Į „Vakarų ekspreso“ redakciją kreipėsi „Žemynos“ gimnazijoje besimokančių moksleivių tėvai. Jie buvo nustebę, kad šios gimnazijos vadovybė neleidžia gimnazistams eiti su šortais.

„Lauke karšta, o mokykloje iš viso neįmanoma tverti, juk ten nėra jokių kondicionierių. Argi logiška esant tokioms sąlygoms versti moksleivius vilkėti ilgas kelnes?“ - stebėjosi gimnazistų tėvai.

Pasak jų, praėjusį trečiadienį šortais vilkintys vaikinai nebuvo įleisti į mokyklą. Esą prie durų juos pasitiko gimnazijos direktorė ir pareikalavo eiti namo persirengti.

„Šiaip vyrai su šortais neturėtų vaikščioti į įstaigą, bet niekas jų nevarė. Tik tiek, kad yra ir kitos kelnės“, - situaciją „Vakarų ekspresui“ komentavo „Žemynos“ gimnazijos direktorė Rita Podoliankienė.

Direktorė tikino, kad tikrai niekas nereikalauja, kad gimnazistai per karščius sėdėtų klasėje vilkintys uniforminius švarkus. Leidžiama pamokas vesti ir lauke. Tačiau, jos nuomone, šortai ir palaidinės su petnešėlėmis tinka tik poilsiaujant kurorte.

„Mes daug ką toleruojame, bet kai kurie mokiniai pradeda piktnaudžiauti, tada ir kyla nepasitenkinimas, atsiranda bejėgiškumas. Kartais, kai lauke tik 15 laipsnių šilumos, jie taip pat ateina su šortais. Aš tai pavadinčiau vaikiška provokacija. Pamenu vieną konferenciją, kurioje dalyvavo intelektualai. Tuomet aiškiai buvo įvardyta, kad vilkėti šortus ir palaidines su petnešėlėmis dera tik kurortiniuose miestuose. Draudimais nieko nepakeisi, bet ugdyti tautą galime“, - kalbėjo R. Podoliankienė.

Direktorė sutiko, kad tokius nesusipratimus sukėlė pailginti mokslo metai.

Asociatyvi nuotr.

„Mano nuomone, geriau reikėtų mokslo metus paankstinti - pradėti mokytis nuo rugpjūčio, nes šis mėnuo pastaruoju metu dažnai būna šaltesnis už birželį“, - svarstė ji.

Pasak jos, iš gimnazijos vaikinų ji kartais sulaukianti replikų, kodėl merginoms leidžiama vilkėti sijonus, o jiems šortų - ne.

„Kartą bendravau su vienu studentu, jis tokį moksleivių klausimą traktuoja paprastai - esą peržvelgus istoriją matyti, kad vyrai ne visada nori būti vyrais. Beje, dabar, kai karšta, kone visos merginos kaip tik ateina vilkėdamos ilgas kelnes ar džinsus, o vaikinams žūtbūt reikia eiti su šortais, ir viskas“, - kalbėjo R. Podoliankienė.

Esą buvo svarstymų apie tai, kad mokiniams reikėtų turėti ir žieminę, ir vasarinę uniformą, tokiu atveju vaikinai vasarą galėtų mūvėti bridžus, tačiau ne visi tėvai išgali nupirkti vaikui kelis uniformų komplektus.

„Jei dar ilgins mokslo metus, gali tekti į sutartį su gimnazistų tėvais įvesti naujovę, kad reikalinga ir vasariška uniforma. Keičiasi klimatas - reikia ir mums keistis“, - sakė gimnazijos vadovė.

Prieš keletą dienų „Vakarų eksprese“ rašėme, kad kai kurių uostamiestyje veikiančių progimnazijų vadovai teigė, kad esant karščiams moksleiviams leidžia rengtis, kaip jiems patogiau. Pavyzdžiui, „Smeltės“ gimnazijos direktorius Arūnas Matuzas neslėpė, kad jo paties atžalos į mokyklą dabar eina vilkinčios šortais.