Atidengta autentiška siena

Ne vienas panevėžietis džiaugiasi ryškia atidengta ir restauruota autentiška raudonų plytų mūro rytine galerijos pastato siena, atkurtais buvusiais langais.

Dailės galerijos pastato rekonstrukcijos projektas pavadintas einamuoju remontu, jo metu apšiltintos pastato sienos ir stogas, atnaujinti inžineriniai tinklai, įrengta apsaugos ir gaisrinė signalizacija, nuotolinių ryšių sistema, įgarsinimo sistema, suremontuotos vidaus pirmo ir antro aukštų ekspozicijų salės bei kitos patalpos.

Be to, galerijos erdvės baigiamos pritaikyti kultūrinei bei edukacinei veiklai – įrengta edukacinė klasė ir atnaujinta rūbinė, galerijos holas. Bus įsigyta ir naujos įrangos (multimedija, keramikos dirbinių degimo krosnis), baldų.

Prireikė papildomo finansavimo

Dailės galerijos rekonstrukcijai gauta beveik 1 mln. eurų Europos Sąjungos investicijų. Miestas iš biudžeto jau skyrė per 175 tūkst. eurų, bet teko skirti papildomai dar 168 tūkst. eurų. Todėl miesto savivaldybės indėlis – apie 343 tūkst. eurų.

Pastatą remontuoja konkursą laimėjusi bendrovė „Kriautė“.

Rangos darbai turi būti atlikti iki gegužės 15 dienos. Iki birželio 30 dienos darbus priima statybos inspektoriai ir atsiskaitoma su Centrinė projektų valdymo agentūra (CPVA).

Atsirado papildomų darbų

Dailės galerijos atnaujinimo projekto vadovė Panevėžio miesto savivaldybės Teritorijų planavimo ir architektūros skyriaus vyriausioji specialistė Loreta Paškevičienė naujienų portalui JP teigė, kad Dailės galerijos pastato rekonstrukcija pagal pirminį planą turėjo būti baigta dar pernai.

„Pastato išorės rekonstravimo darbai vyko sklandžiai, bet viduje darbai stabtelėjo – teko paaukštinti antrojo aukšto lubas. Todėl reikėjo keisti planavimo dokumentus, o juos derinti su CPVA. Be to, šiems darbams atlikti savivaldybė skyrė papildomą finansavimą. Baigus darbus, Dailės galerijos pastato rekonstrukcijos darbus įvertins ir statybos inspektoriai, ir CPVA atstovai. Priėmus darbus, rekonstruotas pastatas bus atiduotas naudoti Dailės galerijai“, – aiškino projekto vadovė.

Spalvos suderintos

Įgyvendinamu projektu džiaugiasi Dailės galerijos direktorius Egidijus Žukauskas, o labiausiai jį džiugina atidengta restauruota siena.

„Pastato pilkos spalvos suderintos su atidengta restauruota autentiška raudonų plytų mūro siena. Spalvos puikiai dera. Dabar darbai vyksta viduje“, – pasakojo E. Žukauskas ir paaiškino, kodėl buvo aukštinamos lubos:

„Lubos paaukštintos antrajame aukšte. Jas teko aukštinti, nes įrengiant ventiliacijos sistemą, buvo labai svarbu, kad nenukentėtų patalpų erdvės.“

Susitinka kas savaitę

Dailės galerijos vadovas pasakojo apie jau atliktus ir dar atliekamus įstaigos remonto darbus, apie jų atlikimo grafikus.

„Kiekvieną penktadienį vyksta pasitarimai, kuriuose dalyvauja Savivaldybės atstovai, projekto vadovė L. Paškevičienė, darbų rangovo bendrovės „Kriautė“ atstovai ir kiti už projektą atsakingi asmenys. Pasirašytas Savivaldybės susitarimas su darbų rangovais, kad darbai turi būti užbaigti iki gegužės 15 dienos. Manau, kad į darbų grafiką sutilps. Po to vyks darbų priėmimas. Viliamės, kad Dailės galerija duris lankytojams atvers rugsėjo mėnesį“, – aiškino E. Žukauskas ir tęsė pasakojimą apie vidaus apdailos darbus:

„Apdailos darbų sprendiniai – priimti. Dekoratyvinėmis medinėmis grotelėmis bus uždengti ventiliacijos vamzdžiai. Tačiau kai kurios darbų detalės netenkina ir apie jas dar bus pokalbis su darbų rangovais. Prašysime tas detales ištaisyti.“

Inžinieriniai mazgai – išorėje

Pasiteiravus, kokios tai detalės, Dailės galerijos direktorius išvardijo kuo nėra.

„Prašysime sutvirtinti stiklines pertvaras, kad į jas galėtų atsiremti lankytojai. Taipogi nesame patenkinti kai kuriais inžinieriniais sprendimais – daug inžinierių mazgų, jų valdiklių, iškelti į išorę, o Dailės galerijos ekspozicijoms labai svarbios švarios sienos, lubos. Juk galerijoje eksponuojami įvairaus meno rūšių, dydžių kūriniai. Todėl inžinieriniai tinklai, mazgai darbų eksponavimui neturi trukdyti“, – įsitikinęs E. Žukauskas.

Norus pateikė prieš trejus metus

Dailės galerijos vadovas tiki, kad visi trūkumai bus ištaisyti.

„Darbų rangovai turės atsakyti, ar nupirktas tinkamas apšvietimas. Jie pažadėjo tai išsiaiškinti. Dabartinį apšvietimą sukritikavo ir galerijoje viešėję ailininkai. Kai kurie dizaino sprendiniai išpildyti ne taip, kaip tikėjomės, bet dabar – yra, kaip yra. Kita vertus, projektas – ne Dailės galerijos rekonstrukcija, o einamasis remontas. Todėl už dizainą atsakingas projekto vadovas, kuris atsako už architektūrinę projekto dalį. Tai yra Arvydas Narkevičius“, – sakė E. Žukauskas ir teigė, kad visus savo techninius pasiūlymus ir norus projektui buvo pateikę dar 2017 metais.

Reikia kūrinių saugyklos

E. Žukauskas naujienų portalui JP teigė, kad dar teks prašyti Savivaldybės papildomo finansavimo sutvarkyti vidinį kiemelį.

„Kreipiausi į Savivaldybės administraciją ir prašiau apie 30 tūkst. eurų vidiniam Dailės galerijos kiemeliui sutvarkyti. Būtina vidinį kiemą išgristi trinkelėmis, nes dabar į Keramikos paviljoną prinešame smulkaus žvyro, kuriuo išpilta tetitorija. Be to, tas žvyras per liūtis užkemša lietaus kanalizaciją. Reikia sutvarkyti kiemelį taip, kad galerijos aplinka būtų jauki, graži ir apželdinta“, – kalbėjo apie visus darbus kultūros įstaigos direktorius ir prasitarė:

„Ateityje dar laukia ir kiti Dailės galerijos plėtros darbai – reikia erdvių edukacijos veiklai ir kūrinių saugyklos. Galerija saugyklos neturi. Todėl teks kultūros įstaigos savininkų – Savivaldybės – padėti spręsti šią problemą.“

Pastabos suintrigavo

Panevėžio miesto savivaldybės Teritorijų planavimo ir architektūros skyriaus vyriausiasis dizaino specialistas A. Narkevičius patvirtino, kad atsakingas už Dailės galerijos einamojo remonto projekto architektūrinę dalį, bet paaiškinti, kodėl inžinieriniai sprendiniai nėra kokybiškai atlikti, negalėjo.

„Reikės pasidomėti, kaip atnaujinti inžineriniai tinklai, įrengtos apsaugos ir gaisrinės signalizacijos, nuotolinių ryšių sistema, įgarsinimo sistema. Kol galima dizaino dalykus sutvarkyti, tą reikia padaryti. Kita vertus, yra statybos darbų techninės priežiūros specialistai, yra projekto užsakovai, kurie turi prižiūrėti atliekamus darbus“, – svarstė A. Narkevičius, bet pripažino, kad informacija apie atliekamų darbų kokybę jį suintrigavo.