Chanuka, šviesų festivalis, šiais metais prasidėjo gruodžio 22 dieną, sekmadienio vakare, ir baigsis gruodžio 30 dieną, pirmadienio vakare.

Jis primena žydų tautos pergalę prieš Sirijos graikus, kurie užgrobė senovės Izraelį ir siekė apriboti žydų gyvenimo būdą bei uždrausti religijos laisvę.

Jie taip pat išniekino Šventąją šventyklą ir aliejus, paruoštus menorai uždegti.

Susigrąžinus sinagogą buvo rastas tik vienas nesuteršto aliejaus indas, kurio užteko menorai degti tik vieną dieną, tačiau ji stebuklingai degė net aštuonias dienas.

Prisimindami šį stebuklą žydai aštuonias dienas švenčia Chanuką, uždegdami žvakidę su aštuoniomis žvakėmis, kuri vadinama menora.

Prieš uždegdamas aštuonias menoros švieseles Klaipėdoje Chabado – Lubavitch rabinas Sholom Krinsky priminė, kad Chanukos žinia yra šviesos žinia. „Šviesa visada laimi prieš tamsą. Šviesa yra gėrio, vienybės ir jėgos simbolis.“

Jam antrindamas Klaipėdos žydų bendruomenės pirmininkas Feliksas Puzemskis pažymėjo, kad menoros šviesa yra dvasinė šviesa, kuria žmonės užsikrečia vieni nuo kitų. „Šiendien šią šviesą norime perduoti visai Klaipėdai“, - kalbėjo ceremonijos dalyvis.

Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas, sveikindamas susirinkusiuosius, pridūrė, kad Chanuka šiandien ne tik žydų, bet visos draugiškos Klaipėdos šeimos tradicija.

Lietuvoje iš viso įžiebtos keturios menoros. O iš viso pasaulyje jų sužibo 15 000.