Duobės išties įspūdingos – net automobiliu per jas riedėti nesinori, juolab pėsčiomis iki to kiemelio kastis. Tad ir nesistebi, kad gyventojai suka galvas, kaip čia susitvarkius tą kiemo kampelį. Ir statybininkus kalbina, ir redakcijų duris varsto.

Bet netrukus paaiškėja viena – taip ir liks tas kiemo kampelis ir pusė keliuko duobėti.

Menkas žemės plotelis liks duobėtas

Šilutėje pastaruoju metu regis ir akmuo kruta – tiek statybininkų, kelininkų ir jų technikos pamatysi visuose miesto kampeliuose. Lietuvininkų gatvės 16 ir 16A namų kieme tas pats – čia net dulkių debesyse paskendę pluša UAB „Šilutės polderiai“ darbininkai su technika.

Visoje kelių aplinkinių daugiabučių kiemų teritorijoje jie darbuojasi jau nuo pavasario, per tą laiką ir darbų čia daug padaryta. Naujomis trinkelėmis grįsti kiemai, šaligatviai aplink juos, įvažiavimai iš centrinės miesto gatvės.

Lietuvininkų g. 16A gyventojai sako irgi su viltimi žvelgę į besidarbuojančius vyrus, tikėdamiesi, kad štai jau tuoj tuoj ir jie galės pasidžiaugti švariu kiemeliu ir šiuolaikišku įvažiavimu į jį. Bet koks buvo jų nustebimas, kai pamatė, kad statybininkai tuos kelis metrus jų kiemo atitvėrė aukšta tvora, taip tarsi nubrėždami ribą, už kurios jau nebežengs. O pasikalbėję su darbininkais gyventojai išgirdo ir patvirtinimą, kad tikrai taip ir bus – jų kiemas ir pusė keliuko liks nerekonstruoti.

Kelio greičiausiai niekada nebuvo

Tą patį sako ir darbų vadovas Paulius Olberkis. Aiškėja, kad „Šilutės polderiai“ čia vykdo projektą „Daugiabučių gyvenamųjų namų Šilutės mieste tarp Parko, Lietuvininkų, Liepų ir Birutės gatvių kapitalinis remontas“. Kaip tik to siauručio keliuko į kiemą viduriu eina dviejų gretimų sklypų riba – maždaug taip pat, kaip Nemuno upės viduriu eina Lietuvos ir Rusijos siena. Tad viena keliuko pusė bus rekonstruojama, o kita taip ir liks pasibaisėtina.

„Tiesą sakant, net nežinia ar ten iš viso kada nors buvo suformuotas keliukas, nes jokios jo dangos nė likučių nesimato – vienos duobės. Greičiausiai tiesiog patys gyventojai jį išvažinėjo norėdami pasiekti namus“, - pasvarsto darbų vadovas.

Gyventojai irgi patvirtina neatsimenantys, kad tas įvažiavimas kada nors būtų buvęs padoresnės būklės – sako visada per duobes maknojom.

Būtų prisidėję – būtų turėję

Savivaldybės ūkio skyriuje sužinome, kad tas menkas kiemo plotelis yra bendro kelių namų – 16A, 18 ir 18A kiemo dalis. Privatizuoto kiemo, todėl jis ir nepateko į tvarkomos teritorijos ribas, nes privačias teritorijas privalo tvarkytis patys jų savininkai.

Situacija įdomi dar ir tuo, kad gyvenantieji Lietuvininkų g. 16A name sako nė nežinantys kada ir koks to didžiojo kiemo savininkas mažą plotelį ties jų durimis nuo bendros erdvės atskyrė solidžia mūro tvora. Tai buvę jau gal prieš kelis dešimtmečius, ir – kas žino, gal jau ir pats tos tvoros savininkas užmiršo kodėl taip padarė. Tačiau į namo sieną griežtai atremtas mūriukas stovi, ir nors čia gyvenantieji tvirtina, kad jis suręstas nelegaliai, tačiau ieškoti galų sako niekur nevaikštantys.

Vyriausiasis Ūkio skyriaus specialistas Modestas Rauktys pasakoja, kad ruošiant kiemų tvarkymo projektą gyventojai buvo kviesti į susirinkimus ir raginti prisidėti prie būsimo projekto vykdymo savo lėšomis. Tuomet būtų buvusi galimybė kartu sutvarkyti ir tą jų žemės plotelį, nes Savivaldybė yra parengusi tokio prisidėjimo tvarką. Tačiau daugumos pritarimo negauta, o tvarkyti privačius kiemus Europos Sąjungos ir Savivaldybės lėšomis negalima.

Tiesa, kai kurie gyventojai prisimena, jog apklausa apie tai, ar sutiktų prisidėti prie kiemo dalies sutvarkymo, buvusi. Vieni pasirašė sutinkantys, kiti gi greičiausiai savų lėšų skirti nesutiko. Juolab, kad name ir pensininkų nemažai gyvena, ir prekybinių patalpų pirmajame namo aukšte esama. O prekybininkams, žinia, kiemas visai neįdomus - jie rūpinasi tik išėjimu į gatvę.

„Reiškia, taip viskas ir liks“, - liūdnai konstatuoja kiemelio šeimininkai.

Darbai šioje teritorijoje turėtų būti baigti iki rugsėjo.