės vienintelis Lietuvoje gali pasigirti turintis galimybę savo miesto atnaujinimo ir plėtros projektus demonstruoti, analizuoti ir vertinti pasitelkdamas atvaizdavimą 3D realybės modelyje“, – sako Daiva Gasiūnienė, Panevėžio miesto savivaldybės vyriausioji architektė.

Pasak jos, skaitmeninės technologijos rodo miesto inovatyvumą, be to, tai didžiulė pagalba pritraukiant investicijas – potencialūs investuotojai net ir nebūdami Panevėžyje gali po jį pasižvalgyti virtualiai.

Pristatant projektus, pateikiama daug vizualios medžiagos, kuriose būsimų projektų simuliacijos susiejamos su realybės informacija, paimta iš miesto 3D modelio. Šiais laikais tai jau nestebintų, jei kalbėtume tik apie statiškus vaizdus, tačiau realybės informacija (esami pastatai) su simuliacijomis (modeliais) susiejami ir video siužetuose, kuriuose įdiegta 360° apžvalgos galimybe.

Vieną tokių siužetų „Panevėžio miesto Ateities vizijos 360 video pristatymas” sukūrė “Baltic Architects Group”. Rekomenduojama žiūrėti su virtualios realybės akiniais ir ausinėmis.

Šią savaitę vykstančioje parodoje RESTA bendrovė pristato Panevėžio miesto 3D modelį, taip pat 3D, statinio informacinio modeliavimo (BIM), virtualios realybės modelius bei vizualizacijas, sukurtus nekilnojamojo turto vystytojų užsakymu.