Tačiau į Palangą atvažiavo minios žmonių. Kadangi už automobilių stovėjimą žiemą nereikia mokėti, tai visos gatvės kimšte prikimštos. Norint rasti vietą, tenka pasukti ne vieną kilometrą. Šventę, kurį paprastai vykdavo antrą vasario savaitgalį, sugalvojo kurorto verslininkas Klaidas Pakutinskas.

„Paprastai žiemą kurortas būdavo miręs. Kaip prisikviesti žmones į pajūrį? Pagalvojome, kad tuo metu laiku žvejai gaudydavo stintas. Tai ir sugalvojome jas kepti gatvėje ir pardavinėti“, – yra sakęs Palangos verslininkas. Jis prisipažįsta, kad stintas labai mėgsta ir galinti nuolat jas valgyti.

Verslininkai šiai šventei prisiperka kelias tonas stintų. Jas pardavinėja įvairiai paruoštas: keptas, marinuotas, rūkytas. Šiemet porcija keptų stintų kainuoja 4–6 eurus. Verslininkai tvirtina, kad tai tokia pati kaina, kaip ir pernai.

Lygiai prieš 10 metų. 2009–aisiais, verslininkai suskaičiavo, kad per savaitgalį jiems pavyko parduoti net 7,5 tonos stintų.

Beje, tais metais porcija keptų stintų kainavo 2 litus. Šiemet – 5 eurus. Prieš 10 metų šviežių stintų kilogramas kainavo nuo 12 iki 15 litų. Šiemet – 5 eurai.

Kaip ir kasmet, šiemet Palangoje vyko stintų meškeriojimo nuo tilto varžybos. Kaip ir kasmet, šiemet žvejai nepagavo nė vienos stintos. Todėl buvo apdovanotieji tie, kurie pagavo daugiausiai kitų žuvų.

Stintos kaina – euras

Vilniečių pora, nusipirkusi po porciją stintų, prisipažino, kad į stintų šventę atvažiavo pirmą kartą.

„Tačiau brangoka. Penkios stintos – penki eurai. Paprašėme su keptomis bulvėmis, tai sumokėjome tiek pat, tačiau įdėjo keturias stintas“, – skaičiavo vilniečiai.

Kiti šventės dalyviai, vaikštinėdami tarp palapinių, burbuliavo, kad labai brangu: „Kam pirkti keptas, jei galima nusipirkti šviežių ir išsikepti“.

Šviežias stintas žvejys pardavinėjo tik vienoje vietoje. Už kilogramą prašė tų pačių penkių eurų. Nenuostabu, kad prie jo išsyk nusidriekė eilė.

Patys žvejai teigia, kad viename vidutinio dydžio stintų kilograme yra 35–40 žuvelių.

Keptų stintų porcija pas šį verslininką kainavo taip pat 5 eurus.

Perka, bet mažai

Klaipėdiečiai verslininkai Arvydas su žmona DELFI prisipažino, kad stintų šventėje dalyvauja jau 10 metų. Tačiau šiemet skaičiuoja, kad apyvarta yra mažiausia.

„Nusipirkau 20 kg stintų, bet nežinau, ar ir tiek parduosiu. Iš pradžių ketinome pardavinėti po 6 eurus, tačiau nusprendėme palikti pernykštę kainą – 5 eurus. Bet labai mažai žmonių, todėl nežinia, ar viską pavyks parduoti“, – kalbėjo verslininkas.

Jie taip pat piktinosi, kad išvakarėse per kažkurią radijo stotį girdėję, esą stintos Palangoje kainuoja 8–10 eurų. „Kas sugalvojo tokią nesąmonę? Nėra tokių kainų. Kažkas neatsakingai paleido klaidingą informaciją į eterį, o ją išgirdę žmonės nusprendė į Palangą nebevažiuoti“, – svarstė Arvydas.

Verslininkas Darius, vadovaujantis kavinei J. Basanavičiaus gatvėje, prisipažino, kad jis pats šiemet šventėje nusprendė nedalyvauti. „Labai brangu. Už vieną palapinę reikia sumokėti 60 eurų. Man reikėtų 5 palapinių. Suskaičiavęs algas ir kitas išlaidas, supratau, kad man per brangu ir investuotos lėšos negrįš. Dėl tokių kainų nieko nuostabaus, kad verslininkai už stintą prašo po eurą. Jie taip pat skaičiuoja“, – kalbėjo Darius.

Anot jo, todėl ir parduodančiųjų stintas šiemet mažoka. „Tai ne stintų šventė, o paprasta mugė“, –kalbėjo palangiškis.