Iniciatyvos ėmėsi uostamiesčio studentai. Vilniaus dailės akademijos Klaipėdos fakulteto bendruomenė pateikė šešias vizualizacijas, kurios buvo panaudotos realiam ženklui sukurti ir pritaikyti. Jos pristatytos komisijai, išrinksiančiai nugalėtoją. Vizualizacijas taip pat vertino uostamiesčio savivaldybės paskyros socialiniame tinkle „Facebook“ lankytojai. Į jų balsus komisija taip pat atsižvelgė. Maža to, nuomonės sutapo – jūrinio paveldo ženklu komisija išrinko tą patį, už kurį sulaukta daugiausia lankytojų balsų – Kornelijos Jociūtės darbą, rašoma Klaipėdos miesto savivaldybės pranešime spaudai.

Baigus ženklo kūrimo etapą, pradėtas antrasis – vyko labiausiai su jūriniu paveldu susijusių objektų Klaipėdoje atranka, istoriko Dainiaus Elerto pagalba įvardyti 30 objektų. Tarp jų 1918–1944 m. veikusi Pauliaus Lindenau laivų statykla, kuri tęsė nuo XVIII a. šioje vietoje gyvavusias laivų remonto ir statybos tradicijas. 1937–1938 m. pastatytas laivų statyklos elingas yra Pauliaus Lindenau laivų statyklos komplekso dalis. Taip pat pažymėtas Klaipėdos uosto statybos inspektoriaus Liudviko Hageno (1829–1892) paminklas ant jo vardo kopos. Liudvikas Hagenas 1876–1892 m. parengė didžiųjų Vokietijos uostų ir Klaipėdos išplėtimo planus, dirbo Architektūros akademijos Berlyne profesoriumi. Abu šie objektai ir beveik visi kiti jau pagerbti naujuoju Klaipėdos jūrinio paveldo ženklu.

„Už bendradarbiavimą esame dėkingi Ievos Simonaitytės Kraštotyros ir skaitmeninimo skyriaus darbuotojams, su jų pagalba perkėlėme Jūrinio paveldo ženklu pažymėtus objektus į virtualųjį „Krašto paveldo gido“ žemėlapį. Apie objektą sužinoti daugiau galima nuskaičius šalia ženklo aprašymo esantį QR kodą išmaniuoju telefonu ir į įrenginį bus atsiųsta platesnė informacija. Svetainėje susiradus Jūrinio paveldo objektus galima susidaryti puikų maršrutą ekskursijai“, – pasakojo Klaipėdos miesto savivaldybės Paveldosaugos skyriaus vyriausioji specialistė Ieva Palubinskaitė. Ateityje analogiškai pažymėti planuojama ir karinius paveldo objektus.

Klaipėdos jūrinio paveldo ženklas naudojamas pažymėti tam tikrus su jūriniu paveldu susijusius objektus: pastatus ir buvusių pastatų vietas, krantines, takus, laivus ir kt. Taip pat numatyta papildoma galimybė ženklą naudoti ir kitoms reikmėms, susijusioms su jūrinio paveldo propagavimu – leidyboje, internetinėje erdvėje, suvenyrų gamyboje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją