Pernai kovą siautusi stipri audra „Laura“ nuo kopagūbrio į paplūdimį nuvertė 1921-aisiais pastatytą apie 3 metrų aukščio mūrinį obeliską, ženklinusį prieš šimtą metų nustatytą Lietuvos valstybės sieną su Latvija. Rengiantis minėti Palangos grąžinimo Lietuvai 100 metų jubiliejų, kovo 1-ąją „Pasieniečių klubo“ entuziastai, gavę paveldosaugininkų leidimą, talkinant Pajūrio regioninio parko specialistams, iš smėlio iškasė į tris dalis suskilusį istorinį valstybės sienos ženklą, kurį artimiausiu metu ketina restauruoti.

Pajūryje siautusios vėtros jau seniai grasino kažkada kopų viduryje Būtingės paplūdimyje stovėjusį valstybės sienos ribą žymintį stulpą nuplauti į paplūdimį. 1921 m. pastatytas demarkacinis valstybės sienos stulpas buvo vienintelis toks išlikęs savo vietoje Vakarų Lietuvoje. Latvijos pusėje stovėjusį obeliską jūra pasiglemžė 2005-aisiais.

2006 m. Lietuvos Valstybės sienos ženklas buvo įtrauktas į Kultūros vertybių registrą. Kaip „Pajūrio naujienoms“ sakė Kultūros paveldo departamento Klaipėdos skyriaus vyriausiasis specialistas Laisvūnas Kavaliauskas, istorinio ženklo išsaugojimu rūpinosi ir pasieniečiai, rengdavę talkas ir vis supildavę jūros nuplaunamą kopą, ir Palangos miesto savivaldybė, 2011-aisiais skyrusi lėšų obeliskui restauruoti.

„Tačiau kovoti su stichija šioje paplūdimio vietoje sunku: yra buvę, kad per audras jūra paplaudavo kopagūbrį tiek, kad vanduo prasiverždavo Būtingės terminalo link. Tad pernai įvyko tai, kas neišvengiama: ir istorinis obeliskas, ir valstybinę sieną žymintis pasieniečių stulpas nuvirto į paplūdimį. Norėdami to išvengti, mes rašėme įvairius raštus dėl obelisko perkėlimo 30–50 metrų toliau nuo jūros, tačiau šiuos klausimus reikia derinti ne vien su mūsų pasieniečiais, bet ir su Latvija, o tai gali užtrukti ne vienerius metus“, – sakė L. Kavaliauskas.

Paveldosaugininkai su valstybės sienos apsaugos tarnyba rado išeitį: Pajūrio regioniniame parke, prie vadinamosios Girulių tvirtovės Kukuliškiuose, 2003 m. įsteigto „Pasieniečių klubo“, vienijančio valstybės sienos apsaugos veteranus, tebetarnaujančius pareigūnus, kitus entuziastus, rūpesčiu kuriasi pasieniečių muziejus. Tad nutarta, kad „Pasieniečių klubas“ kartu su Pajūrio regioniniu parku pasirūpins parsigabenti obeliską.

Kovo 1-ąją klubo Klaipėdos būrio entuziastai, kuriems talkino parko darbuotojai, iš smėlio iškasė visas tris istorinio obelisko dalis ir pargabeno į Kukuliškius.

„Pargabenome šį paveldo objektą prie vadinamojo Memel-Nord bunkerio. Artimiausiu metu rengiamės jį restauruoti ir eksponuoti, taip pat ketiname įrengti informacinį stendą, kuriame būtų pateikta šio prieš šimtą metų pastatyto valstybės sieną ženklinusio obelisko atsiradimo istorija – turime daug istorinės medžiagos, nuotraukų“, – pasakojo „Pasieniečių klubo“ Klaipėdos būrio vadas Gediminas Povilaitis, pridūręs, jog tikisi, kad ras rėmėjų, skirsiančių darbams reikalingų lėšų.

Pajūrio regioninio parko direkcijos direktorius Darius Nicius, pasidžiaugęs pasieniečių iniciatyva, sakė, kad su paveldosaugininkais dar bus sprendžiama, ar istorinis obeliskas liks Kukuliškiuose, ar po kurio laiko grįš į Būtingės paplūdimį ir bus pastatytas ant kopagūbrio.