Pasibaigęs karantinas išgynė panevėžiečius į gatves. Miesto centre, parkuose jaučiamas gyventojų pagausėjimas, vis daugiau žmonių lankosi parduotuvėse, kavinėse.

Baras dirbs ilgiau

Respublikos g. esančio baro „Lazy Monkey Bar“ vadovas Audrius Pocius pasidžiaugė, kad karantinas pagaliau baigėsi.

„Dabar galėsime klientų iš baro neišprašinėti 23 val. – jie galės būti bare, kol dirbsime. Tačiau lieka apribojimai išlaikyti atstumą, bet mūsų baras nemažas, tad atstumą išlaikyti puikiai galime. Tai pati geriausiai naujiena per pastaruosius tris mėnesius“, – aiškino A. Pocius ir tvirtino, kad „Lazy Monkey Bar“ lankytojų netrukdavo.

Nori daugiau aiškumo

Kavinė „Kavalierius“ durys lankytojams atvėrė vos pradėjo švelnėti karantinas. Prieš pusantro mėnesio jie lauke pastatė 7 staliukus, o tarp jų išlaikytas dviejų metrų atstumas ir įrengė apsaugines sieneles.

Baigus galioti karantinui, pakalbintas kavinės savininkas Justinas Dalinda naujienų portalui JP pasakojo, kad jaučiasi žmonių išlaisvėjimas.

„Žinoma, dar tik pradžia pasibaigusio karantino, bet žmonėms iškart geriau, nes nebereikia apsauginių kaukių, bendrauti geriau. Tiesa, apsaugines sieneles kavinėje palikome. Manome, kad jos nekliudo. Tik yra neaiškumų, kokie apribojimai išliko kavinės darbuotojams – reikia jiems dėvėti kaukes, ar ne“, – sakė J. Dalinda ir priminė, kad kavinė dirba iki 22 val.

Saugotis reikia

Prie Aleksandro paminklo sutikta panevėžietė Monika taip pat džiaugėsi pasibaigusiu karantinu ir sakė, jog svarbiausias dalykas – gali, nuvedus vaiką į lopšelį-darželį, užeiti į vidų, o nepalikti prie įstaigos durų.

„Kur kas geriau, kai nuvedi vaiką iki pat darželio grupės, o nepalieki jį lauke. Be to, daug drąsiau bus galima planuoti laisvalaikį, nes Panevėžyje yra nemažai daug erdvių, kuriose galima poilsiauti. Dabar, kai karantinas baigėsi, jautiesi drąsiau, bet nepamirštame apsaugos priemonių. Manau, kad jų atsisakyti nereikia. Juk yra tokių vietų, kur jos būtinos“, – aiškino 25 metų moteris.

Keleivių antplūdis

Pavėžėjimo paslaugas teikiantis Mantas juokavo, kad šįryt iškart pasijuto, jog baigė galioti karantinas.

„Nuo pat ryto vienas paskui kitą žmonės kvietė taksi ir važiavo į darbą. Toks įspūdis, kad panevėžiečiai laukė karantino pabaigos, kad galėtų dirbti ne nuotoliniu būdu. Vos spėjau priimti užsakymus“, – džiaugėsi klientu srautu taksistas.

Erzinantis žodis

Tuo tarpu Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga mano, kad karantinas yra labiau žodis, kuris visus erzina.

„Tai nėra, kokia nors ypatinga priemonė. Juk ir taip labai daug ką atlaisvinome, pakeitėme, atšaukėme, apribojimų labai nedaug belikę. Pasibaigęs karantinas – labiau simbolinis dalykas. Atsibudus ryte sudėtinga pamatyti kažką stebuklingai kitaip“, – sakė ministras ir tiki, kad žmonės laikysis rekomendacijų ir bus atsakingi.

Rekomendacijos išliko

Kaip ir buvo iki šiol, reikia laikytis saugaus atstumo – kavinėse, restoranuose tebetaikomas dviejų metrų atstumas tarp stalų.

Nuo trečiadienio atvirose erdvėse organizuojamuose renginiuose gali dalyvauti iki 700 žiūrovų, uždarose – iki 150. Nuo liepos 1-osios iki 16-osios šie skaičiai bus didesni – atitinkamai iki 1000 ir 200 žiūrovų.

Uždaros erdvės negali būti užpildytos daugiau kaip 50 proc., dalyvių, o žiūrovų vietos turi būti išdėstomos šachmatiniu principu.

Sveikatos priežiūros įstaigos ir toliau turi reguliuoti pacientų srautus, skatinamos nuotolinės paslaugos.

Išliko draudimai

Iki liepos 16-osios 24 val. pratęsta ir laikina vidaus sienos kontrolė tarptautiniuose oro uostuose, Klaipėdos valstybiniame jūrų uoste, pasienyje su Rusija ir Baltarusija.

Lieka draudimas į Lietuvą atvykti iš 45 šalių, tarp jų – Švedijos, Portugalijos, Jungtinės Karalystės, Rusijos, Baltarusijos gyventojams, nes šiose valstybėse dar didelis sergamumas koronaviruso infekcija.

Iš šių valstybių grįžę Lietuvos piliečiai per 48 valandas turi užsiregistruoti, pateikdami savo duomenis Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) specialistams. Jiems rekomenduojama izoliacija.

Nuo trečiadienio atvykėliams iš Belgijos nebetaikoma buvusi privaloma 14 dienų izoliacija.