Būrelis savanorių šeštadienio rytą nepabūgo žvarbaus vėjo ir atvyko prie Molainių tvenkinio išvalyti jo pakrantes nuo šiukšlių.

Nebeapsikentė netvarkos

Apie ekologinę bėdą šalia populiaraus vandens telkinio miesto pakraštyje žinoma jau seniai. Į augančias padangų, plastikinių butelių ir įvairiausių kitokių atliekų krūvas pastaruoju metu bandė baksnoti ir „Sekundė“. Tačiau situacija nesikeitė, kol patys gyventojai nesiėmė iniciatyvos.

„Prieš pusę metu Molainių tvenkinyje nuskendo mano brolis. Atvažiavau čia vieną dieną jam uždegti žvakutės ir pamačiau tikrus šiukšlynus. Kai kur atliekų prigrūsti maišai buvo tiesiog suminti į žemę, kad vėjas neblaškytų“, – teigė vienas savanoriškos akcijos sumanytojų Raimondas Švilpa.

I. Stulgaitės Kriukienės nuotr.

Tai ne pirma šio vyro idėja aptvarkyti miestą ir už jo esančias gyvenvietes. Po Molainių tvenkinio prieigose išvystų vaizdų jis irgi netruko per socialinius tinklus sutelkti bendraminčių komandą, pasiryžusią savo jėgomis sutvarkyti pakrantes.

Žodžiais gamtos neišgelbėsi

Į talką savanoriai rinkosi nuo pat ryto: kas sunkvežimį atvairavo, kas organizavo šiukšlių pristatymą į atliekų aikštelę. Kiti tiesiog atvyko padėti.

Padirbėti gamtos naudai panoro apie dešimt savanorių. Daugiausia vyrų, kurie pirmiausia griebėsi išmėtytų senų padangų ir po geros valandos su trupučiu jų jau buvo pririnkę 110.

„Ar turėsit pasus?“ – tokiu netikėtu klausimu atvykusius „Sekundės“ žurnalistus pasitiko dar vienas akcijos iniciatorių panevėžietis Mindaugas. Ir netrukus paaiškino, kad didžiausia problema organizuojant darbus prie Molainių tvenkinio buvo surinktų atliekų išvežimas. Panevėžio atliekų aikštelės iš vieno žmogaus neima daugiau 5 padangų. Tad jų prikrautam sunkvežimiui reikėjo bent 20 asmens dokumentų.

Kitas atliekas vyrai žadėjo gabenti į konteinerius.

I. Stulgaitės Kriukienės nuotr.

„Atsibosta žiūrėti, kai žmonės pyksta dėl gamtos teršėjų socialiniuose tinkluose ir nieko nedaro. Tad štai geranoriškumo principu susirinkom ir padirbėsim – padangos virtualiai nesusitvarko“, – pridūrė Mindaugas.

Nustebino net surinkėjus

Dalyvauti talkoje su dukrelę atėjusi Jurga iš Panevėžio pasakojo mėgstanti pasivaikščiojimus prie Molainių tvenkinio. Deja, šiukšlių čia, anot jos, būna visuomet.

„Pernai tris maišus plastikinių butelių pririnkom“, – apgailestavo pašnekovė.

I. Stulgaitės Kriukienės nuotr.

Jurga sako, kiek galinti, prisidedanti prie visų švarinimosi akcijų – ir būtinai įtraukianti savo atžalą. Panevėžietės įsitikinimu, jaunąją kartą reikia mokyti tvarkos ir atsakomybės prieš gamtą, o tai esą geriausia daryti savo pavyzdžiu.

Apie pietus pasibaigusios talkos rezultatas – pilnas sunkvežimis žvejų ir poilsiautojų pakrantėse palikto turto. Didžiųjų ir pavojingų atliekų surinkimo aikštelės Savitiškio gatvėje darbuotojai, tokį krovinį iš pradžių pasitikę įtariai, galiausiai geranoriškai sutiko priimti.

I. Stulgaitės Kriukienės nuotr.