Atrado sovietinį palikimą

Panevėžio kraštotyros muziejaus archeologas Dovilas Petrulis naujienų portalui JP patikslino, kad vyksta kasinėjimo darbai.

„Kol kas priešais Savivaldybės centrinį įėjimą atrastas sovietinio laikotarpio palikimas – asfalto danga. Juk praeitame šimtmetyje Laisvės aikštė buvo išasfaltuota. Nuėmus trinkėlių sluoksnį ir buvo atrastas, maždaug, 50 metų senumo asfaltas. Tyrimas vyks ir toliau. Tikimės šioje vietoje atrasti senovinio grindinio liekanų“, – aiškino archeologas.

Atrado grindinį

Kraštotyros muziejaus archeologas D. Petrulis prisiminė, kad Laisvės aikštėje žvalgomieji archeologiniai tyrimai apėmė maždaug 60 kv. metrų.

„Archeologiniai tyrimai Laisvės aikštėje prasidėjo gegužės 20 dieną. Buvo iškasti šurfai, kurių dydžiai – 1,5×1,5 metrai. Tirtas kultūrinis sluoksnis, atkasti grindinių fragmentai, keramikos liekanos, kurie priskiriami XVIII, XIX ir XX amžiams.

Tuomet Laisvės aikštėje, priešais miesto Savivaldybės centrinį įėjimą, atkastas grindinys, siekiantys dar 18 amžių“, – priminė D. Petrulis pavasarį vykusius archeologinius kasinėjimo darbus.

Žinutės iš praeities

Pasak muziejininko, senas grindinys išklotas netaisyklingos formos lauko akmenimis, surištais smulkiais, mažais akmenukais.

„Grindinio plyšiuose archeologai aptiko ir daugiau žinučių iš praeities – XVII-XVIII amžių siekiančių keramikos dirbinių šukių bei 1730 metų carinę monetą – smulkų to meto pinigą“, – sakė muziejininkas D. Petrulis ir tęsė:

„Po asfalto frezavimo darbų, nuo Š. Mero g. link Klaipėdos g. ir nuo Panevėžio bataliono g. link Vasario 16-osios g. atkastas senovinis grindinys ir dalis namo pamatų. Kol kas galiu pasakyti, kad atkasta senovinio grindinio XVIII-XIX amžiaus grindinio liekanos ir senovinio namo pamatai. Žvalgomieji kasinėjimai vykdyti 27 kv. metrų plote. Šiuo metu deriname planus su paveldosaugininkais ir aiškinamės, kaip elgtis, ar išsaugoti demonstravimui grindinio ir pamatų liekanas“, – pasakojo archeologas.