Sunku prisiminti, ar kada Šilutėje buvo minima Tarptautinė klimato kaitos diena. Šeštadienį ryte Vydūno gimnazijoje, po vis dar žaliuojančiu gluosniu būriavosi gimnazistai ir kitų mokyklų mokiniai bei mokytojai. Visi išreiškė viltį, kad ši akcija pakels ir šilutiškių ekologinę kultūrą, o mūsų valdžios atstovai dirbs vieningai su gyventojais.

Gali būti, kad ir vydūniečius surengti kovos su klimato kaita akciją paskatino 16-metė švedė Greta Thunberg, kuri tapo tikru fenomenu dėl išsakomų idėjų ir noro pakeisti pasaulį.

Akcijos dalyviai, lydimi policijos ekipažų, žygiavo nuo gimnazijos - Taikos ir Lietuvininkų gatvėmis.

Renginio vedėjai, abiturientai Valentinas Ubartas ir Mantas Kungys, priminė, kad klimato pokyčiai dėl žmogaus veiklos jau vyksta. Būtina neatidėliojant imtis priemonių, kad padariniai nepasiektų katastrofiško mąsto.

Anglies dvideginis (CO2) – pagrindinis žmogaus sukelto šiltnamio efekto veiksnys. Jo išmetimai į atmosferą lemia per 60 proc. šiltnamio efekto. Šalyse, kuriose stipri pramonė, išmetamo CO2 kiekis sudaro daugiau kaip 80 proc. šiltnamio efektą sukeliančių dujų emisijos. CO2 perteklių mažina miškai, žaliųjų plotų masyvai, deja jų plotai irgi mažėja dėl pramonės plėtros, augančių miestų, miškų privatizavimo.

Dėl klimato atšilimo tirpsta ašigalių ir kalnų ledynai, siaučia sausros, karsčio bangos, potvyniai, daugelyje pasaulio regionų jau trūksta vandens. Temperatūrai pakilus 2,5 laipsnių Celcijaus, dar 50-čiai mln. žmonių gresia badas, tropikų ligos, bus nukonkuruotos ir išstumtos vietinės augalų ir gyvūnų rūšys.

Renginio metu vydūniečiai pasidžiaugė, kad Gudobelių alėjoje iškirstos gudobelės atsodintos, o gimnazijos mokytoja L. Zdanevičienė pasiūlė spalio 25 d. surengti akciją „Diena be automobilio“.

Renginyje dalyvavęs Savivaldybės gamtosaugininkas Mindaugas Būdvytis visus nuvylė sakydamas, kad Dariaus ir Girėno gatvėje iškirsti medžiais nebus atsodinti.

Renginio dalyviai akcentavo, jog visi mes turime kuo rečiau važiuoti senais ir taršiais automobiliais, prisiminti ekologišką transporto priemonę dviratį, pasodinti daugiau medelių, kad Šilutė būtų gražesnė, rūšiuoti atliekas, nes pūvančios šiukšlės išskiria daug CO2.