Niekada nepritarė vamzdžio įrengimui

Praėjusių metų gruodžio 11 dieną Liudvinave, J. Akelaičio gatvėje, nuosavą žemės sklypą turinti Danutė pastebėjo neįprastą dalyką: prie gatvės, esančios visai šalia jos tvoros, įrengtas paviršinių nuotekų vamzdis, iš kurio vanduo plūsta tiesiai į jos kiemą. Kaip teigia moteris, dėl tokio savivaldybės sprendimo su ja tartasi nebuvo, šie veiksmai atlikti jos neinformavus.

Pasipiktinusi naujuoju vamzdžiu, moteris kreipėsi į Liudvinavo seniūnę, vėliau – į Marijampolės savivaldybės Aplinkotvaros ir infrastruktūros skyriaus vedėją, taip pat ir į savivaldybės administraciją. Tačiau pastangos išsiaiškinti, kodėl į jos sklypą savavališkai yra nukreipiamos nuotekos, buvo bevaisės.

Moteris pažymi, kad jos sklype, šalia tvoros, yra padaryta taip vadinama bala, dėl kurios savivaldybė ir nusprendė įrengti minėtą vamzdį, kuriuo į Danutės kiemą atbėga vanduo.


Tačiau Marijampolės savivaldybei moters bėdos, regis, nė motais.

Prieš atsakydama, kodėl į nuosavą sklypą buvo nukreiptas vandens nubėgimo vamzdis, Marijampolės savivaldybės atstovė Ingrida Stadalienė pirmiausia paaiškina, kad minimoje vietoje problemų kyla dėl pačios J. Akelaičio gatvės. Pasak savivaldybės atstovės, gatvė yra siaura, vienoje pusėje ji kyla, o kitoje, kurioje telkiasi paviršinės nuotekos, leidžiasi.

„Šioje gatvėje ir anksčiau buvo įrengta vandens pralaida, mes ją tik atnaujinome ir įdėjome naują vamzdį. Jeigu tos pralaidos nebūtų, aukštesnėje kelio pusėje tvenktųsi vanduo ir mirktų naujos gatvės sankasa“, – dėsto savivaldybės atstovė.

Sklypo savininkė Danutė skuba patikslinti, kad ankstesnė pralaida, apie kurią kalba savivaldybės atstovė, buvo skirta laidiniam telefonui į jos namą atvesti. Pasak jos, per anksčiau buvusį nestorą vamzdį, kuris skirtas perkišti ir apsaugoti telefono laidus, vandens tikrai neprisisunkdavo tiek, kiek prisisunkia pastaruoju metu.

Pasekmės akivaizdžios – sklypas skęsta, pirkėjai bėga

Visą sklypą užliejantis vanduo moteriai spėjo kaip reikiant įgristi. Moteris skundžiasi, kad jos kiemas ir ūkinis pastatas yra nuolatos apsemiami, o minėtasis vamzdis atbaido net potencialius sklypo pirkėjus.

„Šįmet buvo tokia žiema, kad nuolat laikėsi sniego kalnai, o pavasarį ištisai lijo, todėl sklypas buvo stipriai apsemtas. Prie tvoros iškasta bala nebespėja sugerti iš vamzdžio atbėgančio vandens, ji visada pilna“, – skundžiasi Danutė.

Vienintelis dalykas, kurio šiuo metu prašo sklypo Liudvinave savininkė, – uždengti vamzdį.

Reaguodama į susidariusią situaciją, Marijampolės savivaldybė sklypo savininkei pasiūlė kompromisą – leisti vandens nuotekas nuvesti jos sklypo pakraščiu, tačiau moteris atsisakė.

„Šis sklypas yra žemoje vietoje, todėl nuolat mirkstantis. Mes siūlėme, kad jos sklypo pakraščiu būtų nuvesta kanalizacija, prie kurios ji ir pati galėtų prisijungti. Tačiau kol kas galutinio sprendimo yra ieškoma, o vamzdis – laikinai uždengtas“, – paaiškino I. Stadalienė.

Tiesa, į Danutės komentarą apie tai, jog dėl didelio šįmet iškritusio kritulių kiekio jos kieme šniokščia vanduo, savivaldybės atstovė atkerta, kad problemos čia nemato – šiemet pavasarį lietaus buvo daug, tai jis šniokštė visur.

Kompromisai kompromisais, tačiau Marijampolės savivaldybei, panašu, svarbiausia išsaugoti naujai išasfaltuotą J. Akelaičio gatvę net nuosavų sklypų kaina. Štai I. Stadalienė paaiškina, kodėl vamzdis, kuriuo į Danutės kiemą plūsta vanduo, yra uždengtas tik laikinai.

„Prieš dvejus metus buvo nupirkti kapitalinio remonto darbai J. Akelaičio gatvei išasfaltuoti: buvo užsakytas projektas, projektuotojas suprojektavo vamzdį, o mes projektuotojo sprendimui paklusome. Šiuo metu vandens vamzdis yra užkimštas, tačiau tai – laikinas sprendimas, nes jei vanduo ilgesnį laiką nebus nuvedamas, pradės šlapti kita gatvės pusė, suirs ir duobėmis išeis naujas asfaltas. Tokiu būdu pažeistume konstrukciją, rangovas netgi neduotų garantijos“, – pasakoja Marijampolės savivaldybės atstovė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (124)