Tačiau vieno susitikimo, išsiaiškinti, kiek laiko tęsis Respublikos gatvės remontas, nepakako ir Panevėžio prekybos, pramonės ir amatų rūmų (PPAR) iniciatyva buvo organizuotas ir papildomas susitikimas.

Informacijos per mažai

Panevėžio PPAR generalinis direktorius Visvaldas Matkevičius naujienų portalui JP prieš susitikimą teigė, kad Savivaldybė teikia per mažai informacijos apie Respublikos gatvės rekonstrukciją.

Juolab kad kitais metais prasidės kitos Respublikos gatvės atkarpos, nuo Vasario 16-osios gatvės iki kino centro „Garsas“, rekonstrukcija.

„Jau kelintą kartą sakome Savivaldybei, kad reikia šnekėtis. Verslo žmonės turi žinoti, kokia bus situacija. Dabar gi, niekas nežino, kas bus su remontuojama gatvės atkarpa ir neramu, kaip bus su kita Respublikos gatvės atkarpa. Neaišku net kada prasidės darbai. Be to, neaišku, ar Respublikos gatvės dalis iki kino centro „Garsas“ pavirs pėsčiųjų zona, ar ja bus galima važiuoti“, – sakė V. Matkevičius ir teigė, kad visos informacijos niekas nežino, o gyvenama gandais.

Remonto brigados nebuvo

Pirmajame miesto savivaldybės valdinininkų susitikime verslo atstovais (kavinių „Rojaus paukštė“, „Nendrė vėjyje“, „Šanchajus“, baro „Lazy Monkey Bar“ ir vyrų grožio salono „Egoisto Barber Shop“) buvo išsakyta daug kritikos apie Respublikos gatvės remontą.

Jų nuomonės neišgirdo gatvę remontuojančios bendrovės „Gerbūsta“ atstovai – pirmajame susitikime jų tiesiog nebuvo. Pasak Panevėžio miesto savivaldybės administracijos projekto vadovės V. Bubliauskaitės, bendrovės darbuotojai tuo metu atostogavo.

Darbai pajudėjo

Iki antrojo verslo ir Panevėžio miesto savivaldybės atstovų susitikimo, Respublikos gatves atkarpoje darbai šiek tiek pajudėjo. Gatvės pagrindas užpiltas gruntu ir suspaustas. Tikimasi, kad iki šalčių gatve jau bus galima važiuoti, nors dar nebus išklota trinkelėmis.

Sulaukė rangovų

Antrajame susitikime Savivaldybėje, kurio iniciatoriai Panevėžio PPAR, buvo kalbama ne tik apie Klaipėdos ir Respublikos gatvių atkarpų dabartinį remontą, bet ir bandyta išsiaiškinti ateities planus, kada prasidės darbai kitoje Respublikos gatvės atkarpoje, Laisvės aikštėje, Elektros ir Kranto gatvėse.

Šįsyk, be Savivaldybės valdininkų ir verslo atstovų, dalyvavo ir bendrovės „Gerbūsta“ keturi atstovai, priešakyje su įmonės direktoriumi Kęstučiu Kastricku.

Daugiausiai priekaištų dėl vykstančių darbų Panevėžio centre ir sulaukė bendrovės „Gerbūsta“ darbuotojai.

Priekaištų daugiau

Priekaištauta, kad gatvių remonto darbai stringa, kad verslas patyrė nuostolių, kad darbai nevyksta pagal grafiką, kad „Gerbūstos“ darbuotojai pačiame darbymetyje atostogauja, kad nežinomi darbų planai, o norint juos sužinoti, atsakymo negauna.

Priekaištų „Gerbūstai“ ir Savivaldybei buvo daugiau nei pagyrų.

Panevėžio PPAR generalinis direktorius V. Matkevičius uždavė konkrečius klausimus ir apie dabartinius, ir apie būsimus gatvių remonto darbus.

„Norisi aiškumo, kada baigsis darbai Respublikos ir Klaipėdos gatvių atkarpose? Kada ir kokie darbai prasidės kitoje Respublikos gatvės atkarpoje, Elektros gatvėje, Laisvės aikštėje? Verslininkai, ir Panevėžio PPAR nori žinoti perspektyvas, darbų apimtis. Nors pritariame, kad miestas atsinaujina ir gražėja, bet netenkina lėtas darbų grafikas, vėlavimai ir nežinia, kada, tokiais tempais, miesto centre pasibaigs darbai“, – klausinėjo V. Matkevičius.

Darbų apimtys didelės

Panevėžio miesto savivaldybės administracijos direktorius T. Jukna juokavo, kad gera ten, kur jų nėra.

„Savivaldybė vykdo ne vieną projektą – jų apie 50. Darbų apimtis didelės, bet darbus atliekančių dirbančiųjų skaičius – ribotas“, – aiškino T. Jukna, o projekto vadovė V. Bublinskaitė pridūrė:

„Kadangi darbų planai nukrypę nuo grafiko, jų pabaiga, dabar remontuojamose gatvių atkarpose, planuojama kitų metų pabaigoje. Tačiau darbuose pažanga yra – Respublikos gatvėje pagrindas padarytas.“

Išgirdo pažadus

Dviejų įmonių Respublikos gatvėje vadovas Audrius Pocius norėjo tikslumo ir, paklausęs, kada Respublikos gatve važiuoti galima ir kada ne, išgirdo atsakymą:

„Kada vyksta darbai ir gatve važiuoja sunkiasvorė technika, važiuoti ir vaikščioti negalima. Yra sustatyti kelio ženklai ir nustatytos eismo schemos, kuriomis vadovaujamės. Visais klausimais galima kreiptis į statybos darbų vadovą. Skaldą ant gatvės pagrindo planuojame užpilti iki šių metų pabaigos. Tačiau darbai labai priklauso nuo oro sąlygų. Klaipėdos gatve važiuoti bus galima šio mėnesio pabaigoje“, – žadėjo „Gerbūstos“ vadovas K. Kastrickas.

Visko numatyti negali

Panevėžio PPAR generalinis direktorius V. Matkevičius užsiminė, kad būtų visai neblogai verslininkams apie gatvių remonto darbų planus žinoti iš anksto.

„Dabar informacijos nėra. Verslo atstovai turėtų žinoti, bent jau prieš savaitę, kokie darbai vyks. Kuo daugiau informacijos turėsime, tuo geriau kavinių, įstaigų savininkai, kurių valdos yra šalia remontuojamų gatvių, galės planuoti darbus“, – aiškino V. Matkevičius, o Savivaldybės administracijos direktorius T. Jukna tvirtino:

„Informaciją apie darbų planus gauname kas savaitę ir ją pateikiame verslo įmonėms. Tačiau bus dienų, kai į remontuojamas gatves nebus galima visiškai įvažiuoti – visų aplinkybių numatyti neįmanoma.“

Viešinimo iš Savivaldybės nėra

Panevėžio PPAR vadovas V. Matkevičius smalsavo, kada darbai prasidės Laisvės aikštėje, Elektros, Kranto gatvėse ir kitoje Respublikos gatvės atkarpoje nuo Vasario 16-osios gatvės iki kino centro „Garso“. Be to, jis užsiminė, kad bus problemų, kai prasidės Stasio Eidrigevičiaus meno centro statybos.

„Apie tai kol kas niekas nekalba, bet jau dabar reikia žinoti, kas bus, kaip bus? Savivaldybėje yra Komunikacijos skyrius. Jie ir turi skleisti tinkamai informaciją. Be to, galima komunikuoti ir per Panevėžio PPAR, jei tik gautume atitinkamą informaciją, būsimus planus apie gatvių remontą“, – teigė V. Matkevičius ir aiškino, kad, jei kavinės ir įstaigos žinotų gatvių remontų eigą, kitaip planuotų įstaigų darbo laiką ir prisitaikytų prie aplinkybių.

Susitikimų dar bus

Projekto „Laisvės aikštės ir jos prieigų kompleksinis sutvarkymas“ vadovė V. Bubliauskaite verslininkus ramino, kad, kol nebus baigti darbai Respublikos ir Klaipėdos gatvėse, kitose vietose jie neprasidės.

„Laisvės aikštėje darbai prasidės kitų metų pavasarį. Jie prasidės šiaurinėje aikštės dalyje ir trikdžiai daugiausiai palies kavinę „Čili pica“. Be to, aikštėje bus tvarkoma vieta, kurioje dabar pūpso smėlio kalnai ir buvusio fontano vieta. Elektros gatvė kitais metais nebus remontuojama, remontuojami tik šaligatviai. Jie abejose gatvės pusėse bus tvarkomi ne tuo pačiu metu. Kranto gatvė ir Respublikos gatvės atkarpa nuo Vasario 16-osios gatvės iki „Garso“ be 2021 metų nebus pradėtos remontuoti“, – pristatė preliminarius miesto centro tvarkymo planus V. Bubliauskaitė.

Nors verslininkų ir Panevėžio miesto centrą remontuojančios bendrovės „Gerbūsta“ atstovų bei Savivaldybės valdininkų susitikime netrūko įtampos, priekaištų, nuspręsta – panašūs susitikimai nuomonėms pasikeisti, informacijai pasidalinti – bus dar ne vienas.