Ritai pasisekė, kad Aukštaičių gatve pietauti per darbo pertrauką ėjo nešina išskleistu skėčiu.

Beveik pasiekusi sankryžą ties Ramygalos gatve, R. Skavičienė pastebėjo ant šaligatvio atvarytą bendrovės „Panevėžio gatvės“ bokštelį. Jo viršuje darbuotojas kažką darė, lyg tvarkė gatvės šviestuvą. Bet aplink jį nebuvo praeivius įspėjančios „STOP“ juostos, tad pašnekovė nusprendė nekeisti maršruto ir eiti toliau.

„Niekur neaptverta, pamaniau, gal lempą keičia. Ramiai einu pro šalį ir tik bumbt! Laimė, lijo ir buvau su skėčiu, tai smūgis teko jam, o ne mano galvai“, – apie nutikimą vidury dienos pasakoja Rita.

Ant jos skėčio užkrito paukščių lizdas nuo šalia gatvės augančios didelės eglės šakų. Netrukus jai prie kojų nukrito ir dar vienas toks pat.

„Tai štai, ką jis ten viršuje krapštė ir žemėn mėtė. O du darbininko kolegos stovėjo per kelis metrus tolėliau ir juokėsi, užuot praeivius bent perspėję ten nevaikščioti. Apie elementarų „atsiprašome“ nebuvo nė kalbos. „Smagu“ ir tiek“, – ironizavo lengvai po tokio įvykio išsisukusi panevėžietė.

Nukritę lizdai su plunksnomis nebuvo labai dideli – poros sprindžių skersmens. Tačiau tokia staigmena visgi niekam nebūtų maloni.

„Suprantu, kad tyčia tas darbuotojas gal ir nemetė man ant galvos lizdo, bet kad tokie dalykai nenutiktų, tam ir yra darbų sauga“, – teigia R. Skavičienė.

Palaikė pokštu

Bendrovės „Panevėžio gatvės“ direktorius Arvydas Zapalskis patvirtino, kad Aukštaičių gatvėje ketvirtadienį įmonės darbuotojai turėjo tvarkyti šviestuvus.
Tačiau apie krentančius lizdus vadovas teigė nieko negirdėjęs, o išgirdęs iš žurnalistų naujieną, bandė aiškintis, ar čia tik ne balandžio 1-osios pokštas.

„Juk ant šviestuvų paukščiai lizdų nesuka“, – bandė juokauti direktorius.

Visgi jis pažadėjo būtinai išsiaiškinti incidentą.

Pasak A. Zapalskio, vykdant bet kokius bendrovės darbus, privaloma laikytis saugos reikalavimų, turėjo būti kokie nors įspėjamieji ženklai ar juosta.

„Kitą kartą ne viskas pavyksta, kaip reikia. Gal nenorėta kliudyti eismo šaligatviu? Manau, tai atsitiktinis atvejis, norėtume ištaisyti šitą klaidą: atlyginti žalą ar bent atsiprašyti“, – nukentėjusiosios kontaktų prašė A. Zapalskis.

Lizdai dabar, anot jo, mieste tikrai nekeliami – tam jau netinkamas laikas.

Rūpesčiai dėl lizdų

Pastaraisiais metais iš tiesų mieste intensyviai iš medžių kelti kovų lizdai.

Savivaldybės Miesto infrastruktūros skyriaus specialistės Rūtos Taučikienės teigimu, tokie darbai atliekami tik nuo liepos 1 iki vasario 28 dienos ir turint Aplinkos apsaugos departamento leidimą.

„Aukštaičių gatvėje, vietoje, kur nukrito lizdai, nesame davę leidimo juos iškeldinti“, – patikino R. Taučikienė.

Už 1000 eurų „Panevėžio gatvės“ nuo pernai liepos iki šių metų kovo Panevėžyje iškėlė 65 lizdus Kultūros ir poilsio parke, Jaunimo sode, šalia Tulpių g. 14, 16, Dariaus ir Girėno g. 30, Kanklių g. 8, Smėlynės g. 55 namų.
Vietas, kur reikėtų atsikratyti lizdų, pasak R. Taučikienės, paprastai nurodo Savivaldybė. Anot jos, paukščių peryklas buvo svarbiausia panaikinti prie daugiabučių namų.

„Jau dabar renku žinias, kur mieste medžiuose dar yra lizdų. Neseniai gavau informacijos, kad paukščiai naujai įsikūrė Vilniaus gatvės pušyje, čia jiems gyventi nė nebuvo įprasta. Stebime apvažiuodami miestą, rengiu tokių lizdų buvimo vietų sąrašą ir jį pateiksiu kitam tokių darbų sezonui“, – kalbėjo R. Taučikienė.

Netrukus, anot jos, Savivaldybė vėl organizuos viešuosius pirkimus minėtoms paslaugoms mieste vykdyti. Nuo liepos 1-osios Panevėžyje planuojama iškelti daugiau nei ankstesniais metais – 200 lizdų.

Ekologės teigimu, tokius darbus geriausia organizuoti nuo rudens, kai leidžiama pjauti ir medžių šakas. Prie jų lizdai būna taip prikibę, kad, pasak specialistės, šiuos tenka imti kartu su visa šaka.

Paskutinius trejus metus Panevėžyje buvo kasmet iškeliama po 65 lizdus.