Viena iš prioritetinių valstybinės aplinkos apsaugos kontrolės sričių – nuotekų tvarkymo kontrolė. Be nuolatinės ūkio subjektų priežiūros, Aplinkos apsaugos departamento Panevėžio valdybos pareigūnai šiais metais ypač didelį dėmesį skyrė individualių nuotekų (privačių namų valdų nuotekos) tvarkymo kontrolei.

Vertinant, kaip gyventojai tvarko buitines nuotekas, Panevėžio, Kupiškio, Rokiškio, Pasvalio, Biržų rajonuose atlikti 22 reidai, per kuriuos aplankyta per 200 privačių namų valdų. Rezultatai ne itin džiuginantys – nustatytas 41 nuotekų tvarkymo reikalavimų pažeidimas.

Daugiausia pažeidimų pasitaiko nuošalesnėse kaimiškose vietovėse: gyventojai vis dar neturi įsirengę nuotekų kaupimo rezervuarų, nuotekos pilamos tiesiog ant žemės paviršiaus ar iškastose duobėse grunte. Užfiksuota atvejų, kai nuotekų kaupimo rezervuarai nesandarūs, nuotekos ne išvežamos į nuotekų valymo įrenginius, o išleidžiamos į aplinką. Taip teršiamas gruntas, gruntiniai vandenys.

Kaip informavo Aplinkos apsaugos departamento Panevėžio valdybos viršininkas Gintautas Andruškevičius, planuoti reidai jau įvykdyti, bet gali būti vykdomi ir neplaniniai patikrinimai.
„Pareigūnai nuolat tikrina, kaip gyventojai, galintys prisijungti prie centralizuotų nuotekų tinklų, bet to nepadarę, laikosi aplinkos apsaugos reikalavimų. Kartu tikrinama, ar gyventojų, neturinčių tokios galimybės, nuotekų kaupimo rezervuarai atitinka reikalavimus, ar aplinka neteršiama buitinėmis nuotekomis“, – pabrėžia G. Andruškevičius.

Svarbu žinoti, kad nuotekos gali būti kaupiamos tik sandariuose, uždaruose gamykliniuose nuotekų kaupimo rezervuaruose ir tik tais atvejais, kai nėra galimybės įrengti biologinio nuotekų valymo įrenginio ar prisijungti prie centralizuotų nuotekų tvarkymo įrenginių. Mažiausias nuotekų kaupimo rezervuaras turi sutalpinti per 7 dienas susidarančias nuotekas.

Kadangi sukauptas nuotekas privaloma periodiškai ir laiku išvežti, gyventojai, individualiai tvarkantys nuotekas, privalo turėti sutartis su nuotekų vežėjais. Taip pat būtina turėti ir saugoti buitinių nuotekų išvežimą patvirtinančius dokumentus.

Asmenys, netinkamai tvarkantys nuotekas, gali sulaukti administracinių baudų iki 1170 eurų, taip pat tokiais atvejais teks atlyginti aplinkai padarytą žalą.

„Nuotekų tvarkymo kontrolė bus vykdoma ir toliau, nes matome, kad nuotekų tvarkymas Panevėžio regione išlieka aktuali problema. Svarbu, kad keistųsi gyventojų požiūris į aplinkosaugą, tad norime, kad žmonės ne lauktų, kol į jų namų pasibels aplinkos apsaugos pareigūnai, o patys taptų atsakingi ir saugotų ir tausotų mūsų gamtą“, – sako Panevėžio valdybos viršininkas G. Andruškevičius.