Ankstesniais metais, prieš J. Basanavičiaus aikštėje įžiebiant miesto eglę, jie atvažiuodavo čia su pyragais ir kviesdavo miestiečius aukoti.

„Karantinas privertė visuomeninius klubus pasukti galvą ir kūrybingai rinkti aukas. Todėl eglučių parke, netoli pašto, pastatėme savo kalėdinę eglutę, o šalia – banko kortelių skaitytuvą, kuriame bekontakte mokėjimo kortele galima paaukoti 5 eurus“, – pasakoja Vilkaviškio „Lions“ klubo prezidentas Saulytis Kurtinaitis. Per pirmas kelias dienas Vilkaviškio gyventojai jau paaukojo 1660 eurų.

Šiemet vilkaviškiečiai kviečiami aukoti ir paremti 17-metį jaunuolį, sergantį reta liga – oligodontija. Kai jam vaikystėje iškrito pieniniai dantys, nuolatiniai nebeišdygo, nes žandikaulyje nėra jų užuomazgų. Vaikinui reikalingi ne tik dantys, bet ir žandikaulio operacija, – tai kainuoja maždaug 23 tūkst. eurų.

Tai – vienas naujausių pavyzdžių, kaip įvairiausiais būdais vilkaviškio visuomenininkai ieško būdų rinkti lėšas labdaringai veiklais.

Klubo įkūrėjas Žilvinas Gelgota pasakoja, kad visuomenininkams visais laikais reikėjo pasukti galvą, kaip pritraukti lėšų, kurių pagalba padėtų vietos bendruomenei. Jis juokauja, kad „sėkmės istorija“ iš tikrųjų reiškia „darbo istoriją“ ir dalinasi patirtimi, kokį kelią nuėjo ir kokios patirties sukaupė Vilkaviškyje, ieškodami alternatyvių finansavimo šaltinių.

Apmoko savanorius Vilkaviškyje

Šiuo metu Vilkaviškio „Lions“ klubas vykdo didžiausią savo projektą – „Savanoriauk, atjausk ir padėk“, finansuojamą iš Vilkaviškio miesto vietos veiklos grupės strategijos lėšų.

„Šiuo projektu skatiname savanorystę Vilkaviškio rajone, tačiau ne jaunimo, o vyresnių žmonių tarpe. Norime įtraukti daugiau žmonių. O juos įtraukus ir apmokius, kitas mūsų tikslas – savanorystės pagalba teikti socialinę pagalbą namuose socialinę atskirtį patiriantiems žmonėms, pagrinde senyvo amžiaus, neįgaliųjų, gyvenančių skurde Vilkaviškio gyventojų“, – pasakoja Ž. Gelgota.

Šio projekto metu Vilkaviškyje bus apmokyti ir parengti 33 savanoriai teikti pagalbą namuose, o savanoriška pagalba namuose bus teikiama mažiausiai 118 asmenų.
„Dabar vykdome savanorišką veiklą tik Vilkaviškio miesto teritorijoje, bet norime plėstis į aplinkines teritorijas“, – apie perspektyvas kalba Ž. Gelgota.

Tapo oficialia savanorius priimančia organizacija

Neseniai Vilkaviškio „Lions“ klubas oficialiai tapo savanorius priimančia organizacija. Tai irgi stipriai prisideda prie vizijos stiprinti nevyriausybinį sektorių rajone.

„Jaunuoliai, savanoriaujantys mūsų tipo organizacijose, gali gauti 0,5 balo prie stojamųjų egzaminų. Parengėme paraišką Jaunimo reikalų departamentui, kad norime tapti tokia organizacija – aišku, reikia apsiginti, ką savanoriai veiks pas mus. Vilkaviškyje – dėkinga situacija, kad turime jau daug apmokytų savanorių ir nauji savanoriai gali eiti darbuotis su jais“, – pasakoja Ž. Gelgota.

Savivaldybės turi NVO finansavimo programas

2021 metais Ž. Gelgota pataria visiems visuomeniniams klubams pasidomėti Islandijos-Lichtenšteino-Norvegijos finansavimo programa Lietuvai, kur ypač akcentuojamos socialinių ir aplinkosauga problemų sprendimo iniciatyvos.

Projektų rengimo srityje 15 metų patirtį turintis Ž. Gelgota pataria išnaudoti ir visų savivaldybių turimas nevyriausybinių organizacijų finansavimo programas.

„Vilkaviškyje iš šios programos pernai gavome 700 eurų paramą ir J. Basanavičiaus aikštėje pastatėme Gerumo suolelį. Dažnai kiti visuomeniniai klubai tokioms idėjoms „susimeta“ pinigų, tačiau tikrai verta labiau bendradarbiauti su savivaldybėmis ir pasitelkti jų siūlomą paramą NVO“, – dalinasi Ž. Gelgota.

Šiais metais Vilkaviškio „Lions“ klubas sudalyvavo savivaldybės visuomenės sveikatos rėmimo programoje.

„Manome, kad labai svarbu nuo mažens vaikus edukuoti apie burnos higienos svarbą, todėl šiemet kreipėmės į savivaldybės visuomenės sveikatos rėmimo programą 500 eurų paramos ir rengėme akciją „Balti dantys – žavi šypsena“. Mūsų klubo narė, burnos higienistė Simona vykdė praktinius asmens burnos higienos mokymus vaikams, lankantiems vaiko dienos centrus“, – pasakojo Ž. Gelgota.

Ėmėsi lyderystės NVO sektoriuje

Vilkaviškio „Lions“ klubas lyderystės savo mieste ėmėsi prieš daugelį metų ir pirmą stambų projektą įgyvendino prieš 8 metus.

„Norėjosi, kad mūsų visuomeniniai klubai taptų lyderiais savo mieste, regione. Todėl ėmėmės lyderystės nevyriausybinių organizacijų sektoriuje ir jau tada kalbėjome apie tai, apie ką dabar pradeda kalbėti visa Lietuva – apie socialinį verslą“, – sako Ž. Gelgota.

Po šios iniciatyvos Vilkaviškio rajone iki šiol puikiai veikia bendruomeniniai–socialiniai verslai: Karalkrėslio kaime įsikūrusi „Karalkrėslio kepyklėlė“ ir Virbalio bendruomenės plėtojamas „Senųjų amatų centras“.

Skatina išnaudoti karantiną alternatyvių šaltinių paieškai

Pašnekovas pataria visoms visuomeninėms organizacijoms sekti socialinio verslo gaires ir dabar ruošiamą socialinio verslo įstatymą, kadangi toks verslas pilnai atitinka visuomeninių klubų idėją ir veiklos sritis.

Jis tikina, kad būtent šis pandemijos metas yra geras laikas visuomeniniams klubams išeiti iš savo komforto zonos, kai buvo įprasta rinkti lėšas anksčiau populiariais būdais – per labdaros renginius, o labiau išnaudoti kiekvieno organizacijos nario potencialą ir alternatyvių visuomeninės veiklos finansavimo šaltinių įvairovę.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (20)