Spontaniški sprendimai – neatsiejama gyvenimo dalis

Palangoje gimęs ir užaugęs, jau daugiau nei dešimtmetį save pristatantis kaip Aldas Ten, vaikinas pasakoja, kad baigęs mokyklą labai norėjo praplėsti akiratį, tad išsikėlė gyventi į Vilnių, kurį, praėjus keleriems metams, pakeitė Londonas.

„Kai atsuku laiką atgal, net pats nesuprantu, iš kur pas mane buvo tokio kvailo ryžto išvažiuoti kažkur iš Lietuvos taip staiga. Nuo minties „NORIU“ iki lėktuvo bilieto praėjo daugiausia pora savaičių“, – šypteli pašnekovas.

Vis dėlto Aldas sako, jog neišbandyti dalykai bei spontaniški sprendimai yra neatsiejama jo gyvenimo dalis, tad ir labai stebėtis šiuo sprendimu, tikriausiai, nereikėtų. „Kol turi kažką naujo papasakoti, tol gyveni“, – tai tikriausiai galėtų būti vyro gyvenimo šūkis.

Taigi, Aldas metė neblogą darbą Lietuvos sostinėje ir atsidūrė Londone – nemokėdamas kalbos, nežinodamas, ką veiks. Tačiau čia jis nepražuvo – netrukus įgijo teisę vairuoti automobilį ir ėmė dirbti Hitrou oro uoste, o savaitgaliais naktiniuose klubuose fotografuoti įvairius vakarėlius. Kaip pats vyras sako, vienas darbas buvo pinigams uždirbti, kitas – savo malonumui. „Bet kelionės sudėliojo viską į savo vietas“, – pasakoja jis.

Gyvendamas viename didžiausių pasaulio miestų pašnekovas sakė atradęs jo privalumų: pasikeičia pasaulėžiūra, galima susipažinti su labai daug įdomių žmonių ir... labai pigūs lėktuvų bilietai. Tai paskatino Aldą pradėti keliauti į įvairias šalis.

Atrado mėgstamą veiklą

Palangiškis pasakoja per visus ilgus kelionių metus spėjęs aplankyti apie 27 valstybes, iš jų daugiausiai laiko praleido Vietname, Šri Lankoje ir Filipinuose. Tačiau šiame kelionių sąraše netrūksta ir kitų mums egzotiškų šalių, kuriose praleista po savaitę ar kelias. O kokios kelionės be nuotykių – pavyzdžiui, Šri Lankoje jam teko net bėgti nuo laukinio dramblio!

Šri Lankoje

Vis dėlto, maišydamas pasaulį pašnekovas susidūrė ne tik su įvairiais nuotykiais. Būtent vienoje kelionėje jis atrado veiklą, kuria užsiima ir iki šiol – komercinę fotografiją. „Būtent į viešbučių/komercinį fotografavimą pasukau labai netikėtai, žiemodamas Filipinuose. Fotografuojant vandens sportą užkalbino pažįstamas, paprašė nufotografuoti nuomojamus apartamentus. Taip ir kilo mintis, kad su fotografija galiu sau leisti gyventi ir dirbti bet kurioje šalyje“, – pasakoja Aldas.

Taip pašnekovas sako visiškai pasinėręs į fotografiją. „Nuotraukos, kurios parduoda, taip galėčiau įvardinti savo dabartinę veiklą“, – šypteli vyras ir pasakoja, kad nors pagrindinis užsiėmimas – viešbučių interjerų, parduodamo nekilnojamojo turto įamžinimas, jis labai mėgsta ir daryti fotoreportažus. „Man patinka nuotraukomis pasakoti istoriją. Tad ir laisvalaikiu nepaleidžiu kameros iš rankų, labai džiaugiuosi, kad susidraugavau su ja. Išties ji net išstūmė mano kitą hobį – jėgos aitvarus“, – pasakoja Aldas.

Nenuostabu, kad jis turi daugybę nuotraukų ir iš renginių Palangoje. Aldo teigimu, šiame mieste pilna gražių erdvių: pušynai, alėjos ir, be abejo, jūra. „Atrodytų, viskas tas pats per tą patį, bet skirtingu metų laiku ir oru tai taip skiriasi! Jei tik turiu galimybę, stengiuosi tai įamžinti ir parodyti, kokia ta Palanga nuostabi“, – komplimentų negaili pašnekovas ir priduria mielai besidalinantis savo nuotraukomis viešojoje erdvėje bei savo socialiniuose tinkluose – feisbuke bei, žinoma, instagrame. Taip dar daugiau žmonių turi galimybę susipažinti su Lietuvos kurorto grožiu.

Įvertino tai, ko vietiniai net nepastebi

Į Palangą fotografas grįžo prieš 3 metus. Tai nutiko, anot jo, lygiai taip pat spontaniškai, kaip ir prieš tai buvusios kelionės. „Įstrigau eilinį kartą transporto spūstyse. Taip besėdint automobilyje, pagalvojau, kad aš lekiu į Aziją žiemoti/padirbėti fotografuojant viešbučius, kodėl vasarą to nepadarius ir Lietuvoje? Praėjus porai savaičių jau buvau Palangoje“, – savo pasakojimą tęsia pašnekovas.

Aldas Ten

Daug laiko praleidęs užsienyje, pasaulio didmiesčiuose, grįžęs Aldas tarsi iš naujo atrado savo gimtinę. Kaip vieną iš didžiausių Palangos privalumų, lyginant su miestais, kuriuose jam teko būti, jis įvardijo... orą. „Palangoje mes turime labai švarų, gryną orą, žinau, kad daugelis apie tai net nesusimąsto. Man yra tekę įstrigti motorolerių kamštyje Ho Chi Minh mieste, Vietname: ten net žiaukčioji, tikrąja ta žodžio prasme, nuo tvyrančio smogo“, – sakė fotografas.

Taip pat jis pridūrė, kad Palangoje didelis pliusas – ir gerokai lėtesnis gyvenimo tempas, galima daugiau laiko skirti sau, savo pomėgiams, užuot švaisčius laiką eismo spūstyse.

„Kas gali būti geriau nei galimybė visur nueiti pėstute ar nuvažiuoti dviračiu, o kur dar galimybė kas dieną vasarą per pietų pertrauką nuvažiuoti prie jūros pasideginti!“ – mintimis dalijasi Aldas ir priduria, kad po kelionių ima labiau vertinti tai, kas yra šalia: unikalų Lietuvos pajūrio kraštovaizdį, pušynus, paplūdimius, vakarinius saulėlydžius.

Keliauti nesustoja

Nors palangiškis žeria komplimentus savo gimtajam miestui, jis neslepia, kad žiemos metu nemažai laiko praleidžia šiltuose kraštuose. Aldas neneigia, kad, pavyzdžiui, Azijos paplūdimiai labai gražūs. „Nors, yra didelis minusas – jei laukinis paplūdimys, jis bus pilnas šiukšlių. Žinoma, ne visada, bet tendencija labai panaši“, – priduria pašnekovas ir čia pat įvardija dar vieną Palangos pliusą – tai, kad pirmojoje paplūdimio zonoje neleidžiamos statybos ir nėra privačių viešbučių teritorijų.

Vis dėlto, į Baltijos jūrą, nuo tada, kai yra grįžęs, Aldas sako taip nei karto ir neįbridęs. „Per šalta, – prataria ir prisimena seną posakį: – Buvo juokaujama: kaip atskirti palangiškį? Jis bus baltas kaip sūris! Tiesa, dabar man jis tikrai negalioja...“

Keliauti nesiliaujantis palangiškis pastebi, kad Lietuvoje žodžiai „užsienis“ ir „emigrantai“ turi neigiamą atspalvį, tačiau tam nepritaria. „Daugelis viską mato per ekonominę prizmę. Jie visiškai nesusimąsto, kokios šalių pažinimo galimybės atsiveria praleidžiant ten daugiau nei tik savaitę laiko“, – pokalbį užbaigia Aldas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (98)