Kursuos dvi dienas

Savivaldybė motyvuoja, jog pernai tokiai praktikai pasiteisinus, šįmet keleiviai iki miesto kapinių būtų iš miesto kišenės vežami ne tik lapkričio 1-ąją, bet ir spalio 31-ąją. Specialūs autobusai kursuotų dviem maršrutais: Dariaus ir Girėno gatvė–Šilaičių kapinės ir atgal bei Aguonų gatvė–Šilaičių kapinės ir atgal.

Savivaldybės Miesto infrastruktūros skyriaus specialistė Ina Urbonavičienė teigia, kad šįmet svarstoma nemokamai vežti dvi dienas dėl sudėtingos situacijos šalyje.

„Pernykštė praktika parodė, kad tuomet, kai keleiviai vežami nemokamai, tuo pasinaudoja labai daug žmonių, todėl ir siūlome dvi dienas. Taip siekiame sudaryti sąlygas, kad žmonės laikytųsi atstumų, nebūtų perpildyti autobusai“, – sako I. Urbonavičienė.

Visgi kaip pavyks pasiekti, kad autobusai nebūtų sausakimši – kitas klausimas.

Pernai nemokamais reisais iki kapinių važiavo keli tūkstančiai keleivių. Už juos Savivaldybė Panevėžio autobusų parkui sumokėjo apie 6 000 eurų. Skaičiuojama, kad nemokamai vežti keleivius dvi dienas šįmet prireiks apie 10 tūkst. eurų.

Pasak I. Urbonavičienės, šitaip tikimasi paskatinti panevėžiečius rinktis viešąjį transportą lankant artimųjų kapus: taip mažinamos tomis dienomis milžiniškos automobilių spūstys keliuose, sprendžiama automobilių statymo prie kapinių problema.

Bilietus teks atsiplėšti

Kol miesto Taryba nepritarė idėjai antrus metus iš eilės visus keleivius į kapines vežti nemokamai, nežinoma, kiek būtų organizuojama tokių nemokamų reisų.

„Jei Taryba patvirtins, žiūrėsime, kaip išdėlioti autobusų eismo tvarkaraščius“, – sako I. Urbonavičienė.

Taip pat dar nėra žinoma ir kur bei kaip bus dalijami bilietai į nemokamus reisus. Pernai juos Panevėžio autobusų parko darbuotojai keleiviams dalijo pačiuose autobusuose. Šiemet svarstoma mintis, kad keleiviai galėtų atsiplėšti bilietą ir patys.

Anot I. Urbonavičienės, gali būti, kad tai bus paskutinis kartas, kai vežant keleivius nemokamai jiems vis tiek privalu turėti bilietą. Dabar vežėjui – Panevėžio autobusų parkui – Savivaldybė apmoka už tiek, kiek įmonė nurodo vežusi keleivių. Svarstoma ateityje tokią tvarką keisti – bendrovė kompensacijos sulauktų ne už vežtų žmonių skaičių, o nuvažiuotus kilometrus.

„Pagal įstatymą savivaldybė vežėjui turi kompensuoti nuostolius pagal parduotus bilietus. Nemokamas vežimas yra 100 procentų transporto lengvata. Vadinasi, vežėjas turi pateikti mums ataskaitą, kiek buvo išdalinta bilietų, kad kompensuotume nuostolius. Toks dabar galioja Vyriausybės nustatytas mechanizmas, todėl ir reikalingi bilietai“, – kodėl būtini specialūs bilietai net ir važiuojant nemokamai, aiškino I. Urbonavičienė.

Gimtadienio reisai nepasiteisino

Kol kas tai vienintelės dienos metuose, kai keleiviai tam tikrais maršrutais vežami visiškai nemokamai. Savivaldybėje svarstoma, jog ateityje jų galbūt galėtų padaugėti, pavyzdžiui, per miesto gimtadienį.

Šiemet po miesto gimtadienio panevėžiečiams parvežti namo buvo numatyti du papildomi reisai. Vėliau, politikams pareikalavus, skirtas ir trečiasis, į Rožyną. Praktika parodė, kad panevėžiečiai, naktinėję gimtadienio renginiuose, nesusigundė namo važiuoti vėlyvaisiais autobusų reisais. Jais pasinaudojo vos 13 žmonių. Tiesa, šie buvo mokami – jų keleiviams, kaip įprastai, buvo privaloma turėti bilietus.

Iki miesto kapinių Vėlinių dienomis važiuos ir kiti autobusai: kaip ir kasdien iki Ramygalos gatvės kapinių – 16-ojo maršruto, iki Šilaičių kapinių bus papildomų reisų iš autobusų stoties. Tačiau važiuojantieji šiais reisais privalės įsigyti mokamus bilietus.

Važiavo pilnutėliai

Panevėžio autobusų parko laikinasis generalinis direktorius Arnoldas Gražys teigia, jog pernai nemokamais autobusais į kapines daugiausia keleivių vyko rytiniais reisais, tik į vakarą jų srautas sumažėjo.

Pasak A. Gražio, sudėtinga prognozuoti, ar dėl to, kad šįmet nemokamai į kapines bus vežama dvi dienas, autobusuose taps erdviau. Jo teigimu, žmonių pasirinkimui, kada važiuoti aplankyti mirusiųjų, įtakos nepadarysi.

Nors už žmonių kelionę į kapines apmokama iš miesto biudžeto, pasak A. Gražio, sudėtinga atsekti, kiek tokia paslauga pasinaudoja atvykusiųjų iš rajonų.

„Informacija apie nemokamą transportą skelbiama viešai. Nieko keisto, kad iš priemiesčio atvažiavęs žmogus išlipa autobusų stotyje ir į kapines važiuoja specialiu nemokamu miesto autobusu. Žmonės įpratę taupyti ir skaičiuoti pinigus“, – sako A. Gražys.