Ir krūmai ne išeitis

Į Panevėžį su vaikais atvažiavusi kupiškėnė Kristina pasakojo norėjusi jaukiai praleisti laiką išpuoselėtoje „Ekrano“ marių pakrantėje. Smagumai baigėsi, kai trimetei dukrai prisireikė į tualetą.

„Dairausi, dairausi, o aplink jokio tualeto. Gal dėl skubėjimo tiesiog nepastebėjau? Laksčiau su trepsinčiu vaiku, bet nieko neradau“, – įspūdžiais dalijosi į „Sekundės“ redakciją paskambinusi Kristina.

Galiausiai čiupusi vaikus sėdo į automobilį ir lėkė už miesto. Mama apskaičiavo, kad taip bus greičiau, nei ieškoti, kur pastatyti automobilį centre.

„Tokioje situacijoje nėra laiko „guglintis“, kur arčiausias tualetas. Esu ne vietinė. Tikėjausi, kad tokioje sutvarkytoje vietoje, su naujai įrengtomis aikštelėmis vaikams ir tėvams, bus ir tualetas“, – kalbėjo kupiškėnė.

Pusiau juokais, pusiau rimtai Kristina sako, kad toje vietoje net ir po krūmu vaiko nepatupdysi – ir tie išvalyti. O žmonių prie marių daug, nepatenkinti poilsiautojai gali pradėti bartis.

Veikia tik trys

Viešuosius tualetus prižiūrinčios įmonės „Panevėžio specialus autotransportas“ laikinasis Miesto tvarkymo skyriaus vadovas Sigitas Vainauskas sako, kad šiuo metu veikia tik du tualetai su inžineriniais tinklais ir vienas vadinamojo sausojo tipo.

Vienas jų – nuo seno esantis Vilniaus gatvėje. Nors aplinkui vyksta rekonstrukcijos darbai, rengiamasi atnaujinti ir tualeto išorę, tačiau jis nėra uždarytas. Antrasis – pernai vasarą duris atvėręs apie 30 tūkst. eurų kainavęs tualetas Kultūros ir poilsio parke. Tualetas yra ir „Ekrano“ marių pakrantėje, tik tolokai – miesto teritorijoje, bet jau prie pat Dembavos. Jis šiuolaikiškas, tačiau be vandens, su įmontuota talpykla, vadinamasis sausasis.

Viešieji tualetai Panevėžyje (P. Židonio nuotr.)

Dar vienas naujas tualetas pastatytas Jaunimo sode, tačiau šis kol kas neveikia. Pasak S. Vainausko, lig šiol įmonei jis neperduotas eksploatuoti.

„Prieš keletą savaičių buvome sulaukę skambučio, kodėl neveikia tualetas Jaunimo sode. Žmonės mato tualeto pastatą, bet jis užrakintas. Piktinasi, kodėl. Ne mūsų bendrovė sprendžia, kada jį atidaryti. Kai mums atiduos eksploatuoti, tada ir paleisime“, – sako S. Vainauskas.

Anot jo, viešųjų tualetų trūkumas – ne vien Panevėžio problema. Jo žiniomis, tai aktualu visiems miestams.

Nakčiai užrakina

Miesto centre, Vilniaus gatvėje esantis tualetas dirba ištisą savaitę po 11 valandų per dieną. Čia pasikeisdami darbuojasi du žmonės. Du žmonės dirba ir Kultūros ir poilsio parko tualete. Tiesa, jie prižiūri ne tik šias svarbias patalpas, bet ir parko teritoriją. S. Vainausko teigimu, paprastai tualetas valomas ne mažiau kaip keturis kartus per dieną.

„Dalies žmonių požiūris – jei ne mano, galima laužyti, dergti. Namie tikrai taip nedaro“, – stebisi įmonės atstovas.

Anot jo, tualetus tenka ne tik valyti. Jie ir nusiaubiami. Pabandžius laikyti visą parą atvirą tualetą Kultūros ir poilsio parke, galiausiai jį teko nakčiai rakinti. Buvo sulaužytos šildymo grotelės, sugadinta spyna, sulaužytos šiukšlių dėžės ir pan. Vilniaus gatvės tualetas taip pat prieš naktį rakinamas.

„Šitas tualetas šildomas. Žiemos metu labai mėgdavo ateiti benamiai, vis ką nors sulaužydavo, sugadindavo“, – sako S. Vainauskas.

Tualetų padaugės

Savivaldybės Miesto infrastruktūros skyriaus vedėjo Daliaus Vadlugos teigimu, tualetų daugės.

„Ekrano“ marių zonoje, labiau nutolusioje nuo miesto ir išsidėsčiusioje visu pakrantės ilgiu, krantas labiau mėgstamas poilsiautojų, yra vaikų žaidimo aikštelės, sporto aikštelės, tilteliai, todėl ir tualetas įrengtas teritorijos viduryje. Kita zona yra kompaktiška ir apima ne tik pakrantę, todėl daugiau dėmesio skirta takų, aikštelių infrastruktūrai. Šioje zonoje veiklą vykdo privatus vandenslydžių operatorius, jis turi užtikrinti tinkamą paslaugų, taigi ir tualeto, teikimą“, – sako vedėjas.

Anot jo, parengtas ir kempingo prie marių projektas, kuriame taip pat numatytas tualetas. Pasak D. Vadlugos, kempingą bus pradėta rengti gavus finansavimą.

Sausojo tipo tualetas planuojamas ir rekonstruojamame Skaistakalnio parke, o vis dar užrakinto Jaunimo sode durys lankytojams turėtų būti atvertos šią vasarą.

Dvokiantį paveldą sprogdina

Turbūt dažniausiai Panevėžio centre lankomas ir ne vienam į atmintį įstrigęs tualetas yra autobusų stotyje. Už pasinaudojimą nuo sovietmečio išvaizdos nepakeitusiu tualetu imamas 30 centų mokestis.

Laikinai einantis Panevėžio autobusų parko generalinio direktoriaus pareigas Arnoldas Gražys sako, kad taip daroma siekiant bent minimaliai padengti priežiūros kaštus. Jo teigimu, tualetas prieš maždaug porą metų rekonstruotas. Tiesa, rekonstrukcija nebuvo itin didelė.

„Nenorėjome labai didelių investicijų, bet aptvarkėme, kad žmogus galėtų normaliai pasinaudoti“, – sako direktorius.

A. Gražys guodžiasi, kad net tokios infrastruktūros neįmanoma apsaugoti nuo vandalų – įranga ne tik išlaužoma, bet dar ir išsprogdinama.

Per 2020 metus viešųjų tualetų (esančių parkuose, galinėse autobusų stotelėse, paplūdimiuose pastatomų sezono metu ir kt.) priežiūrai Panevėžys išleido daugiau nei 43 tūkst. eurų.