Bangolaužių rekonstrukcijos darbų vertė – apie 49 mln. Eur (su PVM). Tam bus panaudotos Europos Sąjungos (ES) sanglaudos fondo lėšos - apie 85 proc. projekto vertės.

Kai prasidės statybos darbai, ko gero, jau spalį pasivaikščioti šiauriniu molu nebebus galima. Bet bangolaužiai nebus rekonstruojami vienu metu, vienas bus uždarytas, kitas - ne. Nebus galima vaikščioti, tik kai vyks darbai. Rangovų atstovai sako, kad susumavus visą laiką iki 2023 metų, kai bus baigta rekonstrukcija, molai bus uždaryti apie 1,5 metų.

Uosto bangolaužių rekonstrukcijos viešąjį konkursą laimėjo Vokietijos bendrovės „Hecker Bau GmbH & CO. KG.“ ir Belgijos bendrovės „Herbosch – Kiere N.V.“ konsorciumas.

Susisiekimo ministras Jeroslavas Narkevičius pastebėjo, kad molų rekonstrukcija - istorinis įvykis ir džiaugėsi galėdamas prie prie jo nors kuo nors prisidėti. Jis norėtų, kad vienintelio Lietuvos uosto svarbą pajustų ir kiekvienas klaipėdietis. Vytautas Grubliauskas kaip visada juokavo linkėdamas, kad amžiaus projektas netaptų amžinu. Meras išreiškė viltį, kad nuo šiol uosto ir miesto bendradarbiavimas pereis į kitą lygį. Galbūt jūra darė įtaką, bet tiek ministras, tiek Klaipėdos meras rėžė ugningas kalbas.

Uosto direkcijos generalinis direktorius Algis Latakas dėkojo visiems, prisidėjusiems prie šio projekto. Jis pastebėjo, kad molas yra jūrinės valstybės simbolis. Po molų rekonstrukcijos laukia dar daug didelių darbų, pavyzdžiui, uosto gilinimas iki 17 metrų.

„Klaipėdos uosto bangolaužių rekonstrukcija – mūsų pirmas įgyvendinamas projektas Lietuvoje, todėl jaučiame didžiulę atsakomybę. Didžiuojamės galėdami būti projekto, kuris prisidės prie jūsų šalies ekonomikos augimo, dalimi“, – sakė „Herbosch – Kiere N.V.“ generalinis direktorius Benny De Sutter. Dėl pandemijos svečiai ceremonijoje dalyvauti negalėjo, todėl ceremonijos dalyvius sveikino nuotoliniu būdu.

„Esame įsitikinę, kad rekonstravus bangolaužius bus užtikrintos dar geresnės sąlygos įplaukti į uostą didesnės grimzlės laivams, nepaisant nepalankių oro sąlygų. Mes, kaip vandens uostų rangovai, turime didelę patirtį šiame statybų versle – kompanija gyvuoja apie pusantro šimto metų. Turime labai profesionalią ir darnią komandą, kuri, neabejoju, sklandžiai įgyvendins šį projektą“, – kalbėjo „Hecker Bau GmbH & CO. KG.“ generalinis direktorius Christoph Wellendorf.

Primename, kad penktadienį 19 val. prie šiaurinio molo koncertuos grupė „The Roop“. Tai Uosto direkcijos dovana miestui.