Nusipirkę apsisprendė, kas bus

Nusipirkę pastatą panevėžiečiai neplanavo, kad juose bus senelių globos namai. Pradžioje galvojo apie nuomą pobūviams, bet matydami senelių globos namų poreikį šalyje, ypač kaimuose, nutarė apgyvendinti senjorus ir sukurti jiems jaukius namus.

„Pati aplinka, pastatas nurodė kryptį, kas galėtų buvusios mokyklos pastate įsikurti. Šalia vandens telkinys, už tvoros bažnyčia. Bendravome su kunigu, kalbėjomės ir su Ėriškių gyventojais, todėl apsisprendėme įrengti senelių globos namus. Tik juos daryti kitokius, kad neprimintų įprastų globos namų. Mūsų vizijoje jie bus šviesūs, jaukūs, kad senjorams primintų tikrus namus“, – pasakojo Eglė.

Kuria jaukius namus

„Pas mus visi senelių namai asocijuojasi su ligonine ar slauga. Ir manoma, jei jau senelis senelių namuose, tai jau viskas, niekam jis čia nebeįdomus, neberūpi. Mes kaip tik norime parodyti senjorams, kad jie gali oriai gyventi, daug pamatyti. Planuojame, kad jie galėtų pakeliauti, aplankyti, kad ir, tarkim, Trakų pilį, į Vilnių nuvažiuoti, spektaklius aplankyti“, – kūrė išskirtinių senelių globos namų viziją E. Talačkienė.

Globos namų įkūrėjai teigia siekiantys sukurti namų aplinką, kurioje nėra nurodymų, kada valgyti, kada miegoti, kada eiti pasivaikščioti.

Pasak Andriaus ir Eglės, būsimi senelių globos namai turi tapti tikrais namais garbingo amžiaus sulaukusiems senjorams.

„Netgi sulaukusiam atitinkamo amžiaus norisi gyventi, matyti, girdėti, apturėti džiaugsmą. Seneliai neturėtų užsidaryti tarp keturių sienų ir nieko nematyti. Todėl ir kambarius įrengėme atsižvelgdami, kaip norėtų senjorai. Konsultavomės, klausėme ne architektų, ne dizainerių, o klausėme būsimųjų globos namų gyventojų“, – pasakojo globos namų įkūrėja.

Jau sudarinėja eilę

Pasiteiravus, kada planuoja apgyvendinti pirmuosius senjorus, E. Talačkienė sakė, kad jau pamažu sudaro būsimų gyventojų eilę.

„Tačiau neskubame, nes nenorime senelių globos namų apgyvendinti karantino metu. Norime sulaukti karantino pabaigos – nenorime rizikuoti. Būtų labai nesmagu, kad tik atsidarėme, o globotiniai susirgo. Kadangi turime galimybę šiek tiek lukterėti, baigti dokumentus tvarkyti, o sulaukę karantino pabaigos atversime įstaigos duris“, – tvirtino Eglė, bet konkrečių asmenų neįvardijo, tik sakė, kad keturis žmones jau turi, o pirmajame pastato aukšte jau galėtų gyventi devyni senoliai.

Pakeitė paskirtį

E. Talačkienė aiškino, kad nusipirkus pastatą teko tvarkyti įvairius dokumentus ir keisti buvusios mokyklos paskirtį.

„Visai neseniai mokyklos pastato paskirtis buvo pakeista į gyvenamosios – senelių globos namus. Dabar jau turime beveik įsirengę patalpas pirmajame aukšte, bet remonto darbai vyksta ir antrajame pastato aukšte. Juk reikia įrengti ne tik gyvenamąsias patalpas, bet ir virtuvę, ir valgomąją patalpą, buitines. Turime pastatą pritaikyti gyvenimui, kad jis būtų jaukus ir patogus.

Sukurs darbo vietas

Senelių globos namų steigėja Ėriškiuose sakė, kad į socialinę įstaigą bus priimami gyventojai iš visos Lietuvos.

„Tai privatūs senelių globos namai ir nepriklauso jokiai savivaldybei. Patys rūpinsimės, teiksime visas paslaugas, kokių tik seneliams reikia. Beje, pradžioje planuojame sukurti tris darbo vietas, o vėliau gal ir daugiau. Be to, ir patys dirbsime, nes tai juk mūsų vizija, kurią norime įgyvendinti“, – nuoširdžiai kalbėjo E. Talačkienė.