Poilsį kurorte šiuo metų laiku žmonės renkasi dėl įvairių priežasčių: mažesnių kainų, didesnės tikimybės rasti vietos norimoje apgyvendinimo įstaigoje, rengiamų žiemiškų renginių. Žinoma, nepamirštamos ir lankytinos vietos, kurios būtent žiemą gali atrodyti net žaviau nei vasarą.

Palangos turizmo informacijos centro direktorė Rasa Kmitienė pasakojo, kad neseniai sudarytas dešimties lankomiausių kurorto vietų sąrašas. Apžvelgėme jas visas ir išskyrėme vietas, kurių lankymas šaltuoju metų laiku gali būti net patrauklesnės nei sezono laikotarpiu.

Jūros tiltas ir J. Basanavičiaus gatvė

Sunku įsivaizduoti vizitą Palangoje neaplankant šios vietos. Vasarą triukšminga, muzikos garsų ir turistų kupina gatvė žiemą tampa visiškai kitokia. Iš kavinių neaidi koncertai, o ne viena iš jų šiuo metų laiku net neatidaroma. Todėl dabar J. Basanavičiaus gatvėje galima ramiai pasivaikščioti, apžiūrėti objektus, kurių skubiu žingsniu braunantis pro poilsiautojų minią lengva ir nepastebėti.

Na, o pasivaikščiojimas Jūros tiltu gali užgniaužti kvapą, ypač tokią baltą žiemą kaip ši. Iš čia atsiveria puikūs kopų vaizdai, taip pat, žinoma, jūros horizontas. Prisėdus ant čia pat įrengto vieno iš suoliukų, pasiėmus termosą arbatos ar kavos ir tiesiog klausant bangų ošimo nepajusti užplūstančios ramybės neįmanoma.

Beje, ar žinojote, kad garsusis tiltas žmones traukia jau nuo 1892 metų? Tiesa, galingos jūros niokotas, vėliau buvo atkurtas 1998-aisiais.

Palangos Švč. Mergelės Marijos ėmimo į dangų bažnyčia ir apžvalgos aikštelė

Pirmoji Palangos bažnyčia pastatyta buvo dar XVI amžiuje, o tokia, kokia ji yra dabar, pastatyta 1907-aisiais. Viduje galima apžiūrėti įspūdingus, iš Prancūzijos atvežtu marmuru puoštus altorius, išskirtine sakykla ir jau XVII amžiuje minimu Dievo Motinos Marijos paveikslu.

O aukščio mėgėjams būtina aplankyti dar visai neseniai – praėjusių metų balandį – atidarytą bažnyčios bokšte esančią apžvalgos aikštelę, iš kurios atsiveria puiki miesto panorama. Žiemą čia apsilankyti net geriau, mat už langų esantiems medžiams numetus lapus atsiveria dar platesnis vaizdas. Apsilankymas nemokamas. Darbo dienomis į apžvalgos aikštelę patekti galima nuo 12 iki 15 val., o savaitgaliais – nuo 13 iki 18 val. valandos.

Almos Slaboševičienės nuotr.

Vila „Anapilis“

Šioje viloje įsikūręs Palangos kurorto muziejus, kuriame galima rasti nuo dailės ar fotografijos iki vaizdo ar garso eksponatų.

Tačiau pastatą verta aplankyti net ir tuo atveju, jei muziejai visiškai nedomina, mat „Anapilio“ vila – vienas mįslingiausių Palangos statinių. Iki šiol nežinoma, kas yra jo architektas, o ir pati vila apipinta vietinių gyventojų legendomis.

„Šią vilą labai įdomu lankyti ne tik skirtingais metų laikais, bet ir skirtingu paros laikotarpiu, mat sako, jog čia iki šių laikų vaidenasi, čia galima sutikti vaiduoklių. Aura aplink šitą pastatą yra įspūdinga“, – pasakoja R. Kmitienė.

Vaiduoklių ieškoti, žinoma, geriau tamsoje, tad žiema, kada vis dar anksti temsta, puikiausias laikas aplankyti šį objektą mistikos mėgėjams.

Vila "Anapilis". (Nuotr. iš knygos "Senoji Palanga")

Birutės parkas

R. Kmitienė DELFI sakė, kad žiemą Palangą svečiai dažniausiai renkasi tie, kurie mėgsta ramybę, pasivaikščiojimus pajūriu, pušynais. Jei ir jūs ieškote tokio poilsio, Birutės parkas – dar viena vieta, kurią būtina aplankyti ne sezono metu.

Ši vieta – prancūzų architekto Eduardo Fransua Andrė išskirtinio grožio kūrinys. „Tai yra vienas pagrindinių grafų Tiškevičių įgyvendintų projektų. Nuostabus parkas yra pripažintas kaip vienas geriausiai išlaikiusių savo išvaizdą parkų, iš visų, esančių Europoje“, – pasakoja R. Kmitienė.

Birutės parkas

Kuo šis parkas išsiskiria žiemą? Šiuo metu čia galima atrasti visišką ramybę – nevyksta koncertai, nesibūriuoja turistai. O viso parko grožio neslepia net sniegas, greičiau priešingai – suteikia šiai vietai savito žavesio ir paslaptingumo.

Be visų lankytinų objektų, ir žiemos metu į Palangą atvykti kviečia įvairūs centrai, siūlantys SPA procedūras, sveikatingumo paslaugas ir panašiai. Taip pat vyksta įvairūs koncertai bei renginiai, iš kurių didžiausias – artėjanti šventė „Palangos stinta 2019“, šiemet vyksianti vasario 8–10 dienomis.

Tad akivaizdu – Palangoje ne sezono metu tikrai yra ką veikti. Norint viską aplankyti ir suspėti miesto svečiams prireiks bent jau savaitgalio ar trumpų atostogų. O susipažinti su kitokiu vasaros kurorto veidu tikrai verta.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)