Skvero rekonstrukcijos darbų sutartis su „Plungės lagūna“ pasirašyta 2019 m. gruodžio 16 d.

Dabar skvere jau sutvarkyta per 400 metrų krantinės, įrengtos dvi terasos: medinė ir akmeninė, įrengtas parkas dviratininkams, riedutininkams ir riedlentininkams, treniruoklių aikštelės. Šiuo metu tvarkoma vaikų žaidimų aikštelė.

„Pagrindiniai darbai, kas yra likę, tai dangos, takai. Dangų yra atlikta apie 52 procentus, liko mažiau nei pusė. Planuojame viską užbaigti apie gruodžio vidurį. Kol kas spėjame. Per pandemiją buvo užstrigęs medžiagų tiekimas, bet kol kas viskas vyksta pagal planą“, – komentavo rangovų „Plungės lagūna“ statybos vadovas Viktoras Bubelė.

Miestiečiams ruošiamos įvairios poilsio zonos bei meniniai akcentai.

Per visą skverą palei pagrindinį taką driekiasi varinės laiko juostos, kuriose išgraviruotos svarbiausios miestui datos bei įvykiai, iliustruoti nuotraukomis, lazeriu įspaustomis nerūdijančio plieno plokštelėse. Iš viso įrengtos penkios laiko juostos – nuo pirmojo miesto paminėjimo iki šių dienų.

Danės skveras

Pasak V. Bubelės, ties skvero viduriu iš grindinio trykš muzikinis fontanas. Vandens čiurkšlės bus koordinuotos su muzika, kuri skambės visame skvere – įrengta 20 garso kolonėlių. Taip pat fontaną puoš šviesos, spalvos ir lazeriais ant trykštančių srovių kuriamos vaizdo projekcijos.

Skvere įrengtas vaizdo stebėjimo kameros, apšvietimas. Visoje skvero teritorijoje veiks nemokamas bevielis internetas. Rekonstruojant skverą buvo nukirsta apie 15 senų pažeistų medžių, tačiau atsodinta apie 50 naujų medžių, krūmų bei kitų želdinių. Vienoje vietoje po medžiais paruošti specialūs stulpeliai, prie kurių, pasak V. Bubelės, bus galima tvirtinti hamakus.

„Visame skvere bus apstu traukos objektų – nuo treniruoklių, žaidimo aikštelių, iki poilsio erdvių, fontano pasirodymų, nemokamo interneto, pramogų su dviračiais, riedučiais, riedlentėmis. Veiklos bus visiems nuo vaiko iki senjoro“, – „Vakarų ekspresui“ sakė V. Bubelė.

Jis neslėpė, kad darbininkai sulaukia labai daug praeivių dėmesio, o įrengus parką dviratininkams net teko samdyti papildomą apsaugą ir įrengti daugiau kamerų. Pasak staatybos vadovo, buvo norinčiųjų išbandyti dar neužbaigtą parką, tad reikėjo užtikrinti saugumą.

Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas patikino, kad sklandžiai vykstantys darbai nuteikia optimistiškai.

Danės skveras

„Prognozės, kad Kalėdoms jau darbai turėtų būti baigti, įkvepia. Matant visą vaizdą ir įsivaizduojant, kaip jis atrodys pabaigus, manau, kad tai bus pati jaukiausia ir gražiausia vieta ne tik miesto centre, bet ir visame mieste“, – komentavo meras.

Skvero rekonstrukcijos darbų kaina nuo pirminių skaičiavimų nemenkai išaugo. Iš pradžių buvo svarstyta, kad darbai galėtų kainuoti apie 6-7 mln. eurų, tačiau parengus ir patikslinus techninį projektą suma perkopė 10 mln. eurų.

„Tikrąją kainą sužinojome, kai buvo parengtas techninis projektas. Be abejo, paskutinė kaina atsiranda tada, kai paskelbiamas konkursas ir išrenkamas nugalėtojas. Galutinė kaina yra 10,7 mln. – tokia yra sutartis ir, tikėtina, nebeturėtų didėti, o jeigu padidės, dėl neesminių dalykų, pavyzdžiui, granito transportavimo kaštų“, – sakė Klaipėdos savivaldybės administracijos vyriausiasis patarėjas Gintaras Dovidaitis.

Pasak jo, dėl išaugusių medžiagų transportavimo kaštų papildomai gali tekti išleisti apie 100 tūkst. eurų.