Demontuodami vidinių 1920 m. statyto ir į Kultūros vertybių registrą įtraukto fachverkinio namo sienų dailylentes statybininkai rado skirtingose vietose užkištus prirašytą švitrinio popieriaus skiautę ir faneros lakštą.

1985 m. vilą restauravę vyrai įsiamžino palinkėjimais ir net pademonstravo patriotinius jausmus - ant faneros nupiešė Gediminaičių stulpus, nors iki Lietuvos Persitvarkymo Sąjūdžio aušros dar buvę likę keletas metų.

Namas „ištempė“

Šiuo metu Smiltynėje yra tvarkomi du namai: dviejų aukštų vila Smiltynės g. 10 ir medinis vasarnamis Smiltynės g. 12. Sutvarkius pastatus juose nuo kitų metų atsidarys KNNP gamtos mokykla (dar du pastatai jai ruošiami Nidoje). KNNP gamtos mokyklos projektas finansuojamas iš Europos Sąjungos fondų. Jo vertė - apie 1,5 mln. eurų.

1920 m. statytoje viloje seniau buvo demonstruojamos entomologinės kolekcijos, o mediniame vasarnamyje - paukščių iškamšos. Deja, abu pastatai yra prastos būklės, nėra sanitarinių mazgų, todėl buvo būtinas kapitalinis jų remontas. Fasadai išliks autentiški, nes namai - architektūrinės ir paveldosauginės vertybės. Po remonto juose bus įrengti tualetai, virtuvėlė, šildymas, patys namai iš vidaus apšiltinti, kad galėtų priimti lankytojus ir šaltuoju metų laiku.

Deniso Nikitenkos nuotr.

Neseniai ardydami vidinių sienų viloje dailylentes statybininkai už jų rado užkištus savotiškus reliktus. Ant faneros lentos pieštuku parašyta: „Klaipėda. Made in Lithuania. K.R.D. Linkėjimai 21-am amžiui, jei tik tiek ištemps. 1985. XI. 27.“ Šalia nupiešti Gediminaičių stulpai ir inicialai „VV“ su rodykle, vedančia į skaičių „23 m.“ Toje pačioje sienoje aptiktas ir ant švitrinio popieriaus skiautės paliktas įrašas: „1985.XII.26. Antradienis. Linkėjimai. Klaipėdos restauravimo dirbt. Šopa Valius. Zigmas. VV.“

Šiuos daiktus su kolegomis radęs statybininkas Julius Krasauskas socialiniame tinkle paviešino įrašų nuotraukas vildamasis, kad atsilieps 1985 m. vilą tvarkę darbininkai. Juoba kai vienas jų nurodė savo vardą ir pavardę.

„Deja, kol kas neatsiliepė. Būtų įdomu pabendrauti, parodyti tuos radinukus. Išties nustebome labai, kai aptikome paslėptas žinutes iš praeities. Ypač įdomu buvo pamatyti nupieštus Gediminaičių stulpus, nes darbininkai triūsė sovietmečiu“, - „Vakarų ekspresui“ sakė jis.

Rasta ir kitokių devintojo dešimtmečio daiktų: po grindlentėmis buvo užkišti keli degtinės buteliai rusiškais užrašais, anuomet parduodamų cigarečių „Klaipėda“, „Kosmos“, „Prima“ ir net indiškų cigarilių pakeliai.

Deniso Nikitenkos nuotr.

Tradiciją tęs

KNNP direktorė Aušra Feser svarstė, jog Smiltynės vilos sekretai - išties įdomus kadaise namą tvarkiusių darbininkų palikimas.

„Manau, tą lentą ir skiautę reikės nufotografuoti, o pačius daiktus įdėti atgal į slaptavietę. Kai vila bus baigta renovuoti ir joje įsikurs gamtos mokykla, ant sienos pakabinsime informaciją apie pastatą: kada jis statytas, kas jame buvo. Ten pat galėsime įkomponuoti ir už sienos užkištų žinučių nuotraukas iš 1985 m. restauravimo laikų. Matyt, prasminga būtų paslėpti ir žinutes iš XXI amžiaus“, - „Vakarų ekspresui“ teigė ji.

Panašius planus kurpė ir statybininkai. „Galvojome padėti atgal tuos radinius ir palikti savo pėdsaką„, - tikino jie.

Yra plačiai paplitusi tradicija prieš statant naują, visuomenei svarbų objektą įkasti į žemę kapsulę su žinute ateities kartoms. Taip darydavo ir praeityje: 1993 metais rekonstruojamoje Kretingalės liuteronų evangelikų bažnyčioje aptikti 1875-aisiais krašte leistų laikraščių pavyzdžiai, raštas, pažymintis, kas ją statė, taip pat - metalinės monetos: XIX amžiaus Prūsijos taleris ir grašis, Rusijos kapeikos, Bavarijos ir Vokietijos imperijos markės bei pfenigiai. Radiniai saugomi Mažosios Lietuvos istorijos muziejuje.

„Manau, jog panašų „lobį“ galima palikti ir Smiltynės viloje su tos dienos Klaipėdos laikraščių numeriais, pinigais bei laišku“, - svarstė pokalbininkai.