Šį kartą apie gražiausias ir įdomiausias lankytinas vietas mums padės papasakoti praėjusiais metais Astos Jankeliūnienės sudarytas kelionių vadovas „Kalvarijos kraštas“.

Išsiilgusiems atokvėpio gamtoje

Kepinant vasariškai saulei, norintiems atsikvėpti po savaitės darbų puikia poilsio vieta gali tapti Orijos ežeras, tyvuliuojantis Raudeniškių kaime, Kalvarijos savivaldybėje, kairėje kelio Marijampolė-Suvalkai pusėje. Vaizdingos ežero apylinkės yra pamėgta apskrities poilsiautojų vieta.

Greta 2,1 km ilgio ir 0,57 km pločio Orijos ežero yra įrengta poilsiavietė, kur galima išsinuomoti vandens dviračius ar baidares. Daugiau nei 7 su puse metrų gylio ežerą supa dirbami laukai, krūmynai. Prie ežero įrengtoje poilsio zonoje galima leisti laiką paplūdimyje, susikurti laužą, pramogauti sporto aikštelėje.

Orijos ežeras // Mapio nuotr.

Kalvarijos apylinkėse – unikali istorinė vieta

Na, o nuvykus pailsėti prie ežero nepraleiskite progos įkvėpti ir istorijos dvelksmo. Tame pačiame Raudeniškių kaime galima pamatyti unikalią vietą – Molotovo linijos įtvirtinimus-muziejų. 1940-1941 m. statytas gynybinių įtvirtinimų kompleksas buvo skirtas apsaugoti naująsias Sovietų Sąjungos vakarines sienas nuo galimų atakų iš vakarų.

Iki karo pradžios Lietuvoje buvo planuojama pastatyti 1500 įtvirtinimų, tačiau iš išdygo vos 101. Kalvarijos savivaldybėje tokie kariniai įtvirtinimai buvo pastatyti 27, nors planuose buvo 10 kartų daugiau.

Molotovo linijos įtvirtinimai-muziejus // „Molotovo gynybinė linija“ nuotr.

Bunkerį muziejumi pavertė Kalvarijos jaunimas

Dabar Raudeniškių bunkeris yra tapęs vieninteliu tokiu muziejumi Lietuvoje. Išlikusį gynybinį įtvirtinimą, kuris per dešimtmečius buvo tapęs šiukšlynu, Kalvarijos jaunimas pavertė muziejumi. Gynybinį įtvirtinimą atkasus, iškapojus užžėlusius brūzgynus, suformavus tinkamą reljefą jo viduje buvo įrengta ekspozicija, kurią noriai dovanojo Kalvarijos apylinkių gyventojai. Molotovo linijos bunkeryje galima pamatyti Pirmąjį ir Antrąjį pasaulinius karus menančių daiktus.

Tvarkant muziejų, savanorių komanda išdažė bunkerio vidines ir išorines sienas, įvedė elektrą. Ant statinio stogo buvo įrengta ir apžvalgos aikštelė, nuo kurios atsiveria įspūdingas vaizdas į Orijos ežerą.

Parengta pagal Astos Jankeliūnienės kelionių vadovą „Kalvarijos kraštas“.