Masiniai vapsvų puolimai

„Vapsvos sugėlė vaiką ir šunį per 2 minutes! Šuo vos nenumirė nuo tiek įgėlimų!“, – socialiniame tinkle „Facebook“ skundėsi viena naujienų portalo JP skaitytoja.

„Vapsvos visiškai sugadino šventę. Teko grįžti namo anksčiau nei planuota. Jos sugėlę visą šeimą“, – išgyvenimais dalinosi kita šventės dalyvė.

Paaiškėjo, kad vapsvos siautėjo netoli scenos, Kultūros ir poilsio parke.

Nėra linkusios pulti šiaip sau

Pasak Panevėžio bitininkų draugijos pirmininko Vaido Arbutavičiaus, vapsvos nėra linkusios pulti šiaip sau. „Nors esu bitininkas, o ne vapsvų žinovas, tikrai žinau, kad paprastai jos puola, kai pajunta pavojų. Dažniausiu atveju tuomet, kai užkliudomas jų lizdas. Lizdai kartais būna medžiuose, tarp šakų, o kartais žemėje. Žemėje esantys lizdai atrodo panašiai kaip kurmiarausiai. Matyt vapsvos pajuto pavojų, kai žmonės trypė šalia jų lizdų ant žemės“, – pasakojo V. Arbutavičius.

Šventėje nukentėję žmonės iš tiesų tvirtino, kad matė šalia jų esančias, į kurmiarausius panašias, duobutes. Tačiau neįtarė, kad tai gali būti vapsvų buveinės.

Gelbėjo greitosios medikai

Panevėžio gimtadienio šventės viena iš organizatorių, Panevėžio bendruomenių rūmų direktorė Sandra Myškienė naujienų portalui JP tvirtino, kad kitų nusiskundimų be vapsvų sugėlimų, nebuvo sulaukta.

„Esame dėkingi Panevėžio greitosios medikams. Jie budėjo parke. O tiems, kam įgėlė vapsva, suteikė pirmąją pagalbą“, – sakė S. Myškienė.

Iškvietimų daugiau nei įprastai

Panevėžio apskrities vyriausiojo policijos komisariato komunikacijos grupės vyriausiasis specialistas Tadas Martinaitis aiškino, kad policija darbo miesto gimtadienio šventėje turėjo.

„Savaime suprantama, iškvietimų buvo kur kas daugiau nei įprastomis dienomis. Policijos pareigūnams teko tramdyti besimušančius, sulaikyti padauginusius alkoholio. Muštynės nebuvo labai stiprios, tačiau pareigūnai surašė administracinius viešosios tvarkos pažeidimo protokolus. Be to, kur kas daugiau užfiksuota atvejų smurto artimoje aplinkoje“, – informavo T. Martinaitis.

Priminsime, kad šeštadienio vakarą, antrąją Panevėžio miesto gimtadienio dieną, Marijonų gatvėje, netoli prekybos centro „Bičiulis“, buvo pašautas 29-erių metų panevėžietis.

„1991 metais gimęs vyras buvo sužeistas šūviu į pilvą. Jis ėjo Marijonų gatve, kuri nėra Panevėžio centre, bet, kadangi tai buvo Panevėžio gimtadienis ir vyko įvairūs renginiai, žmonių buvo nemažai. Pareigūnai apklausė galimo nusikaltimo liudininkus, tikrinama vaizdo medžiaga. Ieškoma daugiau žmonių, kurie galėtų suteikti tyrimui vertingų žinių“, – aiškino T. Martinaitis.

Sužalotas jaunuolis šiuo metu gydomas Panevėžio ligoninėje. Pavojus jo gyvybei negresia.

Negailėjo ir pagyrų

Vis dėlto panevėžiečiai negailėjo pagyrų šventės organizatoriams. „Šiais metais buvo labai geras šventės konceptas tiek dėl plačios lokacijos, tiek dėl to, kad viskas vyko vienu metu skirtingose vietose. Tad žmonės galėjo rinktis, kur ir ko nori klausyti, matyti. Super! Na, o ir tiltų apšvietimas bei lazeriai – sveikintinas dalykas. Kiek galima į tuos fejerverkus žiūrėti ir susigrūdus Laisvės aikštėje stovėti. Žingsnis pokyčių link padarytas! Šaunu!“, – socialiniame tinkle „Facebook“ komentavo šventės dalyvis Rytis.

Gimtadienio skaičiai

Iš viso, dar iki Panevėžio gimtadienio renginio pradžios, pasak S. Myškienės, buvo užsiregistravę daugiau nei 10 tūkst. žmonių, tačiau ir renginio metu vis daugėjo besiregistruojančiųjų.

Gimtadienio šventei iš viso buvo išleista kiek daugiau nei 100 tūkst. eurų. 45 tūkst. eurų skyrė Panevėžio miesto savivaldybė, o likę pinigai surinkti iš rėmėjų ir mugės prekiautojų.