Ilgainiui Berčiūnų žavesys prigeso, tačiau jau visai netrukus vietoje apleistos mokyklos iškils modernus daugiabutis, o Panevėžio miesto ir rajono gyventojai galės džiaugtis atnaujintu parku su laisvalaikio infrastruktūra, pėsčiųjų ir dviračių takais.

Naujomis statybomis džiaugėsi Panevėžio rajono savivaldybės administracijos direktorius Eugenijus Lunskis ir tvirtino, kad naujasis daugiabučio projektas atnaujins Berčiūnus.

Brangiausias pardavimas

Panevėžio rajono savivaldybei paskelbus aukcioną, Berčiūnų mokykla 2022 metais buvo nupirkta, kaip aiškino Rajono savivaldybės Ekonomikos ir turto valdymo skyriaus vedėja Aldona Čiegytė, už 300 tūkst. eurų.

Atgimsta istorinis kurortas: Berčiūnuose bus statomas modernus daugiabutis

„Tai pernai brangiausiai parduotas nekilnojamasis turtas. Buvęs mokyklos pastatas parduotas už 300 tūkst. eurų. Be to, parduotas ir žemės sklypas, o suma už parduotą sklypą atitenka valstybei, bet pusė jos grąžinama Savivaldybei“, – aiškino A. Čiegytė.

Jau pirmajame aukcione nupirkusi NT plėtros bendrovė „Panvalda“ paskelbė, kad šį pastatą prikels naujam gyvenimui, o gyvenvietę viliasi paversti traukos centru.

Vietoje daugiau nei 2,3 tūkst. kv. metrų ploto buvusios mokyklos planuojama sukurti gyvenamąsias patalpas – dviejų aukštų daugiabutį, kuris po kelerių metų taps nauju traukos centru trokštantiems pabėgti nuo intensyvaus miesto gyvenimo ritmo.

Buvusios mokyklos negriaus

Būsimo projekto vizija dalijosi projekto vystytojas Marijus Balys.

„Panevėžys yra judrus, augančios pramonės miestas, o Berčiūnai – priešingybė. Tai žaliuojantis priemiestis, kuriame visais metų laikais vyrauja ramybė, atsipalaidavimas ir poilsis gamtos apsuptyje“, – kalbėjo M. Balys ir teigė, kad prieš įsigyjant buvusią mokyklą buvo atliktas išsamus pastato būklės vertinimas ir nustatyta, kad visos konstrukcijos yra sveikos ir tvirtos.

Atgimsta istorinis kurortas: Berčiūnuose bus statomas modernus daugiabutis

„Buvo nuspręsta patį pastatą palikti, o iš esmės atnaujinti visas inžinerines sistemas, fasadus, stogą bei perplanuoti patalpas. Norime išsaugoti pastatą dėl keleto esminių priežasčių, tai – daug tvariau nei viską griauti, utilizuoti, o paskui statyti iš naujo. Pasaulyje į madą grįžta tokie monumentalūs pastatai, o mokykla kelia sentimentus pirmiausia vietos bendruomenei. Kituose projekto etapuose greta atsiras papildomi tūriai. Viršutiniame aukšte numatytos mansardos, apatiniame – terasos ir atskiri įėjimai į apartamentus“, – sakė M. Balys.

Gyvenvietė turi potencialą

Projekto vystytojas atkreipia dėmesį, kad žmogus, pasirinkęs gyvenimą siūlomuose apartamentuose, gauna ne tik gyvenamąjį plotą, bet ir visą privalumų paketą, atliepiantį šiuolaikinio gyventojo poreikius ir gyvenimo būdą.

Atgimsta istorinis kurortas: Berčiūnuose bus statomas modernus daugiabutis

„Tikime, kad Berčiūnų gyvenvietė turi didelį potencialą. Džiaugiamės įsigiję puikios būklės pastatą. Turime viziją, kaip gyvenvietė galėtų transformuotis ir tapti nauju traukos centru, o naujasis objektas pagražins jos veidą ir pritrauks naujakurių. Džiaugiamės, kad drauge su Panevėžio miesto ir rajono savivaldybėmis turėsime galimybę prisidėti prie plėtros“, – sakė projekto vystytojas M. Balys ir teigė, kad pavyzdžių semiasi iš užsienio šalių, kai šalia didesnių miestų formuojamos naujos gyvenvietės su nauja, patogiai gyventi sukurta infrastruktūra.

Vykdoma ir daugiau projektų

Šiuo metu Berčiūnų teritorijoje įgyvendinama ir daugiau projektų. Panevėžio miesto savivaldybė įgyvendino projekto „Pėsčiųjų ir dviračių tako nuo Vakarinės gatvės link Berčiūnų gyvenvietės modernizavimas“ pirmojo etapo rangos darbus.

Modernizuojant pėsčiųjų ir dviračių taką atnaujinta kelio danga, įrengtas apšvietimas, dviračių remonto stotelė, poilsio aikštelės, mažosios architektūros elementai.

Atgimsta istorinis kurortas: Berčiūnuose bus statomas modernus daugiabutis

Pirmojo etapo projekto vertė – per 306 tūkst. eurų, iš jų 151 tūkst. eurų – Lietuvos kelių direkcijos, per 155 tūkst. eurų – Europos Sąjungos ir Savivaldybės biudžeto lėšos. Rangos darbus atliko UAB „JK Ranga“.

Bendradarbiaus su bendruomene

Panevėžio rajono savivaldybės administracijos direktorius E. Lunskis tvirtino, kad, vystant naujo daugiabučio projektą buvusios mokyklos teritorijoje, Savivaldybė bendradarbiauja su Berčiūnų bendruomene.

Atgimsta istorinis kurortas: Berčiūnuose bus statomas modernus daugiabutis

„Vertindami Panevėžio rajono gyvenviečių kontekste, galime pasidžiaugti, kad Berčiūnų bendruomenė turi gana modernią ir visą reikalingą infrastruktūrą: atnaujintos gatvės, keliai, vandentiekis, nuotekos ir kita infrastruktūra. Savivaldybė glaudžiai bendradarbiauja ir tariasi su bendruomene visais aktualiais klausimais“, – teigė E. Lunskis aiškindamas, kad visus svarbius klausimus sprendžia drauge su bendruomene.

„Su Berčiūnų bendruomene aptarėme klausimus ir išsprendėme žemės sklypo padalijimą – dalis sklypo atiteko bendruomenei, o kita – didesnė – buvusios mokyklos pirkėjams. Berčiūnų bendruomenė galės naudoti jiems paskirtą žemės sklypą savo nuožiūra“, – sakė Savivaldybės administracijos direktorius.