Visi susidariusio pastato likučiai bus susmulkinti ir išvežti į sąvartyną. Nuolaužos, kad neterštų aplinkos, smulkinamos ne statybvietėje, o vežamos į tam pritaikytą vietą.

Nusimato darbų pratęsimai

Projekto vadovė Vita Bubliauskaitė naujienų portalui JP sakė, kad kino centro „Garsas“ pastato ardymo darbai jau baigti ir beliko išvežti nuolaužas.

„Nuolaužos bus vežamos iš teritorijos iškart ir, pabaigus darbus, teritorijoje prasidės SEMC statybos. Jų pradžia – pamatai ir kiti tolimesni darbai. Pagal projektą, 1-ojo etapo darbai turėjo baigtis 2022 metų rugpjūčio mėnesį. Tačiau, sustojus nuo 2020 metų gruodžio 1 d., jie nusitęs. Pagal darbų sutartį projekto darbus galima pratęsti du kartu po 5 mėnesius. Vienas pratęsimas jau nusimato iškart – darbai nevyko beveik 5 mėnesius“, – aiškino V. Bubliauskaitė.

Nuolaužas mals

Pasak projekto vadovės, nuolaužos bus sumaltos ir išvežtos į Panevėžio regioninį atliekų sąvartyną.

„Kino centro „Garsas“ nuolaužos bus sumaltos ir išvežtos į sąvartyną. Norime nuraminti panevėžiečius, nuolaužos bus malamos ne statybos aikštelėje, bet tam pritaikytoje vietoje. Griaunant pastatą, kad nekiltų dulkės, jis buvo laistomas. Tačiau vieną dieną laistymo procesas buvo sutrikęs, tad sulaukėme pasipiktinusių žmonių skambučių dėl dulkių. Laistymo sistema buvo greitai sutvarkyta“, – pasakojo projekto vadovė V. Bubliauskaitė.

Planuoja dirbti ir šeštadienį

Būsimojo SEMC projekto vadovė teigė, kad nuolaužas iš statybvietės stengsis išvežti kuo greičiau.

„Darbo rangovai iš bendrovės „Panevėžio statybos trestas“ planuoja dirbti ir šeštadienį, nes nori kuo greičiau išvalyti statybos aikštelę, kad galėtų tęsti rangos darbus toliau. Reikia paruošti aikštelę pamatams bei įvertinti, kokias pamatų konstrukcijas palikti iš buvusio kino centro pastato“, – teigė V. Bubliauskaitė ir sakė, kad statybos aikštelę darbininkai planuoja išvalyti iki balandžio 16 dienos.

Darbai bus baigti 2023-iųjų pavasarį

3,7 tūkst. kvadratinių metrų ploto dabartinio kino centro „Garsas“ pastatą Respublikos gatvėje PST įsipareigojo už daugiau kaip 9 mln. eurų rekonstruoti per 20 mėnesių, vėliausiai darbai gali būti baigti 2023-iųjų pavasarį.

Pastate planuojama įkurti muziejų, ekspozicijų sales, transformuojamas edukacijų erdves, atsiras ir holai, infocentras, meno knygynas, mediateka, vėliau – antstatas su stogu, pritaikytas apžvalgos aikštelei, ekspozicijoms ir kameriniams renginiams.

Sutarta, kad muziejaus nuolatinės ekspozicijos pagrindą sudarys menininko multifunkcionalisto S. Eidrigevičiaus darbų kolekcija. Taip pat bus pristatomi Panevėžyje vykstančių meno bienalių, simpoziumų metu sukurti profesionaliojo meno kūriniai.

Sovietmečiu statytas „Garso“ kino teatras duris atvėrė 1968-aisiais.