Klaipėdos miesto savivaldybė po Atgimimo aikštės rekonstrukcijos projekto audito buvo paskelbusi kvietimą rinkos konsultantams pateikti pasiūlymus dėl šio projekto, o šiuo metu jau yra ruošiamos konkursinės sąlygos.

„Įvertinus rinkos konsultacijas, preliminarius pokalbius su dabartiniu viršutinės dalies projekto architektu, esame sutarę, kad bandysime vesti vadinamąsias neskelbiamas derybas, nes jis yra dabartinio projekto savininkas. Jeigu norime, kad kažkas būtų pakoreguota šiame projekte, pagal tam tikrus principus turime susitarti su juo. Turėjome preliminarias diskusijas ir jis sutiko pataisyti projektą“, - sakė G. Neniškis.

Taip pat šiuo metu vertinant pataisas, kurias architektas įsipareigojo padaryti, yra ruošiamos sąlygos požeminei projekto daliai.

„Planas yra toks, kad per šią savaitę paskelbsime derybas su projekto savininku, o per ateinančias kelias savaites paskelbsime konkursą požeminei daliai. Greičiausiai tai bus tas pats konkursas, tik iš dviejų dalių. Mūsų prioritetas dabar yra požeminė dalis, nes turime įsipareigojimą Muzikiniam teatrui ir Tarybos sprendimą, kad turi būti pastatyta požeminė automobilių stovėjimo aikštelė“, - tikino G. Neniškis.

Atgimimo aikštės rekonstrukcijos projektas, anot pašnekovo, vienas sudėtingiausių mieste, bet kol kas galutinis sprendimas dar nėra priimtas.

„Kol nėra sutarčių, rangovų, techninių projektų, tai galutinė projekto vertė nėra aiški. Kelias jau yra, tik jis gana komplikuotas ir sudėtingas. Bet jeigu viskas pavyks, tai projektas turėtų išjudėti iš mirties taško, nes buvo labai daug sudėtingų situacijų tiek teisine prasme, tiek su autorinėmis teisėmis“, - kalbėjo G. Neniškis.

Administracijos direktoriaus teigimu, buvo kilę minčių atsisakyti dabartinio Atgimimo aikštės viršutinės dalies projekto ir skelbti naują architektūrinį konkursą, tačiau tai būtų per brangu, o ir laiko ištekliai labai riboti.

„Galvojome ieškoti visiškai kitų minčių ir idėjų, bet kadangi turime ribotą laiko dalį pastatyti požeminei automobilių stovėjimo aikštelei, o nežinome, kas bus ant viršaus, kokio dydžio, kokie perdengimai, tai tikrai būtų gana problematiška ir tikriausiai labai brangu, nes vėliau tikriausiai reikėtų apatinėje dalyje kažką perdaryti. Vis dėlto, pasikalbėję su dabartinio projekto architektu, pasirinkome šį kelią. Aišku, tikėsimės, kad viskas sėkmingai pasibaigs ir viskas bus išspręsta, bet šiuo metu didžiausias prioritetas mums yra būtent požeminė dalis“, - tvirtino G. Neniškis.

Rengiant šį projektą kilo be galo daug diskusijų ir problemų ne tik dėl techninio projekto, galimo plagiato, bet ir dėl po Atgimimo aikšte esančio grunto, dėl ko automobilių stovėjimo aikštelės įrengimas, tikėtina, pabrangs kelis kartus. Primename, kad 2019 metų rudenį buvo skaičiuota, jog projektas gali atsieiti apie 16 mln. eurų.

Pasak G. Neniškio, paprasčiausia būtų viską pradėti daryti iš naujo. „Paprasčiausia ir geriausia būtų viską pradėti iš naujo, bet gaila įdirbio, kuris yra įdėtas, tiesiog nesinori, kad jis būtų visiškai nubrauktas, tuo labiau kad sprendinių tikrai įdomių buvo, kažkaip norėtųsi juos išnaudoti ir patobulinti“, - sakė Savivaldybės administracijos direktorius.