Kino teatrą valdančios valstybės įmonės „Lietuvos kinas“ projektų vadovė Giedrė Simanauskaitė sako, kad kino teatras „Naglyje“ liks, tačiau jo funkcijos bus gerokai praplėstos.

„Vietoje kino teatro jis taps regionine filmoteka, o tai reiškia, kad kino rodymo funkcijos bus išlaikytos, bet taip pat bus edukacinės, rezidencijos ir apskritai kino edukacijos funkcijos“, – BNS sakė G. Simanauskaitė.

„Funkcijos bus labai stipriai praplėstos, kad jis (kino teatras – BNS) būtų aktualus visam Klaipėdos regionui“, – pridūrė ji.

„Naglio“ atnaujinimo projekto vadovė sakė, kad centras po atnaujinimo dirbs ištisus metus. Įprastai kino teatras Palangoje veikdavo tik vasarą.

„Regioninė filmoteka panaikins šito kino teatro sezoniškumą. Todėl ir bus tos veiklos pritaikytos taip, kad vasarą jis galbūt bus labiau orientuotas į žmones, atvykstančius į Palangą ar Klaipėdos regioną, o žiemą ar ne sezono metu jis bus pritaikytas regiono žmonėms“, – pasakojo G. Simanauskaitė.

Jos teigimu, planuojama, kad kino teatro išorė nesikeis, tačiau bus perplanuotas vidus.

Jei darbai vyks pagal planą, regioninė filmoteka turėtų būti atsidaryta iki 2024-ųjų pabaigos.

„Lietuvos kino“ projektų vadovė informavo, kad šiuo metu statybai ir projektavimui įmonė turi 2 mln. eurų.

„Bet dar bus reikalinga papildomai pusė tiek, kad galėtume iki galo įgyvendinti visus planus“, – pabrėžė ji.

„Lietuvos kinas“ šią savaitę paskelbė „Naglio“ renovacijos ir pritaikymo regioninės filmotekos reikmėms architektūrinį konkursą. Pasiūlymų laukiama iki kitų metų sausio.

G. Simanauskaitės teigimu, skelbti konkursą planuota dar vasaros pradžioje, tačiau dėl koronaviruso pandemijos tai padaryta tik dabar.

Pirmosios vietos laimėtojui planuojama skirti 9 tūkst. eurų, antrosios – 6,5 tūkst. eurų, trečiosios – 4,5 tūkst. eurų premijas.

Kino teatras „Naglis“ pastatytas 1959 metais. Po pertvarkos jis turėtų atitekti Lietuvos kino centrui.