Pasiūlymus keisti šį pavadinimą komisijai pateikė Klaipėdos „Berželio“ bendruomenės vadovė Audronė Zalumskienė ir miesto Tarybos narė Nina Puteikienė.

„Sovietmečiu, kai buvo įprasta bičiulystė su kitomis respublikomis, gatvė pavadinta Mogiliovo vardu. Atkūrus nepriklausomybę draugystė nutrūko. Bendruomenei šis pavadinimas buvo svetimas, žmonės dažnai išsakydavo nuomonę, kad reikia keisti į lietuvišką ir artimą bendruomenei“, – argumentus vardijo A. Zalumskienė.

Ji išsakė pageidavimą pakeisti pavadinimą į lietuvišką ir istoriškai artimą pavadinimą, kuris atspindėtų lietuvininkų, prūsų paveldą.

Nina Puteikienė antrino bendruomenės atstovei, argumentuodama tuo, kad kovo 1 dieną Taryba nutraukė bendradarbiavimo sutartį su šiuo Baltarusijos miestu, tad atsiranda ir formalus pagrindas keisti gatvės pavadinimą.

Anksčiau N. Puteikienė siūlė pervadinti gatvę į Odesos. Tačiau dabar šios idėjos politikė atsisakė.

„Siūlymas pavadinti Odesos vardu buvo emocionali reakcija į mero pavedimą (įamžinti Odesą uostamiestyje. – Aut. past.). Tikriausiai apie šio vardo įamžinimą galvosime vėliau, galbūt kur nors prie vandens“, – sakė N. Puteikienė.

Kalbininkas Albinas Drukteinis akcentavo, kad su gatvės pavadinimo keitimu yra susijusios kitos procedūros, kurios gali apsunkinti Mogiliovo gatvėje registruotų ir veikiančių juridinių asmenų veiklą.

„Yra vertybinės nuostatos, kurios turėtų atsverti sunkumus, kurie gali kilti, ypač juridiniams asmenims pasikeitus pavadinimui. Keblumų tikrai kils. Su tuo susijęs kitas dalykas.

Ar mes turime duomenų, kaip į tai žiūri tos gatvės juridiniai asmenys, kuriuos tai palies? Žmones tai mažiau liečia, nes numeriai nesikeičia. Vertybinės nuostatos dabar ima viršų, bet po to reikės gyventi. Nelabai paranku suteikti pavadinimus ne iš istorinių, ne nuolatinių, ne ilgalaikių paskatų“, – svarstymais dalijosi kalbininkas.

Istorikas Vasilijus Safronovas teigė nematantis problemos, kodėl nebūtų galima pakeisti gatvės pavadinimo, tik ragino nežiūrėti į procedūras atsainiai.

„Kvartale yra Bandužių, Vaidaugų, Lūžų, Budelkiemio, Kuncų, Markučių gatvės. Tai gyvenvientės, kaimai, kurie buvo greta. Reikėtų šia logika sekti, ieškoti vietovarždio, kuris buvo greta ir dar yra nepanaudotas“, – siūlė istorikas.

Klaipėdos savivaldybės Paveldosaugos skyriaus vedėjas Vitalijus Juška atkreipė dėmesį, kad „papildomų argumentų paieška neturėtų užgožti pagrindinės žinios, kodėl mes keičiame šios gatvės pavadinimą“.

Sykiu V. Juška teigė, kad tai tam tikras simbolinis veiksmas, tam tikra pilietinė akcija.

VĮ Registrų centro Vakarų Lietuvos klientų aptarnavimo centro vadovė Ramunė Januševičienė teigė, kad pavadinimo keitimo procedūros nėra labai sudėtingos.

Priėmus sprendimą keisti pavadinimą, prašymas būtų perduotas Registrų centrui, pakeitimas būtų nemokamas, kompensuojamas iš šalies biudžeto. Po to duomenys perduodami Nekilnojamojo turto registrui, kad visi juridiniai asmenys gautų naują adresą.

„Procesas pakankamai paprastas, jei nesikeičia namo numeracija“, – patikino Registrų centro atstovė.

Jei gyventojams reikėtų išrašų ar pažymų apie pasikeitimą, pasak R. Januševičienės, dokumentai kainuotų 3-6 eurus.

Komisija vienbalsiai pritarė gatvės pavadinimo keitimui, o konkrečius pavadinimų variantus svarstys artimiausiu metu. Taip pat bus siūloma pervadinti ir Mogiliovo viešojo transporto stotelę.

Galutinį sprendimą dėl naujo pavadinimo priims miesto Taryba.