„Siunčiu velykinius sveikinimus iš mano mylimos Klaipėdos, Vilhelmo Berbomo gatvės. Ją tokią radau šį vakarą (balandžio 22 d. 20 val.). Didžiulis noras, kad viešojo sektoriaus reikalai ir darbai būtų organizuojami geriau ir operatyviau. Tokios gatvės mūsų nepuošia“, - tokio turinio laišką ir nuotraukas atsakingoms institucijoms ir žurnalistams atsiuntė klaipėdietė Jurgita.

Ir tai toli gražu ne vienintelis atvejis. Nuo pirmadienio feisbuke mirgėte mirgėjo nuotraukos ir komentarai, kuriuose klaipėdiečiai piktinosi prie šiukšlių konteinerių besimėtančiomis atliekų krūvomis.

„Tokią šiukšliną Klaipėdą vargu ar kada bemačiau“, - piktinosi vienas klaipėdietis.

Kaip dažnai įprasta, internautai pirštais badė į miesto valdžią. Esą ji turėtų pasirūpinti, kad tokios istorijos nesikartotų po kiekvienų didesnių švenčių. Kiti protino, kad valdžia čia niekuo dėta - esą viskas priklauso tik nuo pačių gyventojų - jie patys nesugeba rūšiuoti šiukšlių, tinkamai įmesti jų į šiukšlių konteinerį arba tiesiog pamiršta uždaryti jo dangtį.

„Atsakingi patys gyventojai“

Tokios pat nuomonės laikosi ir Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centro (KRATC) atstovai.

„Tai neuždaromų konteinerių ir nelegaliai pridėtų atliekų prie konteinerių pasekmė“, - V. Berbomo gatvės atvejį komentavo KRATC Ekologinės infrastruktūros administravimo skyriaus viršininkė Ramunė Šličienė.

Ji priminė, kad už tvarką atsakingi patys gyventojai. Į konteinerius netelpančias didžiąsias atliekas jie turi patys nuvežti į didžiųjų atliekų priėmimo aikšteles. Jei jas tiesiog palieka šalia konteinerių - tai jau teritorijos teršimas.

Kita problema ta, kad neretai gyventojai neuždaro konteinerio dangčio, tad paukščiai ir vėjas paskleidžia popierines ir plastikines pakuotes po visą teritoriją.

„Kiemų ir šalia konteinerių esančios teritorijos priežiūra yra namų administratoriaus rūpestis. Tad ačiū poniai Jurgitai už iniciatyvą prisidėti prie gražios Klaipėdos, tačiau ji bus graži tik tuomet, kai joje gyvenantys klaipėdiečiai išmoks tvarkingai elgtis su savo atliekomis“, - situaciją komentavo KRATC atstovai.

Po savaitgalių – tas pats

Tačiau Klaipėdos miesto savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus vedėja Kristina Vintilaitė nemano, kad reikėtų viską suversti ant pačių gyventojų pečių ir svarstė, kad ne pro šalį būtų peržvelgti ir atliekų tvarkymo reglamentavimą.

„Nereikia ir švenčių, su panašiomis problemomis susiduriame kone po kiekvieno savaitgalio“, - akcentavo K. Vintilaitė.

Ji priminė, kad remiantis patvirtintomis taisyklėmis prie šiukšlių konteinerių esančios teritorijos turi būti tvarkomos 3 kartus per savaitę. Yra aiškiai reglamentuota, kiek kartų per savaitę turi būti ištuštinami šiukšlių konteineriai. Kai kuriose miesto teritorijose komunalinės atliekos išvežamos netgi kasdien, o esant poreikiui ir dar dažniau. Tačiau kai kuriose vietose vis tiek kyla problemų.

„Manau, kad daugeliu atvejų tai jau ne konteinerio uždarymo ar neuždarymo klausimas. Taip jau yra, kad savaitgaliais žmonės daugiau būna namuose, tvarkosi, tad ir šiukšlių būna kur kas daugiau. Iš tiesų savaitgalių ir šventinėms dienoms reikalingas didesnis dėmesys ir, matyt, atliekos šiomis dienomis turėtų būti vežamos dažniau. Galbūt įmanoma, kad kiekvieną savaitgalį atsirastų ir papildomi konteineriai“, - svarstė K. Vintilaitė.

Ji priminė, kad dažnesnio atliekų išvežimo ar papildomų konteinerių pastatymo klausimus sprendžia Savivaldybės Aplinkos kokybės skyrius.