Dviejų paplūdimių – Girulių ir Smiltynės – prieigose ruošiamasi ir didelėms rekonstrukcijoms. Tikimasi, kad minėti pliažai gerokai pakeis savo veidą.

Gelbėjimo stoties pastatas Smiltynėje aptvertas „Stop“ juostomis ir uždarytas.

„Pastatas jau buvo avarinės būklės. Jį reikia rekonstruoti, rengiamas projektas. Šiai vasarai bus pastatyta laikina nauja gelbėjimo stotis“, – „Vakarų ekspresui“ pasakojo BĮ „Klaipėdos paplūdimiai“ direktoriaus pavaduotojas Alvydas Girdvainis.

Atliko ekspertizę

Dar praėjusiais metais „Klaipėdos paplūdimių“ užsakymu atliktos ekspertizės išvadose nurodoma, kad 1968 metais statyta gelbėjimo stotis yra morališkai pasenusi, neatitinka šiuolaikinių reikalavimų, todėl ją būtina rekonstruoti.

„Nutarta jį uždaryti, projektuoti ir rekonstruoti. Tikimasi, kad rekonstrukcija prasidės 2024 metais“, – sakė pastatą prižiūrinčios Klaipėdos savivaldybės įmonės „Klaipėdos paplūdimiai“ vadovas Olegas Mariničius.

Nuo 2023 metų Smiltynėje nebeveikia ir gelbėjimo stoties pastate buvusi vieša pirtis, tačiau pirtininkai gali šia pramoga mėgautis netoliese pastatyta kilnojamąja pirtimi.

Teigiama, kad šalia Smiltynės gelbėjimo stoties veiks ir poilsiautojų pamėgta kavinė. Šiuo metu ji yra atnaujinama – neliko poilsiautojų pamėgtų sūpynių su staliukais, tačiau paklotas naujas medinis pagrindas, tad kavinė turėtų gerokai atsinaujinti.

Atnaujinti mediniai takai

A. Girdvainio teigimu, šiemet nemažai darbų teko atlikti Pirmojoje Melnragėje: žiemą vėtros buvo nusiaubusios šiame paplūdimyje esančią apžvalgos aikštelę, neįgaliesiems skirtus medinius laiptus ir pandusą.

Buvo keičiamos jų lentos, atramos, įrengiamas nusileidimas prie jūros. Pakeisti nauji mediniai takai link Molo.

Atnaujintas Pirmosios Melnragės pagrindinis takas, atnaujintas 120 m takas ir į nudistų paplūdimį, nuo neįgaliųjų paplūdimio iki Girulių tiesiamas visiškai naujas takas per kopas.

Iki naujojo sezono paplūdimiuose, kuris prasidės birželio 1-ąją, liko mažiau nei mėnuo.

„Dar laukia daug darbų: reikia sudėlioti riboženklius, išvežioti po paplūdimius persirengimo kabinas ir atlikti kitus būtinus darbus. Dabar mums – intensyvus darbų metas. Bus sustatyti ir nauji rūšiavimo konteineriai, kur stiklas, popierius ir plastikas bus rūšiuojami atskirai, – akcentavo BĮ „Klaipėdos paplūdimiai“ atstovas A. Girdvainis.

Giruliai laukia rekonstrukcijos

Buvo planų dar iki šios vasaros pradėti ir Girulių prieigų atnaujinimą – pakeisti iškrypusias ir jau gerokai atgyvenusias betono konstrukcijas, tačiau galiausiai nuspręsta šią rekonstrukciją pradėti po vasaros sezono – nuo rugsėjo 15 dienos.

„Buvome keliuose posėdžiuose su įvairiomis tarnybomis, diskutavome, kaip geriau pasielgti, ir priėjome prie išvados, kad tuos darbus geriau pradėti po vasaros sezono.

Juk vasarą Giruliuose lankosi daug poilsiautojų, o jei būtų uždarytas pagrindinis takas, kaip nelaimės atveju atvyktų greitoji pagalba?

Taigi, geriau viską pradėti šiek tiek vėliau, bet kad viskas vyktų sklandžiai ir be nelaimingų atsitikimų„, – „Vakarų ekspresui„ pasakojo BĮ „Klaipėdos paplūdimiai“ direktoriaus pavaduotojas, uostamiesčio paplūdimių gelbėtojų vadas Aleksandras Siakki.

Pasak Klaipėdos savivaldybės administracijos Miesto tvarkymo skyriaus vedėjos Ingos Kubilienės, Girulių sienelės ir prieigos takai prie paplūdimio iš miesto biudžeto pareikalaus 470 tūkstančių eurų.

Planuojama atlikti pėsčiųjų bei dviračių tako, jo priklausinių – atraminių betoninių sienučių – remonto ir aplinkos tvarkymo darbus.

Remontuojamo pėsčiųjų ir dviračių tako ilgis – 126,4 m.

Akcentuojama, kad Girulių centrinio paplūdimio prieigų sienutės atraminės (apie 280 m ilgio ir 0,5–1 m aukščio) betoninės konstrukcijos yra deformuotos, vietomis ištrupėjusios, prasidėjusi erozija. Be to, ir poilsiautojams ši vieta primena sovietmetį.

Pagal naują projektą, Girulių pliažo prieigos turėtų visiškai pakeisti savo veidą.

Planuojama, kad nauja tako danga bus iš granito trinkelių. Take bus atskirtos pėsčiųjų ir dviračių juostos, padidės tako plotas. Numatytos ir dvi poilsio aikštelės (22 ir 31 kv. m) su atitinkama atributika.

Dabartinės atraminės sienutės bus iki 1,6 metro, betono blokai bus pakeisti, sieneles numatyta dekoruoti medžiu. Be to, jas planuojama apšviesti.

„Darbus planuojama vykdyti keliais etapais. Pirmas darbų etapas vyks nuo rugsėjo vidurio iki kol leis oro sąlygos, o darbai bus tęsiami nuo ankstyvo pavasario. Tikimės, kad iki 2024 metų vasaros sezono Giruliai visiškai pakeis savo veidą“, – „Vakarų ekspresui“ sakė I. Kubilienė.