Nuo pat gruodžio pirmosios su eglutės įžiebimu mieste startavo šventinių renginių maratonas. Tiek lankytojams, tiek vietiniams gyventojams siūlomi įvairūs kultūriniai renginiai, koncertai, dirbtuvėlės ir kitokios pramogos, už kurias nebūtinai teks palikti krūvą pinigų, mat daugelis miesto siūlomų užsiėmimų – nemokami.

Palangos turizmo informacijos centro vadovė Rasa Kmitienė DELFI sakė, kad beveik visi renginiai sulaukia savo lankytojo, nes, anot jos, renginiai orientuoti į skirtingas grupes – ir turistus, ir vietinius gyventojus. „Aišku, populiariausi tradiciniai renginiai, eglutės atidarymas, koncertų salėje vykstantys renginiai, padėkos vakarai, kurie vyksta Kurhauzo salėje. Tačiau vieno vienintelio išskirti negaliu, nes jų yra tikrai daug, kiekvienas renginys yra unikalus, savitas ir išskirtinis“, – sakė pašnekovė, paklausta, kokie renginiai sulaukia daugiausiai dėmesio.

Ne tik mieste vykstantys renginiai, bet ir privataus verslo pasiūlymai atvilioja gyventojus į Palangą. Kaip pasakoja R. Kmitienė, kurorte plečiasi įvairių paslaugų pasiūla: atsiranda naujos sveikatinimo, grožio procedūros, įvairios užimtumo programos.

Kad pramogų daugėja, patvirtina ir Palangos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentė Ingrida Valaitienė: „Daugėja vietų, kuriose bus kepami šventiniai sausainiai, jie dekoruojami. Ten kviečiami vaikai. Paprastai šia veikla užsiimama viešbučių restoranuose, bet užsukti gali ir miesto svečiai.“ Anot jos, lankytojams tereikia internete pasitikrinti numatytą laiką, kada bus vykdoma veikla.

„Dar viena vieta – restoranas „Keturi“ – kviečia apsilankyti ir su augintiniais. Gruodžio 23 dieną vyks pusryčiai, per kuriuos bus renkama labdara augintinių asociacijai“, – apie tai, ką veikti Palangoje priduria I. Valaitienė.

Atvyksta švęsti net Kūčių

Šventiniu laikotarpiu Palangoje populiarėja ir dar viena restoranų siūloma paslauga – kalėdinės degustacinės vakarienės. Itin daug dėmesio sulaukia desertų ir vynų degustavimas. Tokių vakarienių kaina, anot I. Valaitienės, prasideda nuo 25 eurų vienam žmogui.

Tačiau įdomiau, kad Palangoje galima rasti vietų, kuriose siūloma ir Kūčių vakarienė. Nors, atrodytų, kad tai – šeimos šventė, jau keletą metų siūloma paslauga populiarėja, o šiais metais, šią tendenciją patvirtindamas, tokią vakarienę ims siūlyti ir dar vienas restoranas.

Kaip teigia I. Valaitienė, Kūčių vakarienės pasiūlymas patrauklus vienišiems žmonėms, taip pat šeimoms, kurios nori švęsti Kūčias, tačiau nenori jų ruošti patys. O kai kuriose vietose žmonės kviečiami ir prie bendro stalo.

Šiais metais tokios vakarienės net paįvairintos: čia galima sutikti pranciškonų vienuolius, taip pat žolininkė pasakos apie žoleles ir jų reikšmę Kūčių naktį.

Eglutė pakeitė vietą

Šiemet Palangos svečius džiugina ne tik tradiciniai papuošimai, J. Basanavičiaus prospekte įsikūrusi eglučių alėja, bet ir išskirtinės dekoracijos – jas visas vienija jūros bangų motyvai. Ir ne veltui: pasirodo, tai – šių metų Palangos kalėdinės pasakos dalis.

„Mintis tokia, kad jūra savo bangomis atnešė Kalėdų eglutę ir ją paliko ties koncertų sale, grafų Tiškevičių alėjos pradžioje, priešais Kurhauzą“, – pasakoja R. Kmitienė, taip paaiškindama, kodėl įprastai žmones centrinėje Palangos aikštėje džiuginusi pagrindinė miesto eglė šiemet persikėlė į neseniai atnaujintą grafų Tiškevičių alėją. Anot pašnekovės, gyventojams ši idėja patiko. „Ta vieta jaukesnė, pati Tiškevičių alėja visai neseniai atrestauruota, sukabinti žibintai, sukuriantys jaukų apšvietimą. Ta alėja – tarsi alėja į kalėdinę pasaką. Būnant ten jausmas neapsakomas“, – teigia R. Kmitienė.

Vis dėlto, nors eglutė ir pakeitė vietą, tačiau ir buvusi jos vieta neliko nepapuošta. Į Palangą atvykus galima pasidžiaugti kalėdinėmis dovanėlėmis, siurprizais, paslėptais visame mieste, bei, aišku, nuostabiu apšvietimu.

Išskirtinio antplūdžio nepastebėta

Nors gruodžio mėnesį Palanga tikrai atgijusi ir šurmulio čia netrūksta, I. Valaitienės teigimu, didelio turistų antplūdžio, lyginant su pernai Kalėdų laikotarpiu, nėra.

„Šiemet srautas pasidalino į skirtingas dienas: vieni sau pasidovanojo šventinį savaitgalį, t. y. Šį, 21–23, kiti tarpušventyje – nuo Kalėdų antros dienos iki naujųjų metų. Kaip kasmet, vieni renkasi SPA poilsį, kiti prie kažkokio renginio rišasi, kiti nori su vaikais, su šeima praleisti laiką pajūryje, pasivaikščioti, pažiūrėti, kaip pasipuošęs kurortas, paskanauti šventinių patiekalų, pažiūrėti eglių alėją, pačią eglutę. Įprastinis svečių srautas šventiniam periodui. Nors laisvadienių daugiau, srautas per tas dienas pasiskirsto skirtingai“, – kalbėjo Palangos VRA vadovė.

Palangos turizmo informacijos centro vadovė R. Kmitienė pridėjo, kad pastaraisiais metais pastebima tendencija, jog svečių Palangoje skaičius savaitgaliais ar darbo dienoms skiriasi vis mažiau. „Savaitgaliais gal kiek didesnis šurmulys jaučiasi dėl to, kad dar atvažiuoja ir vadinami lankytojai, Palangos svečiai, kurie atvyksta praleisti tik dienos laikotarpio. Daugelis renkasi pagal savo laisvą laiką, pagal savo galimybes, savo lūkesčius tą laiką, kuris jiems yra mieliausias“, – mintimis dalijasi R. Kmitietė, patvirtindama, kad Palanga – ta vieta, kuri traukia lankytojus ne tik sezono laikotarpiu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (38)