Šilutiškius džiugina ir baravykų dydžiai, ir surastų grybų kiekiai. Beje, miškuose užderėjo ir rudeninės uogos – bruknės, kurios pakeitė vasarą karaliavusias mėlynes.

Tie, kurie vengia koją kelti į mišką, „pagrybauti“ gali Šilutės turguje ar socialiniuose tinkluose. Kilogramą baravykų nusipirksite už 8 – 10 Eur, voveraičių daug pigiau – už 2 Eur. Miško gėrybių prekeiviai sako per dieną galintys užsidirbti ir 70 Eur.

Aptiko baravykų kampelį

Šylių kaime grybavusi Reda su surastais grybais skubėjo įsiamžinti nuotraukoje, kadangi tokius didelius baravykus matė pirmą kartą gyvenime. Moteris be galo myli gamtą ir mėgsta grybauti, o grybus valgo visa šeima. „Vyrui labiausiai patinka, kai pakepu baravykų galvutes su grietine ir svogūnais“, – vienu iš šeimos mėgstamiausių receptų dalijasi Reda.

Noro grybauti jai neatbaido net erkės, kurių moteris šiek tiek bijo, tačiau pasipurškia apsaugos priemonėmis ir keliauja į miško ramybę.

Laura dalijosi įspūdingu kiekiu grybų, kuriuos surinko jos tėtis. Mergina pasakojo, kad tėčiui labai patinka grybauti, miške gali prabūti nuo ryto iki vakaro. Grybus jis renka neskubėdamas, tuo mėgaujasi. Kaip niekada gausus grybų laimikis buvo sekmadienį.

„Prieš išvažiuojant iš namų mama paklausė, ar nereikia dar vieno kibiro. Atrodo reikėjo, nes vienas kibiras buvo išpiltas bagažinėje, tada vėl iš naujo pripildytas naujų grybų. Galų gale, kai kibiras vėl persipildė, tėčiui grybus teko dėti į kepurę“, – pasakojo mergina.

Pametę galvas dėl grybavimo yra vilniečiai Liana ir jos vyras, kurie šiuo metu laiką leidžia Rusnėje. Įspūdingą kiekį baravykų jie rado pirmadienį Meškinės miškuose.

„Vietinių grybavimo vietų nelabai žinome, tad vakar vykome aklai. Tik žinojome maždaug, kad būna baravykų Meškinės miškuose. Vyras vedė vos praeinamais takais, keikiau jį ir tokį mišką. Tačiau viską atpirko aptiktas baravykų kampelis“, – grybavimo įspūdžiais dalijosi Liana.

Tame kampelyje per pusvalandį šeima pripjovė 140 baravykų, kitose vietose rado tik keletą baravykų ir porą raudonviršių. „Kai būname Vilniuje, grybaujame Labanoro girioje, Valkininkų, Varėnos miškuose. Dažniausiai grybus džiovinu, marinuoju, apvirtus šaldau. Ir, žinoma, apdovanoju kaimynus, gimines ir draugus“, – pasakojo moteris.

Per dieną užsidirba ir 70 Eur

Kol vieni suka galvas, kaip surinktus grybų kiekius apdoroti ir išsaugoti žiemai, kiti juos pardavinėja. Esant palankiam sezonui parduodant miško gėrybes galima šiek tiek užsidirbti, net susitaupyti pinigų.
Saugų seniūnijoje gyvenantis Viktoras neskaičiavo kiek per sezoną surenka grybų, tačiau per dieną užsidirba apie 70 eurų. „Aš iš grybų ir uogų gyvenu, vežu į turgų, parduodu. Šiemet geras derlius miške“, – džiaugiasi vyras.

Šilutiškiai mielai perka ne tik grybus, bet ir uogas. Miškuose jau raudonuoja bruknės. Pavyzdžiui, kilogramą voveraičių Viktoras parduoda už 2,50 Eur, bruknių – 4 Eur.

Trečiadienį Šilutės turguje miško gėrybėmis prekiavo gal penki žmonės. Grybus jie surinko Grabupių, Juknaičių, Ramučių miškuose. Visi jie gražūs, švarūs, nesukirmiję.

Baravykų kaina svyruoja nuo 8 iki 10 Eur, priklausomai nuo grybų dydžio. Raudonviršiai šiek tiek pigesni – nuo 5 iki 6 Eur už kilogramą. Miškuose atsiradus baravykams gerokai krito voveraičių kaina, dabar šių geltonų grybukų kilogramą galima nusipirkti už 2 Eur.

Turguje kilogramas spanguolių kainuoja nuo 3,50 iki 4 Eur, bruknių – 3 Eur.

Grybavimo čempionato nebus

Rugsėjo viduryje grybavimo entuziastai rinkdavosi į netoli Švėkšnos esančius Gedminaičius. Čia vykdavo grybavimo čempionatas. Gerai nusiteikusios komandos leisdavosi į mišką, iš kurio sugrįždavo už poros valandų. Vienų pintinėse buvo daugiau, kitų mažiau grybų, tačiau visų veiduose – šypsena ir gera nuotaika. Iš miško grįžę dalyviai būdavo vaišinami grybiene, kitomis vaišėmis, dainuodavo.

Šiemet COVID-19 įnešė korekcijų ir į šią šventę, jos paprasčiausiai nebus.

„Buvo minčių ir šiemet daryti, bet dėl to viruso, nusprendėm susilaikyti – dėl šventos ramybės. Bijom, kad netaptume viruso židiniu. Daug kas pasigenda tos šventės ir norėtų dalyvauti“, – sakė viena iš šventės organizatorių Ingrita Riterienė.

Tiesa, tai jau ne pirmas kartas, kai grybavimo čempionate padaroma metų pertrauka. Švėkšniškiai tikisi, kad kitais metais grybų derlius ir vėl džiugins, o šventė įvyks.