Palangos ir Neringos verslininkai verčiasi per galvą ir savo klientams stengiasi įsiūlyti įvairius produktus. Nuo vietos prie stalelio iki nakvynės su šeima ir maudynėmis baseine.

Tradiciškai lietuviai į pajūrį labiau linkę važiuoti sutikti Naujuosius metus. Tokią tendenciją pastebėjo ir Palangos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentė Ingrida Valaitienė.

„Kiekvienais metais laisvadieniai diktuoja atvykėlių srautą ir jų pasiskirstymą. Jaučiame, kad artėjantis savaitgalis yra šventinis. Tačiau užsakymų nėra daug, juntamas šioks toks judėjimas, tačiau viešbučių užimtumas tesiekia apie 50 proc., mažesnėse apgyvendinimo paslaugas teikiančioje įstaigoje šis procentas gali būti ir didesnis“, - prieš Kalėdas kalbėjo verslininkė.

Anot jos, dalis svečių atvažiuos jau savaitgalį ir lauks Kalėdų. Eis į koncertus, savaitgalį praleis prie jūros.

Neringoje tendencijos panašios. Tačiau į šį kurortą švęsti Kalėdas atvažiuoja tik labiau pasiturintys svečiai, vadinamieji „popieriniai neringiškiai“. Tai žmonės Neringoje turintys nekilnojamojo turto ir čia deklaravę savo gyvenamąją vietą. „Tikrai juntamas tų žmonių antplūdis. Tie, kurie atvažiuos per Kalėdas, manau, liks ir iki Naujųjų metų. Niekas jų nepažįsta, tačiau jie teigia esą vietiniai“, - juokavo Nidos kultūros ir turizmo informacijos centro „Agila“ turizmo specialistė Kristina.

Antplūdis – po Kalėdų

Kitas atvykėlių į pajūrį srautas juntamas tarpušvenčiu tarp Kalėdų ir Naujųjų metų. Pasak I. Valaitienės, po jo prasidės savaitgalis, kurio metu į Palangą atvažiuos švęsti Naujųjų. Dar vienas srautas pastebimas nuo sausio 2 d. iki sausio 6 d. Tuo metu, tikėtina, į Palangą atvažiuos rusai ar baltarusiai.

„Naujiesiems metams beveik visos apgyvendinimo vietos Palangoje būna užpildytos. Jei būtų kitaip, būtų keista. Tiesa, viešbučių paskutiniai numeriai užsakomi paskutiniosiomis dienomis. Šiuo metu, prieškalėdiniu laikotarpiu, žmonės labiau rūpinasi dovanomis nei viešbučių rezervacijomis. Ką veikti per Naujuosius, pradedama planuoti antrąją Kalėdų dieną. Tuomet ir sulauksime didžiausio užsakymo srauto. Aktyviau švenčių praleidimui vietos bus ieškoma nuo gruodžio 28 d. Kol kas užimtumas Naujųjų sutikimui tėra 60-70 proc.“, - DELFI sakė I. Valaitienė.

Pasak jos, kavinės ir restoranai tuo laikotarpiu į meniu įtraukia šventinius patiekalus, juos labiau akcentuoja, siūlo specialią kainą. Viešbučiai taip pat siūlo šventines vakarienes. Galima rinktis su nakvyne, galima be nakvynės, atskirai ateiti, kaip kas pageidauja. Vakarienės metus numatoma ir programos. „Kainos svyruoja nuo pasiūlymo vertės. Ten, kur ramiau, kur fortepijonas, saksofonas ar kita foninė muzika, yra viena kaina, kuri prasideda nuo 30-50 eurų žmogui. Kur programa įvairesnės, ten kaina nuo 50-70 eurų iki 100 eurų vienam asmeniui“, - informavo palangiškė.

Jos duomenimis, absoliuti svečių dauguma Palangoje yra lietuviai, jų dalis siekia net 70-80 proc. Portalo booking.com duomenimis, gruodžio 31 d. Palangoje rezervuota 91 proc. numerių.

„Šeimos su vaikais ieško tokio viešbučio, kuriame būtų patogu ir komfortiška tiek nakvynei, tiek užimtumui. Pavyzdžiui, viešbutis „Vanagupė“ siūlo programą ir vaikams, kad tėveliai galėtų ramiai pavakarieniauti. Jei vaikų laisvalaikis nėra svarbu, tai ieškoma vietos dviems. Čia taip pat galima rinktis, ar nori ramios foninės muzikos ar turiningesnės programos ir šėlsmo. Kavinės ir restoranai labai lanksčiai prisitaiko ir siūlo šventinę vakarienę atskiromis valandomis. Galbūt vieniems tinka 17 valanda, nes 19 valandą eis į koncertą koncertų salėje. Kiti į koncertą neis, todėl nori vakarieniauti 19 valandą, treti nori vakarieniauti 21 valandą. Jei svečiai turi kokių nors planų, tai kavinės tikrai prie jų prisitaikys“, - kalbėjo I. Valaitienė.

Mat paskutinę metų dieną Palangos kurhauzo salėje vyks klasikinės muzikos koncertas, koncertą organizuos ir Gintaro muziejus.

Per šventes dirba daugelis kavinių J. Basanavičiaus gatvėje. Tačiau, ne visos jų siūlys kokius nors specialius pasiūlymus. Jos tiesiog dirba ir laukia lankytojų. Nes žino, kad tas svečių srautas tikrai bus.

Kainos įvairios

Minėtame viešbutyje „Vanagupė“ sutikti Naujuosius vienam asmeniui kainuos 150 eurų. Į paketą įskaičiuota atlikėjo Vitalijaus Cololo programa, gurmaniška keturių patiekalų vakarienė, Martyno Kavaliausko ir gyvo garso grupės koncertas, specialiai mažiesiems svečiams skirta erdvė su batutais ir programa, fejerverkas, DJ muzika ir šokiai iki ryto, vėlyvi pusryčiai su putojančiu vynu pirmąjį Naujųjų metų rytą bei galimybė apsilankyti SPA centro baseinų ir pirčių komplekse.

J. Basanavičiaus gatvėje įsikūrusiame restorane „Senoji Hansa“ vakarienė vienam asmeniui kainuos 70 eurų. Klube „Ramybė“ Naujų metų programa, kurioje dalyvaus Lietuvos džiazo atlikėjai Leonidas Šinkarenko, Vytautas Labutis, Janas Maksimovičius ir Aleksandras Kazakevičius, kainuos 100 eurų asmeniui. Restorane „Floros simfonija“ Naujuosius sutikti su grupe „Rondo“ galima sumokėjus 140 eurų suaugusiajam ir 80 eurų vaikui iki 10 metų. Viloje „Komoda“ šventinis vakaras kainuos 99 eurus vienam asmeniui. Taip pat čia galima užsisakyti ir kambarį su pusryčiais, kuris vienam asmeniui kainuotų 160 eurų. Kiek pigiau Naujųjų vakarienė su programa kainuotų Šventosios restorane „All Aces“ – 80 eurų asmeniui, restorane „Donorė“ – 129 eurai.

Grupės „Biplan“ koncertas klube „Vandenis“ kainuos 50 eurų,

Neringoje ramiau

Neringa taip pat siūlo įvairius koncertus ir renginius. Paskutinę metų dieną gruodžio 31-ąją Nidoje vyks pianisto Šarūno Meškio koncertas ant vieno iš Nidos molų kviečia Šarūnas Meškys. Šis koncertas vyks dieną. Likus kelioms valandoms iki vidurnakčio Nidoje kultūros ir turizmo informacijos centre „Agila“ salėje skambės skambės koncertas „Palydint šimtmetį“, į kurį kviečia operos solistai Eugenijus Chrebtovas (baritonas), Tomas Pavilionis (tenoras) kartu su kitais muzikos atlikėjais. Tą pačią dieną Juodkrantėje šio kaimelio gyventojai ir svečiai kviečiami klausytis naujametinio Zbignevo Levickio ir Aurelijaus Globio koncerto, kuris vyks Liudviko Rėzos kultūros centro koncertų salėje.

Portalo booking.com duomenimis, gruodžio 31 d. Nidoje rezervuota net 94 proc. numerių.

Viešbučio „Nidus“ direktorė Jurgita Vičienė DELFI pripažino, kad pagyvėjimas juntamas, kaip ir kiekvienais metais. „Tačiau dar vietų turime (bendravome gruodžio 21 d. – aut. past.). Daugiausiai užsakymų turime Naujų metų sutikimui. Tarpušvenčiu galioja žiemos sezono kainos – 75 eurų už dvivietį kambarį, tik Naujųjų sutikimui kaina yra aukštesnė – 125 eurai už parą“, - sakė neringiškė.
Viešbučio „Nidus“ restorano siūlomos Naujametės programos, degustacinės vakarienės ir šventės, kaina 75 eurai suaugusiajam ir 35 eurai vaikui.

Neringos turizmo ir kultūros informacijos centro specialistė Kristina DELFI informavo, kad nepaisant aukštokų kainų beveik visos vietos kavinėse ir restoranuose, siūlančiuose galimybę sutikti Naujuosius su šventine programa, jau užsakytos. „Mat maitinimo įstaigos Neringoje ne sezono metu dirba ne visos, kai kurios specialiai atsidaro šventiniu laikotarpiu ir siūlo vienokią arba kitokią programą. Tai beveik visi staliukai jau rezervuoti. Žmonės renkasi, ar nori cepelinų ir kotletukų, ar steiko ir krevečių“, - sakė specialistė.

Restorane „Nidos seklyčia“ suaugusiajam vieta prie staliuko įvertinta 70 eurų, vaikui – 20 eurui. Šiame restorane svečiai vaišes gali rinktis net iš keturių meniu variantų.

Gyvenamąją vietą Neringoje yra deklaravę apie 4800 gyventojų, tačiau nuolat čia gyvena apie 2500.

Neringiškiai pirmąją kitų metų dieną svečius tradiciškai kviečia paragauti kuršiškos, ant laužo išvirtos žuvienės.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (249)