Bendruomenės centro „Vaivadai“ nariai, penktadienio vakarą surengę naujos savo pastogės šventinį atidarymą, ne tik džiaugėsi smagiu Irenos Ulvydaitės-Snabaitienės koncertu, svečių gausa, bet ir galimybe nuo šiol dar aktyviau rinktis draugėn. Bendruomenės pirmininkės Laimos Jusienės teigimu, iki tol bendruomenė nemažai metų pagal panaudos sutartį naudojosi patalpomis sename mokyklos pastate už Vaivadų. Dėl prasto kelio ir atstumo jį ne tik buvo ne itin patogu pasiekti, bet ir pats pastatas nejaukus – senas, prastos būklės, nešildomas. Tad ir bendruomenė ten rinkdavosi retokai. Mieliau vaivadiškiai susiburdavo pas ką nors namuose ar prašydavosi į kavinę.

Taip kartą sėdint su kavos puodeliu sugalvota, kad bendruomenės namams reikia remonto. Pirmininkė kaip tik buvo grįžusi iš seminaro, kuriame išgirdo apie tokią galimybę. Kilo mintis apie tai pasikalbėti ir su rajono Savivaldybe.

Pasak L. Jusienės, bendruomenė dėkinga, kad turėjo bent tokias patalpas, tačiau jų su dabartinėmis nepalyginsi. Dabar džiaugiamasi nauju apie 80 kv. m pastatu. Jame įrengta virtuvėlė, salė renginiams ir kitoms veikloms, vadovo kabinetas, sanitarinis mazgas. L. Jusienės teigimu, bendruomenės nariai kiek galėdami prisidėjo atliekant tam tikrus darbus, bet apie pusantro šimto narių turinčiai bendruomenei be paramos tokie užmojai būtų neįkandami.

Pirmininkė mano, kad į naujas, patogesnėje vietoje esančias patalpas susirinks daugiau bendruomenės narių, bus galima imtis aktyvesnių veiklų, tarkim, rengti mokymus ar panašiai.

„Dabar yra kur, reikia tik noro, dirbti, galvoti“, – nusiteikusi L. Jusienė.

Bendruomenės laukia ataskaitinis susirinkimas. Vaivadiškiai planuoja pasikviesti svečių ir iš kitų rajono bendruomenių – pasidžiaugti naujais namais.

Moderniausias rajone

Panevėžio rajono savivaldybės Statybos ir infrastruktūros skyriaus vyriausiasis specialistas Mindaugas Malinauskas sako, kad naujiems bendruomenėms namams pastatyti prireikė apie 109 tūkst. eurų – ne vien statybos darbams, bet ir techninei priežiūrai. Didžioji šios sumos dalis – ES struktūrinių fondų lėšos. Dalį pinigų pridėjo rajono Savivaldybė. Projektas įgyvendintas per metus nuo paraiškų pateikimo. Pasak M. Malinausko, statybos darbai užtruko apie pusmetį.

„Šis pastatas dabar rajone yra vienas modernesnių viešų statinių, kuriuos esame pastatę“, – pasakoja specialistas. Pastatas atitinka energijos naudingumo reikalavimus – pakankamai šiltas, ekologiškas, taupus. Jame naudotos šiuolaikiškos technologijos. Patogiai suplanuotame bendruomenės name sumontuotas šildymo siurblys „oras-vanduo“, rekuperacinė sistema, energiją taupantis LED apšvietimas, įrengta gera sienų, langų šilumos izoliacija.

Pastatas pritaikytas neįgaliesiems – jie gali naudotis visomis patalpomis. O baldais pasirūpino pati bendruomenė. Jos nariai nemažai prisidėjo ir atliekant kitus darbus – valė, tvarkė.

M. Malinauskas prisipažįsta nepamenantis, kad rajone pastaruoju metu bendruomenės poreikiams būtų pastatytas naujas pastatas. Įprastai sutvarkomos jų turimos patalpos arba pristatomi priestatai. Tokių projektų – ne vienas. Naujų priestatų laukia ir Pažagieniai bei Dembava.