Vyksta mainai

Panevėžio centrinės turgavietės vadovė Asta Pačekajūtė sako, kad ši vieta tapo tokia populiari, jog apie jos veiklos nutraukimą nėra net kalbos.

„Kuistukas“

„Kaip nekeista, dažniausiai „Kuistukas“ nebūna pilnas. Vieni atneša, kas jiems nebereikalinga, o kiti – atranda tai, ko reikia. Mainai vyksta labai greitai. Kartais būna atvažiuoja automobilis su pilna bagažine, vairuotojas iškrausto, gražiai sudeda nebereikalingus daiktus, o po dienos ar dviejų, beveik jau nieko nebebūna. Tada vėl kažkas atneša, kitas pasiima. Ir taip sukasi ratas. Dabar šios vietelės net ir panaikinti nebegalėtume, nes ji visada judanti. Be to, ir mūsų lankytojai jau priprato, tai labai populiari vieta. „Kuistukas“ gyvuoja tiek žiemą, tiek vasarą“, – džiaugėsi A. Pačekajūtė.

Nuo stikliuko iki baldų

Panevėžiečiai čia palieka pačių įvairiausių daiktų: vinilines plokšteles, knygas, vazas, indus, kilimėlius, drabužius, žaislus, papuošalus ar net baldus. „Kuistuke“ galima rasti ir pačių netikėčiausių, įdomių daiktų.

„Buvo ir labai keistų dalykų, kad mes net nesupratome, kas per daiktas. Tik vėliau išsiaiškinome, kad tai buvo bulvių rankinė lupimo mašina – suki rankelę ir lupasi bulvė. Būta ir senovinių lygintuvų ar net akvariumas. Kartais net negali suvokti, kad dar tokį daiktą galima atnešti. Šypseną sukelia kokių keistų ir gražių dalykėlių čia paliekama“, – sakė pašnekovė.

„Kuistukas“

„Pati savo akimis mačiau, kaip močiutė atnešė kailinukus. Ji sakė, kad jai jų nebereikės ir gal kažkam kitam prireiks. Mamos dažnai atneša vaikų išaugtus drabužėlius, daiktus, žaislus, o mainais pasiima kažką kito“, – pasakojo A. Pačekajūtė.

„Kuistuke“ lankosi ir ukrainiečiai, kuriems reikalingi įvairūs daiktai naujai gyvenimo pradžiai.

Sėkmingas sumanymas

Paklausta, kaip kilo idėja įkurti „Kuistuką“, A. Pačekajūtė pasakojo, kad pradžioje tai buvo savotiškas eksperimentas.

„Kuistukas“

„Kai tik atšyla oras, būna, kad jaunesni žmonės susirenka ir suorganizuoja sendaikčių turgelį. Viena kartą vieni, kitą kartą – kiti. Patys lankytojai buvo pasakę, kad atsiranda tokių daiktų, kurių jiems nebeverta vežtis atgal, nes namuose tai remontai vyksta, tai dar kas, todėl, juos išgirdę, pabandėme tokį eksperimentą ir įkūrėme vietą, kurioje vyktų daiktų mainai. Stebime, kad šis sumanymas labai sėkmingas, žmonėms to reikia. Iš pradžių buvo viena vietelė, dabar jau dvi“, – sako Panevėžio centrinio turgaus vadovė.

„Kuistuką“ A. Pačekajūtė vadina visuomeniniu projektu. Kad „Kuistukas“ nebūtų tuščias, rūpinasi panevėžiečiai, o jo prižiūri turgaus prekiautojai.

„Džiaugiuosi, kad ši vieta yra tokia mylima. Prie jos gyvavimo prisideda kiekvienas savo mažu indėliu. Šalia prekiaujantys prižiūri, vieni atrakina, kiti atidaro, treti uždaro“, – pasakojo A. Pačekajūtė.